سلام علیکم ممکن است برخی به دلیل عدم توان مالی نتوانند به صورت فردی اقدام به وقف نمایند از این رودر وقف مشارکتی چندین نفر یک ملکی را به اتفاق وقف کرده یا یک خانواده و یک قوم واقف یک ملک شده و به طور مشترک این سنت خداپسندانه را اجرا و از حسنات آن بهره‌مند می‌شوند. وقف مشارکتی فقط منحصر به اموال مادی نیست بلکه خدمات و اموال منقول را هم شامل می‌شود. لازم به ذکر است در حال حاضر سازمان اوقاف جهت تسهیل در وقف مشارکتی پروژه ساخت بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی با گرایش سرطان را برای وقف مشارکتی اماده نموده و افراد می توانند با شماره گیری #64*733* یا واریز به حساب 646464 بانک کشاورزی در این امر خیر سهیم باشندو اما تفاوت نذر و صدقه با وقف در نذر این نکته مهم است که انسان گاهی اوقات نذر می‌کند که خداوند حاجتی که او دارد را برآورده کند مثلا از خداوند فرزندی می‌خواهد و در قبال این درخواست می‌گوید فلان عمل خیر را انجام می‌دهم در نذر حالت تعلیقی وجود دارد، اما در وقف این گونه نیست. یعنی در وقف غرضی غیر از رضای خداوند متعال نداریم از همان اول انسان مال را وقف می‌کند برای رضای الهی در وقف، حبس نمودن عین، ملاک است ولی در صدقات این معنی وجود ندارد. در مورد لزوم خواندن صیغه وقف، در وقف بر مصالح عامه معاطات کافی است و نیاز به خواندن صیغه وقف ندارد و در صیغه وقف عربیت نیز شرط نیست.
با سلام
خواهشمندم در خصوص وقف مشارکتی توضیح دهید و می خواهم فرق نذز و صدقه با وقف را بدونم . با تشکر
می توان با دادن صدقه وقف کرد و این که حتما برای وقف صیغه وقف لازم است خوانده شود یا خیر. ممنون ببخشید زیاد شد.
سلام علیکم ممکن است برخی به دلیل عدم توان مالی نتوانند به صورت فردی اقدام به وقف نمایند از این رودر وقف مشارکتی چندین نفر یک ملکی را به اتفاق وقف کرده یا یک خانواده و یک قوم واقف یک ملک شده و به طور مشترک این سنت خداپسندانه را اجرا و از حسنات آن بهرهمند میشوند. وقف مشارکتی فقط منحصر به اموال مادی نیست بلکه خدمات و اموال منقول را هم شامل میشود. لازم به ذکر است در حال حاضر سازمان اوقاف جهت تسهیل در وقف مشارکتی پروژه ساخت بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی با گرایش سرطان را برای وقف مشارکتی اماده نموده و افراد می توانند با شماره گیری #64*733* یا واریز به حساب 646464 بانک کشاورزی در این امر خیر سهیم باشندو اما تفاوت نذر و صدقه با وقف در نذر این نکته مهم است که انسان گاهی اوقات نذر میکند که خداوند حاجتی که او دارد را برآورده کند مثلا از خداوند فرزندی میخواهد و در قبال این درخواست میگوید فلان عمل خیر را انجام میدهم در نذر حالت تعلیقی وجود دارد، اما در وقف این گونه نیست. یعنی در وقف غرضی غیر از رضای خداوند متعال نداریم از همان اول انسان مال را وقف میکند برای رضای الهی در وقف، حبس نمودن عین، ملاک است ولی در صدقات این معنی وجود ندارد. در مورد لزوم خواندن صیغه وقف، در وقف بر مصالح عامه معاطات کافی است و نیاز به خواندن صیغه وقف ندارد و در صیغه وقف عربیت نیز شرط نیست.
- [سایر] با سلام و خسته نباشید حکم زنی که از همسرش یک سال جدا زندگی میکنند و در آستانه طلاق است چیست ایا میتواند صیغه موقت شود خواهشمندم در مورد صیغه موقت توضیح جامعی بدهید با تشکر از شما
- [آیت الله نوری همدانی] آیا لازم است صیغه وقف را به عربی خواند؟
- [سایر] با سلام لطفا در خصوص نحوه و شرایط وقف توضیح بفرمایید که برای وقف کردن چه مراحلی را باید طی کرد و چطور اقدام کرد. با تشکر
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا در وقف صیغه لازم است یا وقف معاطاتی هم کفایت میکند؟
- [آیت الله سیستانی] برای عقد دائم آیا لازم است صیغه محرمیت خوانده شود ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر با پول فروش موقوفه، چیزی برای وقف خریده شده، آیا خواندن صیغه وقف لازم است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی مبلغ یک هزار تومان وجه برای مسجدی وقف نموده و صیغه وقف هم خوانده شده آیا اجازه میفرمائید وجه مذکور را صرف بناء غسّالخانه بنمائیم یا خیر؟
- [سایر] با سلام خسته نباشید می خواستم سوالی بپرسم در خصوص اینکه بیشتر واقفان بر اساس چه نیتی وقف می کنند و نیاتی که کمتر وقف در آن صورت میگیرد و مورد نیاز جامعه هم هست کدام نیت ها میباشد ممنون
- [سایر] برای ازدواج موقت آیا می توان از فردی غیر روحانی برای جاری کردن صیغه عقد استفاده کرد؟ و شرایط لازم برای این عمل چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا عقد را با هر صیغه ای می توان منعقد کرد یا لازم است صیغه ی آن متناسب با ماهیت آن باشد؟
- [آیت الله بهجت] لازم نیست صیغه وقف را به عربی بخوانند، بلکه اگر مثلاً بگوید، خانه خود را وقف کردم، وقف صحیح است و در وقف قبول کردن مطابق احتیاط است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صیغه وقف را می توان به عربی یا به هر زبان دیگر خواند، مثلاً اگر بگوید: (خانه خود را برای فلان منظور وقف کردم) کافی است و احتیاج به قبول ندارد، خواه وقف عام باشد یا وقف خاص، هرچند احتیاط مستحب آن است که حاکم شرع در وقف عام و اشخاصی که برای آنها وقف شده در وقف خاص، صیغه قبول بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] وقف لازم نیست همیشگی یا از موقع خواندن صیغه باشد بلکه میتواند بگوید این مال تا ده سال وقف باشد یا بعد از مردن من وقف باشد.
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست در وقف صیغه بخوانند و یا صیغه وقف را به عربی بخوانند، بلکه با هر لفظ یا عملی وقف بودن چیزی را بفهماند و آن را تحویل دهد، صحیح است؛ مثلاً اگر بگوید: (خانه خود را وقف کردم) و آن را تحویل موقوفعلیه یا متولی وقف دهد، وقف صحیح است و محتاج به قبول هم نیست، حتّی در وقف خاص.
- [آیت الله نوری همدانی] لازم نیست صیغة وقف را به عربی بخوانند ، بلکه اگر مثلاً بگوید خانة خود را وقف کردم وقف صحیح است و محتاج به قبول هم نیست حتّی در وقف خاص .
- [امام خمینی] لازم نیست صیغه وقف را به عربی بخوانند، بلکه اگر مثلًا بگوید خانه خود را وقف کردم وقف صحیح است و محتاج به قبول هم نیست حتی در وقف خاص.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست صیغه اجاره به عربی خوانده شود بلکه با هر لفظی یا کاری که بفهماند اجاره نمودهاند صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] لازم نیست صیغه صلح به عربی خوانده شود، بلکه با هر لفظی که بفهماند باهم صلح وسازش کردهاند، صحیح است.
- [آیت الله بهجت] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود، و اگر خواندن به عربی صحیح ممکن نبود، با سایر زبانها بهصورت صحیح باید خوانده شود، و اگر به عربی میتواند بخواند، ولی عربی صحیح را نمیداند، احتیاط در این است که هم به عربی غیر صحیح و هم به لغت صحیحِ کسی که صیغه طلاق را میخواند خوانده شود. و باید دو مرد عادل صیغه طلاق را بشنوند، و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد باید بگوید: (زَوْجَتِی فَاطِمَةُ طالِق)؛ یعنی: (زن من فاطمه رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوَکلّی فاطِمَةُ طالِق).
- [آیت الله علوی گرگانی] لازم نیست صیغه وقف را به عربی بخوانند بلکه اگر مثلاً بگوید خانه خود را وقف کردم وخودش یا کسی که خانه را برای او وقف کرده یا وکیل یا ولیّ آن کس بگوید قبول کردم وقف صحیح است ولی اگر برای افراد مخصوصی وقف نکند بلکه مثل مسجد ومدرسه برای عموم وقف کند، یا مثلاً بر فقرا یا سادات وقف نماید، قبول کردن کسی لازم نیست بلکه در صورت اوّلی هم قبول لازم نیست اگرچه بنابر احتیاط مستحبّ قبول بهتر است.