استفتائات آیت الله مکارم شیرازی
آدرس: http://www.makarem.ir

همانطور که مستحضرید درباره دیه انگشتان، دو نظریّه وجود دارد: 1 تساوی انگشتان از نظر دیه; بر اساس این قول، که در بین قدما و متأخّرین شهرت یافته، و روایاتی نیز بر آن دلالت دارد، به هر یک از انگشتان 101 دیه کامل تعلّق می گیرد. 2 تفاوت انگشت ابهام از نظر دیه با سایر انگشتان; معتقدان این نظریّه گرچه بر سه دسته تقسیم می شوند، و هر کدام در تعیین دیه ابهام و سایر انگشتان نظری را برگزیده اند; ولی همگی بر متفاوت بودن دیه ابهام با غیر آن اتّفاق نظر دارند. با عنایت به این که در عصر حاضر، مشاغل متحوّل و دگرگون شده، و اشخاصی که دچار آسیب در ناحیه انگشتان شده، و دارای مشاغلی چون جرّاحی و خطّاطی و مانند آن هستند، صدمه وارده، به شغل آنها آسیب جدّی می رساند، لطفاً بفرمایید: الف) آیا می توان گفت، تفاوت مطرح شده در معتبره ظریف (میان ابهام و سایر انگشتان) به خاطر تفاوت در میزان کارآیی آنهاست؟ ب) بر این اساس، آیا می توان از انگشت ابهام الغای خصوصیّت کرد و این تفاوت را در مورد سایر انگشتان نیز تعمیم داد؟ یعنی دیه خسارت وارده بر انگشتان را با توجّه به اهمیّت شغل و ارزش هر انگشت تعیین کنیم؟
(الف) مشهور و معروف عدم تفاوت انگشتان است. و به فرض تفاوت داشته باشد، مساله کارآیی و فن آوری جنبه حکمت دارد; نه علّت. (ب) اگر قیاس منصوص العلّه بود، این سخن صحیح بود; ولی با توجّه به این که حکمتِ حکم است نه علّت آن، این تسریه صحیح نیست.
عنوان سوال:

همانطور که مستحضرید درباره دیه انگشتان، دو نظریّه وجود دارد:
1 تساوی انگشتان از نظر دیه; بر اساس این قول، که در بین قدما و متأخّرین شهرت یافته، و روایاتی نیز بر آن دلالت دارد، به هر یک از انگشتان 101 دیه کامل تعلّق می گیرد.
2 تفاوت انگشت ابهام از نظر دیه با سایر انگشتان; معتقدان این نظریّه گرچه بر سه دسته تقسیم می شوند، و هر کدام در تعیین دیه ابهام و سایر انگشتان نظری را برگزیده اند; ولی همگی بر متفاوت بودن دیه ابهام با غیر آن اتّفاق نظر دارند.
با عنایت به این که در عصر حاضر، مشاغل متحوّل و دگرگون شده، و اشخاصی که دچار آسیب در ناحیه انگشتان شده، و دارای مشاغلی چون جرّاحی و خطّاطی و مانند آن هستند، صدمه وارده، به شغل آنها آسیب جدّی می رساند، لطفاً بفرمایید:
الف) آیا می توان گفت، تفاوت مطرح شده در معتبره ظریف (میان ابهام و سایر انگشتان) به خاطر تفاوت در میزان کارآیی آنهاست؟
ب) بر این اساس، آیا می توان از انگشت ابهام الغای خصوصیّت کرد و این تفاوت را در مورد سایر انگشتان نیز تعمیم داد؟ یعنی دیه خسارت وارده بر انگشتان را با توجّه به اهمیّت شغل و ارزش هر انگشت تعیین کنیم؟


پاسخ:

(الف) مشهور و معروف عدم تفاوت انگشتان است. و به فرض تفاوت داشته باشد، مساله کارآیی و فن آوری جنبه حکمت دارد; نه علّت.
(ب) اگر قیاس منصوص العلّه بود، این سخن صحیح بود; ولی با توجّه به این که حکمتِ حکم است نه علّت آن، این تسریه صحیح نیست.





پرسش‌های مرتبط از این مرجع
سوال مرتبط یافت نشد
پرسش‌های مرتبط از دیگر مراجع
سوال مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین