بله، او را آگاه کنید؛ زیرا دیر یا زود از کسی می‌شنود و کشف ناگهانی مسأله برایش هولناک است و امنیت خاطر او را به خطر می‌اندازد. افزون بر این، وقتی بین ویژگی‌های شخصیتی خود که از والدین اصلی‌اش به ارث برده و شما، تفاوت‌های چشمگیری را می‌بیند، ممکن است دچار اضطراب شود. برای طرح این مسأله، حساب شده عمل کنید؛ بدین گونه که موضوع را در حضور کودک، آشکارا با نزدیکان در میان بگذارید و او را فرزند خوانده‌ی خود معرفی کنید. از پچ پچ کردن و مخفی کاری بپرهیزید. با این برخورد، کودک به طور طبیعی از شما خواهد پرسید: فرزند خوانده یعنی چه؟ پاسخ خود را در قالب داستانی زیبا و جالب بیان کنید: آرزوی دختری (پسری)را داشتم که عاشقش باشم. روزی به مؤسسه‌ای رفتم که کودکان فراوانی در آن جا بودند. با خانم (آقای) مسؤول مؤسسه صحبت کردم و از او خواستم کودکی را برایم بیاورد که (ویژگی‌های فرزند خوانده‌ی خود را بیان کنید)باشد. بعد از چند لحظه رفت و کودکی زیبا و خوب را آورد که تو همان بودی و من از این که تو را به دست آورده بودم، خوشحال بودم و تصمیم گرفتم بزرگت کنم و تا آخر عمر دوستت داشته باشم. این داستان، بر نکات مثبت فرزند خواندگی تأکید می‌کند و کودک از شنیدن پی در پی آن خوشحال می‌شود. این موضوع(فرزند خواندگی) را مدام تکرار نکنید؛ زیرا برایش این پرسش مطرح می‌شود که مگر فرزند خواندگی چه اشکالی دارد. تأکید بیش از حد کلامی بر عشق و محبت به فرزند خوانده جالب نیست. بکوشید محبت خود را در عمل به او ثابت کنید. اگر فرزند خوانده‌ی شما پرسید: چرا مادر نداشته‌ام؟ در صورت تصادف والدین، مسأله را به او بگویید و اگر او را رها ساخته، بگویید: نمی‌دانم چرا نتوانسته از تو مراقبت کند؛ اما تردید ندارم که تو را دوست داشته است. هرگز به او نگویید که مادرش او را نمی‌خواسته؛ زیرا اعتمادش از همه‌ی مادران سلب می‌شود. برای تنبیه او، هرگز به رها کردنش تهدید نکنید. این تنبیه هراس عجیبی در او ایجاد می‌کند؛ دلهره از این که نکند شما هم مانند مادرش او را رها کنید. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
بله، او را آگاه کنید؛ زیرا دیر یا زود از کسی میشنود و کشف ناگهانی مسأله برایش هولناک است و امنیت خاطر او را به خطر میاندازد. افزون بر این، وقتی بین ویژگیهای شخصیتی خود که از والدین اصلیاش به ارث برده و شما، تفاوتهای چشمگیری را میبیند، ممکن است دچار اضطراب شود.
برای طرح این مسأله، حساب شده عمل کنید؛ بدین گونه که موضوع را در حضور کودک، آشکارا با نزدیکان در میان بگذارید و او را فرزند خواندهی خود معرفی کنید. از پچ پچ کردن و مخفی کاری بپرهیزید. با این برخورد، کودک به طور طبیعی از شما خواهد پرسید: فرزند خوانده یعنی چه؟
پاسخ خود را در قالب داستانی زیبا و جالب بیان کنید: آرزوی دختری (پسری)را داشتم که عاشقش باشم. روزی به مؤسسهای رفتم که کودکان فراوانی در آن جا بودند. با خانم (آقای) مسؤول مؤسسه صحبت کردم و از او خواستم کودکی را برایم بیاورد که (ویژگیهای فرزند خواندهی خود را بیان کنید)باشد. بعد از چند لحظه رفت و کودکی زیبا و خوب را آورد که تو همان بودی و من از این که تو را به دست آورده بودم، خوشحال بودم و تصمیم گرفتم بزرگت کنم و تا آخر عمر دوستت داشته باشم.
این داستان، بر نکات مثبت فرزند خواندگی تأکید میکند و کودک از شنیدن پی در پی آن خوشحال میشود.
این موضوع(فرزند خواندگی) را مدام تکرار نکنید؛ زیرا برایش این پرسش مطرح میشود که مگر فرزند خواندگی چه اشکالی دارد.
تأکید بیش از حد کلامی بر عشق و محبت به فرزند خوانده جالب نیست. بکوشید محبت خود را در عمل به او ثابت کنید.
اگر فرزند خواندهی شما پرسید: چرا مادر نداشتهام؟ در صورت تصادف والدین، مسأله را به او بگویید و اگر او را رها ساخته، بگویید: نمیدانم چرا نتوانسته از تو مراقبت کند؛ اما تردید ندارم که تو را دوست داشته است. هرگز به او نگویید که مادرش او را نمیخواسته؛ زیرا اعتمادش از همهی مادران سلب میشود.
برای تنبیه او، هرگز به رها کردنش تهدید نکنید. این تنبیه هراس عجیبی در او ایجاد میکند؛ دلهره از این که نکند شما هم مانند مادرش او را رها کنید.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [آیت الله سیستانی] نظر شما در مورد فرزند خواندگی چیست و آیا این کار ثواب دارد؟
- [آیت الله سیستانی] من پسری را به فرزند خواندگی قبول کردم و او را به وسیله دختر برادرم از راه شیر دادن به خود محرم کردم حال اگر می خواهم دختر ? ساله را به فرزند خواندگی قبول کنم راه محرم شدن با شوهرم و با پسری که دارم چگونه است؟ و آیا راهی وجود دارد؟
- [آیت الله مظاهری] من پسری را به فرزند خواندگی قبول کردم و او را به وسیله دختر برادرم از راه شیر دادن به خود محرم کردم، حال اگر بخواهم دختری 2 ساله را به فرزند خواندگی قبول کنم راه محرم شدن با شوهرم و با پسری که دارم چگونه است؟ و آیا راهی وجود دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] از آنجایی که فرزند متولد شده از زوجی دیگر را می توان به فرزندی قبول نمود و فرزند خواندگی توسط شرع مقدس، تأیید شده است و سن مولود اهمیتی در فرزند خواندگی ندارد آیا می توان جنین حاصل از نطفه ی شوهر (اسپرم شوهر) و تخمک همسرش را پس از انعقاد نطفه و تشکیل شدن جنین در همان یکی دو روز اول در رحم مادرخوانده اش قرار داد که پس از تولد او را بزرگ نماید؟
- [سایر] اگر پدر و مادری بچه ای را به فرزند خواندگی قبول کرده باشند، در بزرگسالی فرزند باید بگویند که پرورشگاهی است یاخیر؛ آیا دینی بر گردن پدر و مادر است؟
- [سایر] فرزند کدام زن بود که در کودکی و در گهواره سخن گفت؟
- [سایر] آیا آشنا کردن فرزند از زمان کودکی با دین اسلام موجب دریافت کورکورانه دین نمی شود؟
- [آیت الله خامنه ای] از آنجا که بچه دار نمی شویم پسر 4 تا 6 ماهه را به فرزند خواندگی گرفته ایم چه راههایی وجود دارد تا این پسر با همسرم محرم گردد؟
- [آیت الله خامنه ای] دستمزد کاری که فرزند در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی در کنار پدر انجام داده متعلق به چه کسی است؟ به پدر یا فرزند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] گاهی زن و شوهری که صاحب اولاد نیستند پسر یا دختری را به فرزند خواندگی قبول میکنند بفرمائید چه راههائی برای محرم شدن پسر خوانده نسبت به این زن و همچنین دختر خوانده نسبت به این شوهر وجود دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لازم نیست که پسر بزرگتر در حال مردن پدر یا مادر، بالغ باشد بلکه چنانچه طفل باشد بعد از بلوغ لازم است قضا کند و چنانچه قبل از بلوغ بمیرد بر فرزند بعدی واجب نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی از روی ندانستن مسأله با بدن یا لباس نجس نماز خوانده و در فراگیری مسأله کوتاهی ننموده باشد ، لازم نیست نمازش را اعاده و یا قضا نماید .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر به واسطه ندانستن مسأله، چیز نجسی را نداند نجس است، مثلاً نداند عرق کافر نجس است و با آن نماز بخواند نمازش باطل است بنابر احتیاط لازم.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان چند نفر را برای نماز قضای میت اجیر کند، بنا بر آنچه در مسأله (????) گفته شد لازم نیست برای هرکدام آنها وقتی را معین نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان چند نفر را برای نماز قضای میت اجیر کند بنابر آنچه در مسألة (1552) گفته شد لازم نیست برای هر کدام آنها وقتی را معین نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان چند نفر را برای قضای نماز میت اجیر کند بنابر انچه در مساله گذشت لازم نیست برای هرکدام انها وقتی را معین نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان می تواند با غسلهای مستحبی که در مسأله (651) ذکر شد؛ کاری که مانند نماز؛ وضو لازم دارد انجام دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فرزند با اجازه پدر یا زن با اجازه شوهر قسم بخورد، بعداً پدر یا شوهر نمیتواند قسم فرزند یا زن را به هم بزند، مگر زن به کاری قسم خورده که انجام آن بدون اذن شوهر جایز نیست، در این صورت شوهر میتواند در هنگام عمل اجازه انجام آن را ندهد، در نتیجه عمل به قسم لازم نخواهد بود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه فرزند نذری کند اگر چه بدون اجازه پدر باشد باید به آن نذر عمل نماید و چنانچه بعد از نذر پدر او را منع کند وفاء بنذر لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا هفت سال قمری پسر یا دختر تمام نشده، پدر نمیتواند او را از مادرش جدا کند ولی مادر باید در نحوه تربیت و اداره فرزند نظر پدر را رعایت کند، در دوران شیردهی، زن حقّ دارد فرزند خود را شیر بدهد، مگر آن که کس دیگری یافت شود که حاضر باشد مجّانی یا با مزد کمتری بچه را شیر دهد، در این صورت پدر میتواند بچه را از مادر جدا سازد، هر چند مستحبّ است که چنین کاری را نکند و فرزند را در نزد مادر خود باقی بگذارد. در این زمان هم رعایت نظر پدر در تربیت و اداره فرزند بر مادر وی لازم است.