نماز یک تکلیف است و هر شخص مکلفی باید آن را به جای آورد. حتی بعضی بر این باورند که کافران هم باید فروع را به جای بیاورند؛ یعنی افزون بر اصول، از فروع دین هم پرسیده می شود. نماز مراتب و شرایطی دارد: 1. شرایط صحت 2. شرایط پذیرش شرایط صحت، مسائلی است که در صورت رعایت آنها، تکلیف از گردن او ساقط می شود، اگرچه ثوابی به او نمی دهند. مثل اینکه با طهارت باشد و واجبات نماز مثل تکبیرة الاحرام، قیام، قرائت و غیره را درست انجام بدهد. شرایط پذیرش شرایطی است که اگر نمازگزار رعایت کند، نمازش کامل است و ثواب دارد؛ یعنی اینکه افزون بر شرایط صحت، حضور قلب داشته باشد، غیبت نکرده باشد، حق الناس به گردن او نباشد، لقمه حرام نخورده باشد، در مسجد و به جماعت نماز بخواند. این گونه موردها هر چه بیشتر رعایت شود، درجه پذیرش نماز بیشتر است. کسی که غیبت کند، حضور قلب نداشته باشد و شراب بخورد، نمازش قبول نیست. این همه به شرایط پذیرش نماز برمی گردد؛ یعنی در این حال به او ثوابی نمی دهند و نمازش فقط شرایط صحت را دارد. بنابراین، نماز خواندن شخص شراب خوار هم اثر دارد. www.irc.ir
نماز یک تکلیف است و هر شخص مکلفی باید آن را به جای آورد. حتی بعضی بر این باورند که کافران هم باید فروع را به جای بیاورند؛ یعنی افزون بر اصول، از فروع دین هم پرسیده می شود. نماز مراتب و شرایطی دارد:
1. شرایط صحت
2. شرایط پذیرش
شرایط صحت، مسائلی است که در صورت رعایت آنها، تکلیف از گردن او ساقط می شود، اگرچه ثوابی به او نمی دهند. مثل اینکه با طهارت باشد و واجبات نماز مثل تکبیرة الاحرام، قیام، قرائت و غیره را درست انجام بدهد.
شرایط پذیرش شرایطی است که اگر نمازگزار رعایت کند، نمازش کامل است و ثواب دارد؛ یعنی اینکه افزون بر شرایط صحت، حضور قلب داشته باشد، غیبت نکرده باشد، حق الناس به گردن او نباشد، لقمه حرام نخورده باشد، در مسجد و به جماعت نماز بخواند. این گونه موردها هر چه بیشتر رعایت شود، درجه پذیرش نماز بیشتر است.
کسی که غیبت کند، حضور قلب نداشته باشد و شراب بخورد، نمازش قبول نیست. این همه به شرایط پذیرش نماز برمی گردد؛ یعنی در این حال به او ثوابی نمی دهند و نمازش فقط شرایط صحت را دارد. بنابراین، نماز خواندن شخص شراب خوار هم اثر دارد.
www.irc.ir
- [سایر] اگر نماز غیبت کننده یا شراب خوار تا چهل روز پذیرفته نشود، پس خواندن آن چه اثری دارد؟
- [آیت الله سبحانی] نماز شراب خوار تا چهل روز قبول نمی شود آیا می تواند نماز را در این مدت ترک کند؟
- [آیت الله بهجت] نماز خواندن در منزل شراب خوار چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً حد شراب خوار و راه ثبوت شراب خواری و شرائط آن را بیان فرمائید.
- [آیت الله بهجت] ظروف غذاخوری شخص شراب خوار پاک است یا نجس؟
- [آیت الله بهجت] درآمد افراد شراب خوار حلال است یا حرام؟
- [آیت الله بهجت] حقوق گرفتن از فرد شراب خوار، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] اگر شراب تبدیل به سرکه شود ولی نه تبدیلی که هیچ اثری از شراب نباشد بلکه مقدار کمی، که در حدود پنج در هزار باشد از شراب اثری باقی است حکم این مسئله چیست؟
- [آیت الله خوئی] اگر شراب تبدیل به سرکه شود ولی نه تبدیلی که هیچ اثری از شراب نباشد بلکه مقدار کمی، که در حدود پنج در هزار باشد از شراب اثری باقی است حکم این مسئله چیست؟
- [سایر] نماز شب خواندن چه اثری در چهره دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بودن مرد با زن نامحرم در جای خلوت که دیگری نمی تواند به آنجا وارد شود اشکال دارد و احتیاط واجب ترک آن است و نماز خواندن در آنجا نیز اشکال دارد، همچنین نماز خواندن در محلی که مجلس گناه است مثلاً در آنجا شراب می نوشند، قمار می زنند یا غیبت می کنند.
- [آیت الله سیستانی] بول و غائط حیوانی که به خوردن نجاست انسان عادت کرده ، نجس است . و اگر بخواهند پاک شود ، باید آن را استبراء کنند یعنی تا مدّتی نگذارند نجاست بخورد ، و غذای پاک به آن بدهند که بعد از آن مدّت دیگر نجاست خوار به آن نگویند ، و احتیاط مستحب آن است که شتر نجاست خوار را چهل روز ، و گاو را بیست روز ، و گوسفند را ده روز ، و مرغابی را هفت روز یا پنج روز ، و مرغ خانگی را سه روز ، از خوردن نجاست جلوگیری کنند ، هر چند پیش از گذشت این مدت به آنها نجاست خوار گفته نشود . 11 غائب شدن مسلمان :
- [آیت الله علوی گرگانی] نجاسات دوازده چیز است: اول بول، دوم غائط، سوم منی، چهارم مردار، پنجم خون، ششم و هفتم سگ و خوک، هشتم کافر، نهم شراب، دهم فقاع، یازدهم و دوازدهم عرق جنب از حرام و عرق شتر نجاست خوار.
- [امام خمینی] فقیری که فطره به او می دهند لازم نیست عادل باشد، ولی احتیاط واجب آن است که به شراب خوار و کسی که آشکارا معصیت کبیره می کند فطره ندهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که سفر او حرام نیست و برای کار حرام هم سفر نمی کند، اگر چه در سفر، معصیتی انجام دهد مثلاً غیبت کند یا شراب بخورد باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که سفر او حرام نیست و برای کارِ حرام هم سفر نمی کند اگرچه در سفر معصیتی انجام دهد مثلاً غیبت کند یا شراب بخورد باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که سفر او حرام نیست ، و برای کار حرام هم سفر نمیکند ، اگر چه در سفر معصیتی انجام دهد ، مثلاً غیبت کند یا شراب بخورد ، باید نماز را شکسته بخواند .
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که سفر او حرام نیست و برای کار حرام هم سفر نمی کند ، اگر چه در سفر ، معصیتی انجام دهد ، مثلاً غیبت کند یا شراب بخورد ، باید نماز را شکسته بخواند .
- [آیت الله بروجردی] کسی که سفر او حرام نیست و برای کارِ حرام هم سفر نمیکند، اگر چه در سفر معصیتی انجام دهد مثلاً غیبت کند یا شراب بخورد باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . فقیری که فطره به او می دهند، لازم نیست عادل باشد ولی احتیاط واجب آن است که به شراب خوار و کسی که آشکارا معصیت می کند فطره ندهند.