ابتدا باید معیارهای یک پوشش اسلامی را با هم بررسی نماییم. پوشش زن در غیر از نماز و در مقابل نامحرم، باید دارای شرایط زیر باشد : 1-تمام بدن زن را (به جز دستها تا مچ و گردی صورت) بپوشاند. البته اگر دستها و گردی صورت، بدون آرایش و زینت باشند. 2- لباس باید نازک و بدن نما نباشد. امیرالمؤمنین علی(ع) می فرمایند : "برشما باد که [در برابر نامحرم] از لباس ضخیم استفاده کنید؛ زیرا کسی که لباسش [در برابر نامحرم] نازک شود، دینش نیز سُست می شود." 3- غصبی نباشد. 4- لباس شهرت نباشد. لباس شهرت آن است که از جهت جنس، یا رنگ، یا نوع دوخت و یا کیفیّت پوشیدن، خلاف عرف جامعه باشد، و باعث جلب توجّه دیگران شود. 5- مرد لباس زن، و زن لباس مرد را نپوشد. شرط حرام بودن این نوع پوشش، در این است که آن را به عنوان یک لباس برای خود انتخاب کند. با بررسی معیارهای پوشش، اگر لباسی باشد که این شرایط را داشته باشد، از آن می توان به عنوان حجاب استفاده کرد. مانند : مانتوهای گشاد و ساده ای که بدن را کاملاً می پوشاند. اما توجه به این نکته نیز ضروری است، که چادر به عنوان یک حجاب ملّی، برای ما وقار و کمالی دارد، که در سایر پوششها نیست. در پایان به یاد داستانی افتادم که در مدینة طیّبه اتفاق افتاده بود.آقای موسوی همدانی در کتاب پاسخ به پرسشهای دینی، ج2، ص222، اینچنین نقل کرده اند : در مدینة طیّبه چند نفر فلسطینی و تونسی و مراکشی با من رفیق شدند، و عصرها در جلوی مهمانخانه ای که منزل کرده بودیم، جمع می شدند، و از هر دری محبت می کردند. یک روز بحث آنها دربارة بهترین زیِّ زنان دنیا شد، که کدام زیّ و قیافه ای برای زنان سنگینتر و با وقارتر است. همة آنها متفقاً گفتند : "هیچ لباسی با وقارتر از چادر زنان ایرانی نیست، و ما وقتی زنان ایرانی را با چادر می بینیم،احساس احترام و وقار در آنان می کنیم." موفق باشید.
ابتدا باید معیارهای یک پوشش اسلامی را با هم بررسی نماییم.
پوشش زن در غیر از نماز و در مقابل نامحرم، باید دارای شرایط زیر باشد :
1-تمام بدن زن را (به جز دستها تا مچ و گردی صورت) بپوشاند. البته اگر دستها و گردی صورت، بدون آرایش و زینت باشند.
2- لباس باید نازک و بدن نما نباشد. امیرالمؤمنین علی(ع) می فرمایند : "برشما باد که [در برابر نامحرم] از لباس ضخیم استفاده کنید؛ زیرا کسی که لباسش [در برابر نامحرم] نازک شود، دینش نیز سُست می شود."
3- غصبی نباشد.
4- لباس شهرت نباشد. لباس شهرت آن است که از جهت جنس، یا رنگ، یا نوع دوخت و یا کیفیّت پوشیدن، خلاف عرف جامعه باشد، و باعث جلب توجّه دیگران شود.
5- مرد لباس زن، و زن لباس مرد را نپوشد. شرط حرام بودن این نوع پوشش، در این است که آن را به عنوان یک لباس برای خود انتخاب کند.
با بررسی معیارهای پوشش، اگر لباسی باشد که این شرایط را داشته باشد، از آن می توان به عنوان حجاب استفاده کرد. مانند : مانتوهای گشاد و ساده ای که بدن را کاملاً می پوشاند. اما توجه به این نکته نیز ضروری است، که چادر به عنوان یک حجاب ملّی، برای ما وقار و کمالی دارد، که در سایر پوششها نیست.
در پایان به یاد داستانی افتادم که در مدینة طیّبه اتفاق افتاده بود.آقای موسوی همدانی در کتاب پاسخ به پرسشهای دینی، ج2، ص222، اینچنین نقل کرده اند :
در مدینة طیّبه چند نفر فلسطینی و تونسی و مراکشی با من رفیق شدند، و عصرها در جلوی مهمانخانه ای که منزل کرده بودیم، جمع می شدند، و از هر دری محبت می کردند. یک روز بحث آنها دربارة بهترین زیِّ زنان دنیا شد، که کدام زیّ و قیافه ای برای زنان سنگینتر و با وقارتر است. همة آنها متفقاً گفتند : "هیچ لباسی با وقارتر از چادر زنان ایرانی نیست، و ما وقتی زنان ایرانی را با چادر می بینیم،احساس احترام و وقار در آنان می کنیم."
موفق باشید.
- [آیت الله بهجت] پوشیدن مانتو بدون چادر و سخنرانی زن ها در مقابل مردان جایز است یا حرام؟
- [سایر] چادر بهتر است یا مانتو؟
- [آیت الله سیستانی] نحوه پوشش با چادر و یا مانتو چگونه باید باشد؟
- [سایر] اگر به جای چادر از پوشش مناسب مانتو و مقنعه استفاده شود چگونه است ؟ برای فلسفه چادر توضیح کافی بدهید .
- [سایر] در جلسه خواستگاری چه نوع پوششی مناسب است: چادر یا مانتو؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا استفاده از مقنعه و مانتو و روسری بهتر است یا چادر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد راضی نباشد که همسرش با مانتو در جامعه ظاهر شود، و از او بخواهد که با چادر بیرون رود، و زن امتناع نماید، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد راضی نباشد که همسرش با مانتو در جامعه ظاهر شود، و از او بخواهد که با چادر بیرون رود، و زن امتناع نماید، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد راضی نباشد همسرش با مانتو در جامعه حاضر شود و از او بخواهد که با چادر بیرون رود و زن امتناع نماید، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در بین زنان، شایع است که فقط چادر پوشش اسلامی نیست بلکه مانتو هم میتواند جای چادر را بگیرد، وظیفه چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر لباس انگشتنما باشد و شخصیّت کسی را که آن را پوشیده است مسئلهدار کند- که به آن لباس شهرت میگویند- پوشیدن آن لباس چه برای مرد و چه برای زن، حرام است؛ نظیر پوشیدن لباسهای رنگارنگ و نظیر لباس سرخ برای مرد و پوشیدن چادر سرخ برای زن، و نظیر بیرون آمدن از خانه با یک لنگه کفش و مانند اینها. و. حفظ عفّت به حسب زمان و مکان
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر یکی از صحرانشینها برای پیدا کردن منزل و چراگاه حیواناتش سفر کند اگر چادر و لوازم زندگیش همراهش باشد نمازش تمام است وگرنه نماز را شکسته بخواند
- [آیت الله مظاهری] چادر یک حجاب مذهبی و ملّی است و اگر زنها آن را از دست بدهند و یا- العیاذ باللَّه- در جامعه به صورت ضدِّ ارزش درآید، خسارت فراوانی دارد، و زن ایرانی که همیشه حتّی قبل از اسلام شهرت به عفّت داشته، نباید این حجاب مذهبی و ملّی را از دست بدهد، و باید زنهای با عفّت و مردهای با غیرت بدانند که از دست دادن آن، مقدّمه برای بدحجابی و بیحجابی است، و اگر چنین شد-- العیاذ باللَّه- گناه آن دامنگیر کسی میشود که آن مقدّمه را فراهم نموده است، علاوه بر اینها، از مسائل قبل معلوم شد که در بسیاری از موارد، زن باید صورت و دستهای خود را از نامحرم بپوشاند و پوشانیدن صورت، احتیاج به چادر دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مسجد را برای روضه خوانی چادر بزنند وفرش کنند وسیاهیبکوبند واسباب چای در آن ببرند در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند ومانع نماز خواندن نشود، اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مسجد را برای روضه خوانی آماده کنند مثلاً چادر بزنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای در آن ببرند، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود، اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] اگر مسجد را برای روضه خوانی چادر بزنند و فرش کنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای در آن ببرند، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نمازخواندن نشود اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسجد را برای روضه خوانی چادر بزنند و فرش کنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای در آن ببرند، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود، اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مسجد را برای روضه خوانی چادر بزنند و فرش کنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای در آن ببرند؛ در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر مسجد را برای روضه خوانی چادر بزنند و فرش کنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای در آن ببرند ، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود ، اشکال ندارد .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر یکی از صحرا نشینها بر ای پیدا کردن منزل و چراگاه حیواناتشان سفر کند . چنانچه سفر او هشت فرسخ باشد ، و چادر و اثاثیة او همراهش نباشد نمازش را شکسته بخواند .