مهم ترین و مؤثرترین راه درمان وسواس، بی توجّهی به پیام های آن و بی اعتنایی به آن است. اگر مدّتی این روش عملی شود، به طور قطع از شدّت آن کاسته خواهد شد. برای کسانی که از آلودگی و نجاست هراس دارند و این هراس منشأ اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازی عمدی شخص توسط خود او یا دیگران، از راه های درمان و رفع حساسیت به این امر است. اگر این روش با تکرار تحمّل شود به طور قطع مؤثّر خواهد بود. البته بیماری وسواس چون دارای ریشه های هورمونی است و با فعالیت هورمونی بدن نیز در ارتباط است، پزشکان با تجویز داروهایی سعی می نمایند فعالیت هورمونی بدن را متعادل سازند و از این طریق کمک می کنند تا فرد بتواند راحت تر با این مشکل طرف شود و آن را از خویش براند. در برخی روایات از وسواس به عنوان وسوسه ای از سوی شیطان یاد شده است. نزد امام صادق علیه السلام شخصی را به عقل و درایت نام بردند و گفتند او وسواس دارد، حضرت فرمود چگونه عاقل است که شیطان را اطاعت می کند؟ از همین رو به خدا توکّل نموده و به خودتان تلقین کنید که (وسواس) یک نوع کار شیطانی است و باید هر چه زودتر دست از آن بردارم. مردی خدمت رسول خدا صلی الله علیه و آله رسید و عرض کرد یا رسول اللّه به شما از بلای وسوسه که در نماز بدان گرفتار گشته ام شکایت می کنم تا آنجاست که بیشتر اوقات نمی فهمم چند رکعت خوانده ام، زیاد خوانده ام یا کم. حضرت فرمود: هر گاه خواستی وارد نماز شوی بگو: (بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ تَوَکَّلْتُ عَلَی اللَّهِ أَعُوذُ بِاللَّهِ السَّمِیعِ الْعَلِیمِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ)1؛ (از خداوند و از نام او یاری می جویم، و به خداوند توکّل می کنم و پناه می برم به خدایی که شنوا و دانا است از شرّ شیطان (رانده شده درگاه الهی) پس (چون این کلمات را بگویی) شیطان را می کشی و زجرش می کنی و از خود میرانی). در روایت دیگری پیامبر خدا صلی الله علیه و آله برای در امان ماندن از وسواس به حضرت علی علیه السلام خواندن آیه 45 و 46 سوره اسرا را توصیه فرمودند: (إِذا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ جَعَلْنا بَینَکَ وَ بَینَ الَّذِینَ لا یؤمِنُونَ بِالْ آخِرَةِ حِجاباً مَسْتُوراً وَ جَعَلْنا عَلی قُلُوبِهِمْ أَکِنَّةً أَنْ یفْقَهُوهُ وَ فِی آذانِهِمْ وَقْراً وَ إِذا ذَکَرْتَ رَبَّکَ فِی الْقُرْآنِ وَحْدَهُ وَلَّوْا عَلی أَدْبارِهِمْ نُفُورا)2. پی نوشت: 1. الکافی، ج3، ص 358؛ من لا یحضره الفقیه، ج1، ص 338؛ بحارالانوار، ج85، ص 238. 2. اسراء 17، آیه 46 و 45. منبع: www.porseman.org
وسواسی شدید هستم به طوری که یک 2 رکعتی را 10 بار می خوانم و یا کلمات نماز را چندین بار تکرار می کنم، در این زمینه باید چه کار کرد؟
مهم ترین و مؤثرترین راه درمان وسواس، بی توجّهی به پیام های آن و بی اعتنایی به آن است. اگر مدّتی این روش عملی شود، به طور قطع از شدّت آن کاسته خواهد شد.
برای کسانی که از آلودگی و نجاست هراس دارند و این هراس منشأ اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازی عمدی شخص توسط خود او یا دیگران، از راه های درمان و رفع حساسیت به این امر است. اگر این روش با تکرار تحمّل شود به طور قطع مؤثّر خواهد بود.
البته بیماری وسواس چون دارای ریشه های هورمونی است و با فعالیت هورمونی بدن نیز در ارتباط است، پزشکان با تجویز داروهایی سعی می نمایند فعالیت هورمونی بدن را متعادل سازند و از این طریق کمک می کنند تا فرد بتواند راحت تر با این مشکل طرف شود و آن را از خویش براند.
در برخی روایات از وسواس به عنوان وسوسه ای از سوی شیطان یاد شده است. نزد امام صادق علیه السلام شخصی را به عقل و درایت نام بردند و گفتند او وسواس دارد، حضرت فرمود چگونه عاقل است که شیطان را اطاعت می کند؟
از همین رو به خدا توکّل نموده و به خودتان تلقین کنید که (وسواس) یک نوع کار شیطانی است و باید هر چه زودتر دست از آن بردارم.
مردی خدمت رسول خدا صلی الله علیه و آله رسید و عرض کرد یا رسول اللّه به شما از بلای وسوسه که در نماز بدان گرفتار گشته ام شکایت می کنم تا آنجاست که بیشتر اوقات نمی فهمم چند رکعت خوانده ام، زیاد خوانده ام یا کم. حضرت فرمود: هر گاه خواستی وارد نماز شوی بگو: (بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ تَوَکَّلْتُ عَلَی اللَّهِ أَعُوذُ بِاللَّهِ السَّمِیعِ الْعَلِیمِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ)1؛ (از خداوند و از نام او یاری می جویم، و به خداوند توکّل می کنم و پناه می برم به خدایی که شنوا و دانا است از شرّ شیطان (رانده شده درگاه الهی) پس (چون این کلمات را بگویی) شیطان را می کشی و زجرش می کنی و از خود میرانی).
در روایت دیگری پیامبر خدا صلی الله علیه و آله برای در امان ماندن از وسواس به حضرت علی علیه السلام خواندن آیه 45 و 46 سوره اسرا را توصیه فرمودند:
(إِذا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ جَعَلْنا بَینَکَ وَ بَینَ الَّذِینَ لا یؤمِنُونَ بِالْ آخِرَةِ حِجاباً مَسْتُوراً وَ جَعَلْنا عَلی قُلُوبِهِمْ أَکِنَّةً أَنْ یفْقَهُوهُ وَ فِی آذانِهِمْ وَقْراً وَ إِذا ذَکَرْتَ رَبَّکَ فِی الْقُرْآنِ وَحْدَهُ وَلَّوْا عَلی أَدْبارِهِمْ نُفُورا)2.
پی نوشت:
1. الکافی، ج3، ص 358؛ من لا یحضره الفقیه، ج1، ص 338؛ بحارالانوار، ج85، ص 238.
2. اسراء 17، آیه 46 و 45.
منبع: www.porseman.org
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا تکرار کلمات و اذکار نماز جایز است؟
- [آیت الله بهجت] تکرار بعضی کلمات حمد و سوره و ذکرهای نماز جایز است یا نه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تکرار بعضی کلمات حمد و سوره و ذکرهای نماز جایز است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] تکرار اذکار چه طوری باعث بطلان نماز می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] تکرار اذکار چه طوری باعث بطلان نماز می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در اثنای قرائت دعاهایی همچون دعای کمیل، ندبه، توسّل و مانند آن، خواننده، یا شرکت کنندگان جملاتی از آن را با خود زمزمه، و حتّی بعضی کلمات دعا را چند بار تکرار می نمایند، در حالی که در دعا تکرار نشده است. این کار چه حکمی دارد؟ نقل داستان و ذکر مصیبت در وسط دعا چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در اثنای قرائت دعاهایی همچون دعای کمیل، ندبه، توسّل و مانند آن، خواننده، یا شرکت کنندگان جملاتی از آن را با خود زمزمه، و حتّی بعضی کلمات دعا را چند بار تکرار می نمایند، در حالی که در دعا تکرار نشده است. این کار چه حکمی دارد؟ نقل داستان و ذکر مصیبت در وسط دعا چطور؟
- [سایر] سلام و خدا قوت. ببخشید،من در نماز به شدت دچار حالتی میشم که تلفظ کلمات برام سخت میشه،در موقع بیان کلمات، کلمات در ذهنم تکرار می شود ولی در بیان کردن همین که میخواهم درست ادا کنم چند بار نیمه ی عبارت می گم تا درست ادا بشود ،نمی دانم چه کار کنم،می خوام این نماز غلط که شاید نماز نیست ،اصلاح بشود.از این وضع خسته شدم،هر بار سعی می کنم تسلط پیدا کنم ، شاید یک بار در هزار بار بشود ، که یکم کم بهتر بشه .با تشکز.
- [سایر] من پسری هستم که استمنا می کنم و گاهی اوقات که کسی خانه نیست سوتین و جوراب شلواری و لباس های خواهرم را می پوشم و آرایش می کنم، بعد عکس هم نگاه می کنم و استمنا هم می کنم می خواستم ببینم که من نیاز به تغییر جنسیت دارم؛ چون قبلا با پسر همسایه جماع کردیم، البته من نمی دانستم که کار بدی است و من 10 یا 12 سال داشتم. البته من روزه می گیرم و نماز هم می خوانم، اما نماز را بعد از توبه آخری که شکست ترک کردم، ولی با شروع ماه رمضان نماز هم می خوانم قبلا همه اینها را ترک کردم، اگر راه حلی دارید بگویید.
- [سایر] طلبه ای هستم پیمانی در یک اداره دولتی، ظهرها در یک موسسه خصوصی نماز ظهر اقامه می کنم، صحبت می کنم و ... که در واقع برگه مأموریت با اجازه مدیرم می زنم و خارج می شوم و زمان نماز هم گاهی همان اندازه زمان نمازی است که خودم در اداره می خوانم و گاهی با صحبت و ... بیشتر. آیا حق القدمی که از موسسه خصوصی می گیرم وجه شرعی دارد؟ نمی دانم وسواسی شدم یا نه.
- [آیت الله سیستانی] اگر در نماز سهواً بین حرفها یا کلمات فاصله بیندازد ، و فاصله بقدری نباشد که صورت نماز از بین برود ، چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد ، باید آن حرفها یا کلمات را به طور معمول بخواند ، و در صورتی که چیزی بعد از آن خوانده شده لازم است تکرار نماید ، و اگر مشغول رکن بعد شده باشد ، نمازش صحیح است.
- [آیت الله خوئی] اگر در نماز سهواً بین حرفها یا کلمات فاصله بیندازد و فاصله به قدری نباشد که صورت نماز از بین برود، چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد باید آن حرفها یا کلمات را به طور معمول بخواند و درصورتی که چیزی بعد از آن خوانده شده لازم است تکرار نماید و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان در نماز نباید بین حروف یا کلمات فاصله بیندازد به طوری که صورت قرائت یا ذکر از بین برود و اگر عمداً به قدری فاصله بیندازد که نگویند که قرائت یا ذکر میخواند نمازش باطل است و اگر سهواً فاصله بیندازد و فاصله به قدری نباشد که صورت نماز از بین برود، چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد باید آن کلمات را به طور معمول بخواند و در صورتی که چیز واجبی بعد از آن خوانده شده لازم است تکرار نماید و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش را ادامه میدهد و صحیح است.
- [آیت الله بهجت] اگر در نماز سهواً بین حرفها یا کلمات فاصله بیندازد و فاصله بهقدری نباشد که صورت نماز از بین برود، چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد، باید آن حرفها یا کلمات را بهطور معمول بخواند و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحیح است و احتیاط در این است که بدون عذر و سهو از پیدرپی آوردن مسامحه نکند، اگرچه طوری نیست که موالات را بههم بزند.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه نذر کند کار خیری را انجام دهد ولی وقت و مقدار آن را معیّن نکند، مثلاً نذر کند که نماز بخواند و مقدار و خصوصیات آن را معیّن نکند خواندن یک نماز دو رکعتی کافی است.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان از روی فراموشی یا ناچاری یا غفلت ، به قسَم عمل نکند ، کفاره بر او واجب نیست ، و همچنین است اگر مجبورش کنند که به قسَم عمل ننماید . و قسَمی که آدم وسواسی میخورد ، مثل اینکه میگوید : و اللّه الآن مشغول نماز میشوم ، وبواسطه وسواس مشغول نمیشود ، اگر وسواس او طوری باشد که بی اختیار به قسَم عمل نکند کفاره ندارد .
- [آیت الله خوئی] اگر انسان از روی فراموشی یا ناچاری یا غفلت به قسم عمل نکند، کفاره بر او واجب نیست و همچنین است اگر مجبورش کنند که به قسم عمل ننماید و قسمی که آدم وسواسی میخورد مثل اینکه میگوید و الله الان مشغول نماز میشوم و به واسطة وسواس مشغول نمیشود، اگر وسواس او طوری باشد که بی اختیار به قسم عمل نکند، کفاره ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از روی فراموشی یا اجبار و اضطرار به قسم عمل نکند کفاره ندارد و قسمی که آدم وسواسی می خورد مثل این که می گوید و الله الآن مشغول نماز می شوم، ولی وسواس مانع می گردد اگر وسواس او طوری باشد که بی اختیار به قسم خود عمل نکند کفاره ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر از روی فراموشی یا اجبار و اضطرار به قسم عمل نکند کفاره ندارد و قسمی که آدم وسواسی می خورد مثل این که می گوید و الله الآن مشغول نماز می شوم، ولی وسواس مانع می گردد اگر وسواس او طوری باشد که بی اختیار به قسم خود عمل نکند کفاره ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان از روی فراموشی یا ناچاری به قسم عمل نکند، کفّاره بر او واجب نیست و همچنین است اگر مجبورش کنند که به قسم عمل ننماید، وقسمی که آدم وسواسی میخورد، مثل این که میگوید وا& الاَّن مشغول نماز میشوم و به واسطه وسواس مشغول نمیشود، اگر وسواس او طوری باشد که بیاختیار به قسم عمل نکند، کفّاره ندارد.