چه راهکارهایی وجود دارد تا پدر و مادر بهتر فرزندان را کاری بار بیاورند و بیشتر فرزندان احساس مسئولیت کنند؟
در بینش اسلامی، والدین نخستین مسؤولان حفظ و صیانت فرزندان به عنوان امانت های خداوند هستند. مادران و پدران ضمن ادای حقوق فرزندان، وظیفه ساختن، به عمل آوردن و مقاوم سازی نسل را دارند تا آنان بعدها در معرض خطر انحراف قرار نگیرند. بر اساس منطق قرآن اگر انسان ساخته شده باشد انحراف دیگران در او اثر نمی گذارد. برای مسؤولیت پذیری و به طور کلی تربیت فرزندان همکاری عوامل گوناگونی از جمله خانواده، فرهنگ، سیاست، اقتصاد، اجتماع و مذهب ضروری است. برای این که فرد در مسیر سازندگی و مسؤولیت پذیری قرار گیرد لازم است: 1- بطور مرتب و با شیوه های درست آموزش ببیند و آگاهی های لازم را در موارد مختلف کسب کند. کودک با توجه به شرایط سنی و عقلی باید تعلیم ببیند، آگاهی درباره دین و مذهب، هدف زندگی، وقایع و حوادث اثر گذار در زندگی و مسایلی که با آن درگیر است و شیوه قرار گرفتن در برابر حوادث. درباره کیفیت زندگی شخصی و رعایت نظم و انضباط و ضوابط صیانت از خود، در مورد حلال و حرام مذهبی و محرم و نامحرم (از شش سالگی...) 2- ارایه مدل و الگو:کودک قبل از آنکه عقل و اندیشه اش به کار افتد، چشمانش می بیند، گوشهایش می شنود و حواسش فعال است. بخش مهمی از آموخته های افراد را دیده ها وشنیده ها تشکیل می دهند. والدین و مربیان و همه کسانی که به نحوی در دیگران اثر گذاری دارند باید الگوی عملی چیزی باشند که از آن دفاع می کنند و آن را تبلیغ می کنند و تعلیم می دهند. پدر و مادر عملاً با احساس مسؤولیت و انضباط در کار و به کارگماردن ادراک از ابتدای زندگی در جمع کردن اسباب‌بازی و در جای خودش قرار دادن آنها و ... و نیز رعایت نظم و انضباط و دقت در کار زندگی باید بطور عملی به کودکشان تمرین نظم و قانون و مسؤولیت پذیری بدهند. 3- تمرین و ایجاد عادت: آموخته ها زمانی مؤثرند که استمرار پیدا کنند. باید در کودک شوق و رغبت ایجاد شود تا خواستار اجرا و عمل و تقلید از رفتار و کردار والدین و مربیان گردد. 4- کودکان باید از نظر عاطفی و محبت اقناع شوند. پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) سفارش فرموده است کودکان خود را زیاد ببوسید تا خداوند به تعداد بوسه های شما بر فرزندان، برایتان اجر و پاداش معین کند. بکار گماردن کودکان، الگوی عملی بودن و دوری از تنبلی و بیکاری و احساس مسؤولیت کردن والدین و افراد مرتبط با کودک تأثیر بسیار زیادی در کاری بودن و مسؤول شدن فرزندان دارد. توصیه می کنیم کتابهای اخلاقی و تربیتی بیشتری مطالعه بفرمایید. www.morsalat.com
عنوان سوال:

چه راهکارهایی وجود دارد تا پدر و مادر بهتر فرزندان را کاری بار بیاورند و بیشتر فرزندان احساس مسئولیت کنند؟


پاسخ:

در بینش اسلامی، والدین نخستین مسؤولان حفظ و صیانت فرزندان به عنوان امانت های خداوند هستند. مادران و پدران ضمن ادای حقوق فرزندان، وظیفه ساختن، به عمل آوردن و مقاوم سازی نسل را دارند تا آنان بعدها در معرض خطر انحراف قرار نگیرند. بر اساس منطق قرآن اگر انسان ساخته شده باشد انحراف دیگران در او اثر نمی گذارد.
برای مسؤولیت پذیری و به طور کلی تربیت فرزندان همکاری عوامل گوناگونی از جمله خانواده، فرهنگ، سیاست، اقتصاد، اجتماع و مذهب ضروری است. برای این که فرد در مسیر سازندگی و مسؤولیت پذیری قرار گیرد لازم است:
1- بطور مرتب و با شیوه های درست آموزش ببیند و آگاهی های لازم را در موارد مختلف کسب کند. کودک با توجه به شرایط سنی و عقلی باید تعلیم ببیند، آگاهی درباره دین و مذهب، هدف زندگی، وقایع و حوادث اثر گذار در زندگی و مسایلی که با آن درگیر است و شیوه قرار گرفتن در برابر حوادث. درباره کیفیت زندگی شخصی و رعایت نظم و انضباط و ضوابط صیانت از خود، در مورد حلال و حرام مذهبی و محرم و نامحرم (از شش سالگی...)
2- ارایه مدل و الگو:کودک قبل از آنکه عقل و اندیشه اش به کار افتد، چشمانش می بیند، گوشهایش می شنود و حواسش فعال است. بخش مهمی از آموخته های افراد را دیده ها وشنیده ها تشکیل می دهند. والدین و مربیان و همه کسانی که به نحوی در دیگران اثر گذاری دارند باید الگوی عملی چیزی باشند که از آن دفاع می کنند و آن را تبلیغ می کنند و تعلیم می دهند.
پدر و مادر عملاً با احساس مسؤولیت و انضباط در کار و به کارگماردن ادراک از ابتدای زندگی در جمع کردن اسباب‌بازی و در جای خودش قرار دادن آنها و ... و نیز رعایت نظم و انضباط و دقت در کار زندگی باید بطور عملی به کودکشان تمرین نظم و قانون و مسؤولیت پذیری بدهند. 3- تمرین و ایجاد عادت: آموخته ها زمانی مؤثرند که استمرار پیدا کنند. باید در کودک شوق و رغبت ایجاد شود تا خواستار اجرا و عمل و تقلید از رفتار و کردار والدین و مربیان گردد.
4- کودکان باید از نظر عاطفی و محبت اقناع شوند. پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) سفارش فرموده است کودکان خود را زیاد ببوسید تا خداوند به تعداد بوسه های شما بر فرزندان، برایتان اجر و پاداش معین کند.
بکار گماردن کودکان، الگوی عملی بودن و دوری از تنبلی و بیکاری و احساس مسؤولیت کردن والدین و افراد مرتبط با کودک تأثیر بسیار زیادی در کاری بودن و مسؤول شدن فرزندان دارد.
توصیه می کنیم کتابهای اخلاقی و تربیتی بیشتری مطالعه بفرمایید.
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین