استفتائات آیت الله مکارم شیرازی
آدرس: http://www.makarem.ir

با توجّه به این که با (تکدّی گری) به عنوان یک جرم برخورد قانونی نمی شود، بعضاً افرادی تحت عنوان فقیر و تهیدست در سطح شهر به تکدّی گری مشغولند. و مردم خیرخواه با دیدن وضعیّت ظاهری این افراد، از روی رأفت به آنها کمک می کنند. از آنجا که توافقی درباره جمع آوری متکدّیان از سطح شهرها منعقد شده، و مسؤول جمع آوری آنان شهرداری و نیروی انتظامی، و مسؤول نگهداری آنها سازمان بهزیستی در مرکزی به نام هدایت است، و در مدّت زمانی که متکدّیان در این مرکز نگهداری می شوند تا به خانواده هایشان تحویل گردند، احتیاج به استحمام، غذا، لباس، اصلاح سر و صورت و مانند آن دارند، لطفاً بفرمایید: 1 طبق دستور العملی که از طرف سازمان به مرکز ابلاغ شده، برای نگهداری هر نفر در هر شبانه روز، مبلغی از آنها گرفته می شود. آیا گرفتن این مبلغ مشروع است؟ در صورت مشروع بودن، چنانچه مبلغی اضافه بر آن گرفته شده باشد، چه حکمی دارد؟ (لازم به ذکر است که این پول خرج خودشان یا متکدّیان دیگر می گردد.) 2 بعضی از متکدّیان محجورند، و قوّه عقلانی آنها زایل شده است، و بعضاً پول هنگفتی دارند، و خانواده های تعدادی از آنها نیز مشخّص نیست، و چون ما برای همیشه نمی توانیم از آنها نگهداری نماییم، مجبوریم بعد از چند روز آنها را به شهرستان محلّ اقامتشان اعزام نماییم، و خوف این است که پولشان را از دست بدهند. آیا جایز است پول این افراد گرفته شود، و به سازمان بهزیستی تحویل گردد، تا مورد استفاده سایر مدد جویانی که تحت پوشش هستند، قرار بگیرد؟
اوّلا: با توجّه به این که این مساله از نظر شرعی پیچیده است، باید نسبت به آن با دقّت و احتیاط عمل کنید، تا ان شاء الله مرتکب خلاف شرع نشوید. ثانیاً: آن دسته از متکدّیان که پول هنگفت دارند، اموالشان جزء مجهول المالک است; به استثنای هزینه یک سال که مال خود آنهاست، و مصرف کردن پولهای اضافی برای فقرای دیگر اشکالی ندارد. و آنها که پول کمی دارند متعلّق به خودشان است، و می توان برای مخارج آنها از آن پول استفاده کرد. ثالثاً: آنها که از کار افتاده هستند نباید اموالشان را صرف دیگران کرد; چرا که با گذشت سال باز هم گرفتار خواهند بود.
عنوان سوال:

با توجّه به این که با (تکدّی گری) به عنوان یک جرم برخورد قانونی نمی شود، بعضاً افرادی تحت عنوان فقیر و تهیدست در سطح شهر به تکدّی گری مشغولند. و مردم خیرخواه با دیدن وضعیّت ظاهری این افراد، از روی رأفت به آنها کمک می کنند. از آنجا که توافقی درباره جمع آوری متکدّیان از سطح شهرها منعقد شده، و مسؤول جمع آوری آنان شهرداری و نیروی انتظامی، و مسؤول نگهداری آنها سازمان بهزیستی در مرکزی به نام هدایت است، و در مدّت زمانی که متکدّیان در این مرکز نگهداری می شوند تا به خانواده هایشان تحویل گردند، احتیاج به استحمام، غذا، لباس، اصلاح سر و صورت و مانند آن دارند، لطفاً بفرمایید:

1 طبق دستور العملی که از طرف سازمان به مرکز ابلاغ شده، برای نگهداری هر نفر در هر شبانه روز، مبلغی از آنها گرفته می شود. آیا گرفتن این مبلغ مشروع است؟ در صورت مشروع بودن، چنانچه مبلغی اضافه بر آن گرفته شده باشد، چه حکمی دارد؟ (لازم به ذکر است که این پول خرج خودشان یا متکدّیان دیگر می گردد.)

2 بعضی از متکدّیان محجورند، و قوّه عقلانی آنها زایل شده است، و بعضاً پول هنگفتی دارند، و خانواده های تعدادی از آنها نیز مشخّص نیست، و چون ما برای همیشه نمی توانیم از آنها نگهداری نماییم، مجبوریم بعد از چند روز آنها را به شهرستان محلّ اقامتشان اعزام نماییم، و خوف این است که پولشان را از دست بدهند. آیا جایز است پول این افراد گرفته شود، و به سازمان بهزیستی تحویل گردد، تا مورد استفاده سایر مدد جویانی که تحت پوشش هستند، قرار بگیرد؟


پاسخ:

اوّلا: با توجّه به این که این مساله از نظر شرعی پیچیده است، باید نسبت به آن با دقّت و احتیاط عمل کنید، تا ان شاء الله مرتکب خلاف شرع نشوید.

ثانیاً: آن دسته از متکدّیان که پول هنگفت دارند، اموالشان جزء مجهول المالک است; به استثنای هزینه یک سال که مال خود آنهاست، و مصرف کردن پولهای اضافی برای فقرای دیگر اشکالی ندارد. و آنها که پول کمی دارند متعلّق به خودشان است، و می توان برای مخارج آنها از آن پول استفاده کرد.
ثالثاً: آنها که از کار افتاده هستند نباید اموالشان را صرف دیگران کرد; چرا که با گذشت سال باز هم گرفتار خواهند بود.





پرسش‌های مرتبط از این مرجع
سوال مرتبط یافت نشد
پرسش‌های مرتبط از دیگر مراجع
سوال مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین