درباره چرایی این موضوع می توان به چند نکته اشاره کرد: 1. یکی از اسرار نماز جماعت تبعیت از امام است که نوعی تمرین ولایت مداری و اتحاد بر تبعیت از امام عادل است. 2. نماز جماعت که به صورت گروهی برگزار می شود، یک نفر امام و دیگران تابع و پیرو او هستند. در قرآن می خوانیم: (وَ إِذا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَ أَنْصِتُوا لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ)1؛ (و چون قرآن خوانده می شود، گوش بدان فرا دهید و خاموش مانید، امید که بر شما رحمت آید). واژه (أنصتوا) از ماده (انصات)، به معنای سکوت توأم با گوش دادن است. در برخی روایات نیز آمده است: هنگامی که در نماز جماعت هستید و امام جماعت مشغول قرائت قرآن (خواندن حمد و سوره) می باشد، بر شما لازم است که به او گوش داده و سکوت اختیار کنید.2 البته این حکمت بیشتر با نمازهایی که بلند خوانده می شوند، مانند نماز صبح و مغرب و عشا، سازگار است؛ از این رو فقها فتوا داده اند که در همین نمازها چنان چه مأموم صدای امام جماعت را نشنود، می تواند خود به قرائت بپردازد.3 امّا در مورد نمازهایی که آهسته خوانده می شوند، مانند ظهر و عصر در روایات آمده است که قرائت حمد و سوره همه مأمومین تنها به امام اختصاص یافته و بر عهده او است.4 3. اگر بنا بود حمد و سوره را مأمومین بخوانند، سر و صدای آنان در بین نمازها موجب اختلال در نظم جماعت و از بین رفتن تمرکز و حضور قلب افراد در نماز می گشت. پی نوشت: 1. أعراف 7، آیه 204. 2. ر.ک: سیّدهاشم بحرانی، تفسیر البرهان، ج2، ص57 ؛ شیخ صدوق، علل الشرائع، ج2، ص20. 3. ر.ک: سیّدمحمدحسن بنی هاشمی خمینی، توضیح المسائل مراجع، ج1، ص822، مسئله 1462. 4. سعید شمس، پرسمان قرآنی نماز، سبط اکبر، پاییز 1387ش، سوم، ص 290. منبع: www.porseman.org
درباره چرایی این موضوع می توان به چند نکته اشاره کرد:
1. یکی از اسرار نماز جماعت تبعیت از امام است که نوعی تمرین ولایت مداری و اتحاد بر تبعیت از امام عادل است.
2. نماز جماعت که به صورت گروهی برگزار می شود، یک نفر امام و دیگران تابع و پیرو او هستند. در قرآن می خوانیم:
(وَ إِذا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَ أَنْصِتُوا لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ)1؛ (و چون قرآن خوانده می شود، گوش بدان فرا دهید و خاموش مانید، امید که بر شما رحمت آید).
واژه (أنصتوا) از ماده (انصات)، به معنای سکوت توأم با گوش دادن است. در برخی روایات نیز آمده است: هنگامی که در نماز جماعت هستید و امام جماعت مشغول قرائت قرآن (خواندن حمد و سوره) می باشد، بر شما لازم است که به او گوش داده و سکوت اختیار کنید.2
البته این حکمت بیشتر با نمازهایی که بلند خوانده می شوند، مانند نماز صبح و مغرب و عشا، سازگار است؛ از این رو فقها فتوا داده اند که در همین نمازها چنان چه مأموم صدای امام جماعت را نشنود، می تواند خود به قرائت بپردازد.3
امّا در مورد نمازهایی که آهسته خوانده می شوند، مانند ظهر و عصر در روایات آمده است که قرائت حمد و سوره همه مأمومین تنها به امام اختصاص یافته و بر عهده او است.4
3. اگر بنا بود حمد و سوره را مأمومین بخوانند، سر و صدای آنان در بین نمازها موجب اختلال در نظم جماعت و از بین رفتن تمرکز و حضور قلب افراد در نماز می گشت.
پی نوشت:
1. أعراف 7، آیه 204.
2. ر.ک: سیّدهاشم بحرانی، تفسیر البرهان، ج2، ص57 ؛ شیخ صدوق، علل الشرائع، ج2، ص20.
3. ر.ک: سیّدمحمدحسن بنی هاشمی خمینی، توضیح المسائل مراجع، ج1، ص822، مسئله 1462.
4. سعید شمس، پرسمان قرآنی نماز، سبط اکبر، پاییز 1387ش، سوم، ص 290.
منبع: www.porseman.org
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جماعت در رکعت سوم یا چهارم نماز عشا باشد و مأموم در رکعت دوم، آیا بلند قرائت کردن حمد و سوره بر مأموم واجب است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر مأموم در نماز جماعت ظهر و عصر حمد و سوره را برای تمرکز ذهن قرائت کند با اینکه بر او واجب نیست، نماز او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] منظور از صحت قرائت امام جماعت، صحت قرائت حمد و سوره است یا صحت تمام قسمت های نماز؟
- [آیت الله سبحانی] آیا قرائت حمد و سوره به قرائت غیرمشهور جایز است؟
- [آیت الله بهجت] اگر در قسمتی از قرائت حمد و سوره ی نماز اخفاتیه، متوجه شویم که داریم حمد و سوره را بلند می خوانیم، چه وظیفه ای داریم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در نماز جماعت، مستحب است بعد از تمام شدن حمد امام، مأموم بگوید (الحمدلله رب العالمین) سؤال این است که آیا در نماز ظهر و عصر که امام حمد را آهسته می خواند، این استحباب وجود دارد؟ و حال این که مأموم وقتی متوجه تمام شدن حمد امام می شود که مشغول سوره شده است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا جایز است که مأموم، به همراه امام جماعت حمد و سوره خود را در رکعت اول و دوم نماز بخواند؟
- [آیت الله خامنه ای] بلند خواندن قرائت حمد و سوره نماز ظهر روز جمعه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جماعت آیه ای از سوره را نخواند و مأموم در حین قرائت متوجه بشود، وظیفه ی مأموم و حکم نماز امام جماعت چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر مأمومی در بین حمد و سوره قصد فرادا بکند و نداند که امام در کجای قرائت حمد و سوره است، چه تکلیفی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مأموم بعضی از کلمات حمد و سوره امام را بشنود، احتیاط واجب آن است که حمد و سوره نخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مأموم بعضی از کلمات حمد و سوره امام را بشنود، نباید حمد و سوره را بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] ماموم باید غیر از حمد و سوره همه چیزهای نماز را خودش بخواند ولی اگر رکعت اول یا دوم ماموم رکعت سوم یا چهارم امام باشد باید حمد و سوره را بخواند
- [آیت الله سیستانی] مأموم باید غیر از حمد و سوره چیزهای نماز را خودش بخواند ، ولی اگر رکعت اول یا دوم مأموم ، رکعت سوم یا چهارم امام باشد ، باید حمد و سوره را بخواند .
- [آیت الله اردبیلی] مأموم باید غیر از حمد و سوره، همه ذکرهای نماز را خودش بخواند، ولی اگر رکعت اوّل یا دوم مأموم رکعت سوم یا چهارم امام باشد، باید حمد و سوره را بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه دو رکعت است وکیفیّت آن مانند نماز صبح است . و مستحبّ است که حمد وسوره با صدای بلند خوانده شود و در رکعت اوّل بعد از حمد ، سوره جمعه و در رکعت دوّم ، سوره منافقون را قرائت نمایند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] در نماز عید هم مثل نمازهای دیگر، مأموم باید غیر از حمد و سوره چیزهای دیگر نماز را خودش بخواند.
- [آیت الله سیستانی] در نماز عید هم مثل نمازهای دیگر، مأموم باید غیر از حمد و سوره چیزهای دیگر نماز را خودش بخواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر مأموم بعضی از کلمات حمد و سورهی امام را بشنود، احتیاط واجب آن است که حمد و سوره نخواند.
- [آیت الله مظاهری] در نماز عید هم مثل نمازهای دیگر مأموم باید غیر از حمد و سوره چیزهای دیگر نماز را خودش بخواند.