پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : الظُّلمُ نَدامَةٌ . ستمگری ، مایه پشیمانی است . بحار الأنوار : 75 / 322 / 52 منتخب میزان الحکمة : 350 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : إیّاکُم والظُّلمَ ؛ فإنّهُ‌یُخرِبُ قُلوبَکُم . از ستم کردن بپرهیزید ، که دلهای شما را ویران می‌کند . کنز العمّال : 7639 منتخب میزان الحکمة : 348 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : اتَّقُوا الظُّلمَ ؛ فإنّهُ ظُلُماتٌ‌یَومَ القِیامَةِ . از ظلم کردن بپرهیزید ، که آن ، ظلمتهای روز قیامت است . الکافی : 2 / 332 / 11 منتخب میزان الحکمة : 350 ******* امام علی علیه‌السلام : الظُّلمُ یُزِلُّ القَدَمَ ، ویَسلُبُ النِّعَمَ ویُهلِکُ الاُم . ستمگری ، قدم را می‌لغزاند ، نعمتها را سلب می‌کند و امّت‌ها را به نابودی می‌کشاند . غرر الحکم : 1734 منتخب میزان الحکمة : 350 ******* امام علی علیه‌السلام : إیّاکَ والظُّلمَ ؛ فَمَن ظَلَمَ کَرُهَت أیّامُهُ . زنهار از ستمگری ؛ که هر کسی ستم کرد ، روزگارش ناگوار شد . غرر الحکم : 2638 منتخب میزان الحکمة : 350 ******* امام علی علیه‌السلام : مَن ظَلَمَ قُصِمَ عُمرُهُ . هر که ستم کند ، (کمر) عمرش شکسته شود . غرر الحکم : 7940 منتخب میزان الحکمة : 350 ******* امام علی علیه‌السلام : راکِبُ الظُّلمِ یَکبُو بهِ مَرکَبُهُ . کسی که بر مرکب ستم سوار شود ، مرکبش او را به سر بر زمین کوبد . غرر الحکم : 5391 منتخب میزان الحکمة : 350
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
الظُّلمُ نَدامَةٌ .
ستمگری ، مایه پشیمانی است .
بحار الأنوار : 75 / 322 / 52 منتخب میزان الحکمة : 350
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
إیّاکُم والظُّلمَ ؛ فإنّهُیُخرِبُ قُلوبَکُم .
از ستم کردن بپرهیزید ، که دلهای شما را ویران میکند .
کنز العمّال : 7639 منتخب میزان الحکمة : 348
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
اتَّقُوا الظُّلمَ ؛ فإنّهُ ظُلُماتٌیَومَ القِیامَةِ .
از ظلم کردن بپرهیزید ، که آن ، ظلمتهای روز قیامت است .
الکافی : 2 / 332 / 11 منتخب میزان الحکمة : 350
*******
امام علی علیهالسلام :
الظُّلمُ یُزِلُّ القَدَمَ ، ویَسلُبُ النِّعَمَ ویُهلِکُ الاُم .
ستمگری ، قدم را میلغزاند ، نعمتها را سلب میکند و امّتها را به نابودی میکشاند .
غرر الحکم : 1734 منتخب میزان الحکمة : 350
*******
امام علی علیهالسلام :
إیّاکَ والظُّلمَ ؛ فَمَن ظَلَمَ کَرُهَت أیّامُهُ .
زنهار از ستمگری ؛ که هر کسی ستم کرد ، روزگارش ناگوار شد .
غرر الحکم : 2638 منتخب میزان الحکمة : 350
*******
امام علی علیهالسلام :
مَن ظَلَمَ قُصِمَ عُمرُهُ .
هر که ستم کند ، (کمر) عمرش شکسته شود .
غرر الحکم : 7940 منتخب میزان الحکمة : 350
*******
امام علی علیهالسلام :
راکِبُ الظُّلمِ یَکبُو بهِ مَرکَبُهُ .
کسی که بر مرکب ستم سوار شود ، مرکبش او را به سر بر زمین کوبد .
غرر الحکم : 5391 منتخب میزان الحکمة : 350
- [سایر] پیامد اخروی میگساری چیست؟
- [سایر] پیامد دنیوی بهتان چیست؟
- [سایر] پیامد دروغ چیست؟
- [سایر] پیامد ستیزه با مردم چیست؟
- [سایر] پیامد دنیوی بد اخلاقی چیست؟
- [سایر] پیامد گناه در خلوت چیست؟
- [سایر] پیامد غفلت از دشمن چیست؟
- [سایر] بی بهره ماندن از علم، پیامد چیست؟
- [سایر] پیامد نافرمانی از حاکم صالح چیست؟
- [سایر] پیامد اجتماعی (خانوادگی) بد اخلاقی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام ظلم است و عقلًا و شرعاً گناهی بزرگتر از ظلم نداریم، و از نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) ظلم اقسامی دارد: الف) ظلم به خداوند متعال، و کفر و شرک و کفران نعمت از مصادیق بارز این قسم است، چنانکه مخالفت با خدای متعال و ظلم به بندگان او از مصادیق خفیّه این قسم است. ب) ظلم به بندگان خدای متعال بلکه به مخلوقات او، و از مصادیق بارز آن تجاوز به جان و مال دیگران است که به آن حقّالنّاس گفته میشود و پروردگار عالم از ذرّهای از آن نخواهد گذشت. ج) ظلم به بندگان در جهت آبروی آنها، و از مصادیق بارز آن غیبت، تهمت، استهزا و سرزنش است و در روایات آن را از رباخواری بدتر دانسته است، در حالی که رباخواری در اسلام جنگ با خداست. د) ظلم به دیگران در جهت عرض و ناموس آنها، و در اسلام و نزد متشرّعه بلکه نزد همه مردم، این قسم قبیحتر از اقسام گذشته است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مراوده و معاشرت عالمان با ستمگران و سلاطین جور، موجب تخفیف ظلم آنها شود، باید ملاحظه کنند که آیا ترک معاشرت اَهمّ است زیرا ممکن است معاشرت موجب سستی عقاید مردم شود و موجب هتک اسلام و مراجع اسلام شود یا تخفیف ظلم، پس هر کدام اَهمّ باشد، به آن عمل کنند.
- [امام خمینی] اگر سکوت علمای اعلام باعث شود که مردم به آنها بدگمان شوند و آنها را متهم کنند به سازش با دستگاه ظلم، واجب است اظهار حق و انکار باطل اگر چه بدانند جلوگیری از محرم نمیشود و اظهار آنها اثری برای رفع ظلم ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر سکوت علماء اعلام باشد که مردم به آنها بدگمان شوند وآنها را متهم کنند به سازش با دستگاه ظلم ، واجب است اظهار حق وانکار باطل ، اگر چه بدانند جلوگیری از محرّم نمی شود واظهار آنها اثری برای رفع ظلم ندارد . مراتب امربه معروف ونهی ازمنکر:
- [امام خمینی] اگر مراوده و معاشرت علمای اعلام با ظلمه و سلاطین جور، موجب تخفیف ظلم آنها شود، باید ملاحظه کنند که آیا ترک معاشرت اهم است- زیرا ممکن است معاشرت موجب سستی عقاید مردم شود، و موجب هتک اسلام و مراجع اسلام شود- یا تخفیف ظلم، پس هر کدام اهم است، به آن عمل کنند.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان لازم است روابط اجتماعی خود را از اموری همچون غیبت، تهمت، حسد، تکبّر، تجسّس، دروغ، تملّق، خدعه و مکر، رشوه، سوء ظن، فتنهانگیزی، خیانت، نفاق، استهزا، تضییع حقوق یکدیگر و ظلم و از هرگونه معصیت پاک گردانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله مظاهری] اگر علامت تحجیر از بین برود حقّ تحجیر کننده از بین نمیرود چه اینکه کسی با تعدّی و ظلم علامتها را از بین ببرد یا به وسیله زلزله و سیل و مانند اینها از بین برود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر علماء اعلام احتمال بدهند که اعراض از ظلمه وسلاطین جور ، موجب تخفیف ظلم آنها می شود ، واجب است اعراض کنند از آنها وبه ملت مسلمان بفهمانند اعراض خود را .
- [امام خمینی] اگر علمای اعلام احتمال بدهند که اعراض از ظلمه و سلاطین جور، موجب تخفیف ظلم آنها میشود، واجب است اعراض کنند از آنها، و به ملت مسلمان بفهمانند اعراض خود را.