نماز خواندن در لباس و یا مکان غصبی، موجب بطلان نماز است؛ حتی اگر دکمه ای از لباس غصبی باشد. این موضوع در آیات و روایات دارای دلیل است. در قرآن مجید می خوانیم: (إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ؛ همانا خداوند عمل را از افراد با تقوا می پذیرد.) (مائده: 27) در وصایای علی علیه السلام به کمیل نیز آمده است: (ای کمیل نگاه کن که در چه چیزی و بر روی چه مکانی نماز می خوانی که اگر آنها از راه حلال نباشند، قبولی در کار نیست.) (1) بنابراین، حتی یک دکمه غصبی هم می تواند مبطِّل نماز باشد. البته این موضوع افزون بر جنبه های فقهی، از جنبه تربیتی و اجتماعی نیز مهم است. این حکم نشان می دهد انسان برای پاک بودن نفس و قبول شدن عبادتش، باید کسب و کاری پاک داشته باشد و حقوق اجتماعی را رعایت کند. به دیگر سخن، حق الله و حق الناس با یکدیگر در ارتباط هستند و عبادت فقط امری فردی و به دور از شئون اجتماعی نیست. نمازگزار پیش از اینکه مشغول عبادت شود و رو به قبله بایستد، باید روابطش را با دیگر افراد جامعه تصحیح کند و به رعایت حقوق آنها متوجه باشد. پی نوشت: 1. وسائل الشیعه، ج 5، ص 119. منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
نماز خواندن در لباس و یا مکان غصبی، موجب بطلان نماز است؛ حتی اگر دکمه ای از لباس غصبی باشد. این موضوع در آیات و روایات دارای دلیل است.
در قرآن مجید می خوانیم: (إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ؛ همانا خداوند عمل را از افراد با تقوا می پذیرد.) (مائده: 27) در وصایای علی علیه السلام به کمیل نیز آمده است: (ای کمیل نگاه کن که در چه چیزی و بر روی چه مکانی نماز می خوانی که اگر آنها از راه حلال نباشند، قبولی در کار نیست.) (1) بنابراین، حتی یک دکمه غصبی هم می تواند مبطِّل نماز باشد.
البته این موضوع افزون بر جنبه های فقهی، از جنبه تربیتی و اجتماعی نیز مهم است. این حکم نشان می دهد انسان برای پاک بودن نفس و قبول شدن عبادتش، باید کسب و کاری پاک داشته باشد و حقوق اجتماعی را رعایت کند. به دیگر سخن، حق الله و حق الناس با یکدیگر در ارتباط هستند و عبادت فقط امری فردی و به دور از شئون اجتماعی نیست. نمازگزار پیش از اینکه مشغول عبادت شود و رو به قبله بایستد، باید روابطش را با دیگر افراد جامعه تصحیح کند و به رعایت حقوق آنها متوجه باشد.
پی نوشت:
1. وسائل الشیعه، ج 5، ص 119.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
- [آیت الله اردبیلی] اگر لباس نمازگزار از اجزای میته حیوانی تهیه شده باشد که خون جهنده ندارد و میته آن پاک است، آیا باز هم نمازش باطل است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی در وسط نماز بفهمد که لباس او غصبی است، آیا میتواند نمازش را ادامه دهد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در حال نماز از بینی نمازگزار خون بیاید، آیا نمازش باطل میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر در حال نماز، از دهان نمازگزار خون بیاید، آیا نمازش باطل است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نمازگزار سهواً ذکر رکوع را در سجده بخواند آیا نمازش باطل میشود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در حال نماز، از دهان یا بینی نمازگزار خون بیاید، آیا نمازش باطل است؟
- [آیت الله بهجت] اگر نمازگزار یک عبارت از آیات قرآن را به نیّت غیر قرآن بخواند، نمازش باطل می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که لباس غصبی پوشیده و موقع نماز نمیتواند لباس دیگری تهیه کند، چه طور نماز بخواند، با لباس غصبی یا عریان؟
- [سایر] شرایط لباس نمازگزار کدام است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز خواندن با لباس غصبی یا در مکان غصبی چه حکمی دارد ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] لباس نمازگزار باید مباح باشد و کسی که میداند پوشیدن لباس غصبی حرام است، اگر عمداً در لباس غصبی یا در لباسی که نخ یا تکمه یا چیز دیگر آن غصبی است نماز بخواند، باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لباس نمازگزار باید مباح باشد و کسی که می داند پوشیدن لباس غصبی حرام است، اگر عمداً در لباس غصبی یا در لباسی که نخ یا تکمه یا چیز دیگر آن غصبی است نماز بخواند، باطل است.
- [آیت الله بروجردی] لباس نمازگزار باید مباح باشد و کسی که میداند پوشیدن لباس غصبی حرام است، اگر عمداً در لباس غصبی یا در لباسی که نخ یا تکمه یا چیز دیگر آن غصبیست نماز بخواند باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لباس نمازگزار بنابر احتیاط واجب باید مباح باشد و کسی که می داند پوشیدن لباس غصبی حرام است، اگر عمداً در لباس غصبی یا در لباسی که نخ یا تکمه یا چیز دیگر آن غصبی است نماز بخواند بنابر احتیاط واجب نمازش باطل است باید آن نماز را با لباس غیر غصبی اعاده کند و همین طور است اگر کسی از روی تقصیر نداند که پوشیدن لباس غصبی حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لباس نمازگزار بنابر احتیاط واجب باید مباح باشد و اگر عمداً در لباس غصبی نماز بخواند حتی اگر نخ یا دکمه آن غصبی باشد نماز را اعاده کند، ولی اگر نمی دانست غصبی است و با آن نماز خواند نمازش صحیح است، همچنین اگر قبلاً می دانسته غصبی است و بعد فراموش کرده، مگر این که غاصب خود نمازگزار باشد، به این معنی که چیزی را غصب کرده و بعد فراموش نموده و با آن نماز خوانده است در اینجا احتیاط واجب آن است که اعاده نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .لباس نمازگزار بنا بر احتیاط واجب باید مباح باشد و فرقی بین ساتر عورت و غیر ساتر و بین اجزای ریز و درشت مانند نخ، دکمه و چیز دیگر نیست.
- [آیت الله سبحانی] لباس نمازگزار باید مباح باشد و کسی که می داند پوشیدن لباس غصبی حرام است، اگر عمداً در لباس غصبی یا در لباسی که نخ یا تکمه یا چیز دیگر آن غصبی است نماز بخواند، نماز را دوباره با لباس غیر غصبی بخواند.
- [امام خمینی] لباس نمازگزار باید مباح باشد. و کسی که می داند پوشیدن لباس غصبی حرام است، اگر عمدا در لباس غصبی یا در لباسی که نخ یا دگمه یا چیز دیگر آن غصبی است نماز بخواند، باید آن نماز را با لباس غیر غصبی اعاده نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] لباس نماز گزار باید مباح باشد و کسی که می داند پوشیدن لباس غصبی حرام است ، اگر عمداً در لباس غصبی نماز بخواند باطل است و همچنین در لباسی که نخ یا تکمه یا چیز دیگر آن غصبی است نماز بخواند بنابر احتیاط واجب باید آن نماز را دوباره با لباس غیر غصبی بخواند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که می داند پوشیدن لباس غصبی حرام است، ولی نمی داند نماز را باطل می کند، اگر عمداً با لباس غصبی نماز بخواند نمازش باطل است.