کلیه اساتید دانشگاه که هفته ای دو روز از تهران به اصفهان برای تدریس می آیند حکم نماز و روزه آنها چیست؟
افرادی که شغلشان مثل معلمی یا استادی یا مأموریت یا دانشجوئی یا خرید جنس یا کارگری یا کشاورزی یا تجارت یا تبلیغ و امثال اینهاست اگر در مدت طولانی مثل پنج شش ماه و بیشتر برای این شغلها بصورت همه روزه یا هر هفته یکروز یا بیشتر یا هر ده روز یکبار سفر مینمایند و سفرشان حداقل ذهاباً و ایاباً هشت فرسخ باشد روزه آنها صحیح و نمازشان تمام است.
افرادی که شغلشان مثل معلمی یا استادی یا مأموریت یا دانشجوئی یا خرید جنس یا کارگری یا کشاورزی یا تجارت یا تبلیغ و امثال اینهاست اگر در مدت طولانی مثل پنج شش ماه و بیشتر برای این شغلها بصورت همه روزه یا هر هفته یکروز یا بیشتر یا هر ده روز یکبار سفر مینمایند و سفرشان حداقل ذهاباً و ایاباً هشت فرسخ باشد روزه آنها صحیح و نمازشان تمام است.
عنوان سوال:
کلیه اساتید دانشگاه که هفته ای دو روز از تهران به اصفهان برای تدریس می آیند حکم نماز و روزه آنها چیست؟
پاسخ:
افرادی که شغلشان مثل معلمی یا استادی یا مأموریت یا دانشجوئی یا خرید جنس یا کارگری یا کشاورزی یا تجارت یا تبلیغ و امثال اینهاست اگر در مدت طولانی مثل پنج شش ماه و بیشتر برای این شغلها بصورت همه روزه یا هر هفته یکروز یا بیشتر یا هر ده روز یکبار سفر مینمایند و سفرشان حداقل ذهاباً و ایاباً هشت فرسخ باشد روزه آنها صحیح و نمازشان تمام است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- بیماری سنگ کلیه که کلیه هم سنگ ساز است ونباید کلیه از مایعات خالی باشد و در روز می بایست مایعات صرف و میل کرد، مانع از روزه گرفتن رمضان و غیر آن ایّام است، و آیا بیمار مبتلا به این درد می تواند روزه بگیرد وفقط بمقدار لازم مایعات ( آب ) بنوشد؟
- من ساکن کرج هستم و دانشجوی تهران و تقریباً هر روز رفت و آمد دارم. اما گاهی بعد از کلاس به منزل دوستان و اقوام میروم و مثلاً فردای آن روز که کلاسی هم ندارم در تهران هستم یا برای برنامهای به غیر از دانشگاه مانند مراسمهای مذهبی در دانشگاه میمانم. می خواستم حکم نمازم را در این شرایط بدانم که شکسته است یا کامل؟
- اگر فردی به سنگ کلیه مبتلا شده ( عمل شده ) و سه دکتر اظهار نموده اند که بایستی در طول شبانه روز و سال ، آب به کلیه ها برسد، آیا روزه واجب ماه رمضان بر او واجب است ؟
- نماز و روزه دانشجویی که دو روز در هفته به محل تحصیل میرود و در همان روز به وطن بر میگردد و فاصله محل تحصیل و وطنش بیش از چهار فرسخ شرعی است، چگونه است؟
- گاهی اوقات از طرف دانشگاه، دانشجویان را برای بازدید یا گردش علمی به بعضی از شهرستانها میبرند. نماز ایشان در این سفرها چگونه است؟
- مسافر در سفر نماز تمام خوانده، روزه را هم گرفته بعداً فهمید که باید نماز را شکسته و روزه را افطار نماید. آیا نماز و روزه قبلی وی درست است یا احتیاج به اعاده دارد؟
- کسی که در روزه ماه رمضان غسل جنابت کرده و مدّتی روزه گرفته و نماز خوانده، بعد از چند روز فهمیده غسل باطل بوده، تکلیف نماز و روزه او چیست؟
- آیا انجام دادن مبطلات نماز و روزه حرام است و ترک کردن آنها واجب است؟
- کیفیت روزه شخص کاهل نماز، که در انجام نمازهای واجبش، کوتاهی کرده چیست؟
- حکم نماز و روزه دانشجوی مسافر، در سفر اول چگونه است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] درباره دانشجویی که هفته ای 5 روز از اصفهان به میمه می رود، آیا نماز و روزه او شکسته است؟
- [سایر] اساتید و دانشجویان، در صورتی که بیش از ده روز با قصد اقامت در محل درس و تدریس می مانند، تکلیف نماز و روزه شان چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در کلاسهای دانشگاه اساتید مرد و زن تدریس می کنند، نگاه کردن دانشجویان مرد به استاد زن و بالعکس چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] در دانشگاه اساتید مرد و زن تدریس می کنند، نگاه کردن دانشجویان زن به استاد مرد و بالعکس چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] بنده دانشجوی دانشگاه آزاد کرج هستم ولی محل سکونتم واقع در شهر تهران است و سه روز در هفته برای شرکت در کلاسها باید به دانشگاه بروم. هنگامی که در دانشگاه هستم نماز و روزه را چگونه باید بجا آورم؟ شایان ذکر است که فاصلة رفت و برگشت میان محل سکونت و دانشگاه 110 کیلومتر است.
- [آیت الله سیستانی] آیا نگاه کردن به اساتید مرد، هنگام تدریس حرام است؟
- [آیت الله بهجت] حکم نماز و روزه استادانی که سه روز در هفته به محل تدریس رفت و آمد دارند را؛ در دو صورت زیر در محل تدریس و بین راه بیان فرمایید:
- [سایر] سلام،1:امروز اساتید دانشگاه تهران در دانشگاه شهید بهشتی گرد هم می آیند تا جنایات رژیم منحوس صهیونیسم را محکوم کنند؛شما هم میروید 2:مشتاقانه منتظرم ببینم که دهه سوم محرم الحرام کجایید؟
- [آیت الله مظاهری] اساتید دانشگاه که هفتهای یک یا دو مرتبه به صورت پروازی به شهرهای دیگر سفر میکنند، در مورد نماز و روزه چه وظیفهای دارند؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که برای تدریس در دانشگاه یا صله رحم، مسافت شرعی را طی می کند، آیا نماز او تمام و روزه اش صحیح است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- . اگر نذر کند که در هر هفته روز معینی مثلاً روز جمعه را روزه بگیرد، چنان چه یکی از جمعه ها عید فطر یا قربان باشد، یا در روز جمعه عذر دیگری مانند حیض برای او پیدا شود، باید آن روز را روزه نگیرد، و باید قضای آن را به جا آورد.
- . اگر میت وصیت کرده باشد که برای نماز و روزه او اجیر بگیرند، بعد از آن که اجیر، نماز و روزه او را بطور صحیح به جا آورد، بر پسر بزرگ تر چیزی واجب نیست.
- . مسافری که می خواهد ده روز در محلی بماند، در صورتی باید نماز را تمام بخواند که بخواهد تمام ده روز را در یکجا بماند. پس اگر بخواهد مثلاً ده روز در نجف و کوفه یا در تهران و شمیران بماند، باید نماز را شکسته بخواند.
- . کسی که خودش نماز و روزه قضا دارد، اگر نماز و روزه پدر و مادر هم بر او واجب شود، هر کدام را اول به جا آورد صحیح است.
- . اگر بعد از نماز عصر مستحاضه شود و تا غروب غسل نکند، روزه او صحیح است و بنابر احتیاط شرط است در صحت روزه این روز، غسل نماز مغرب و عشا شب بعد، چنان چه گذشت.
- . کسی که نشانه های مرگ را در خود می بیند، اگر نماز و روزه قضا دارد، باید وصیت کند که از مال خودش برای آنها اجیر بگیرند، بلکه اگر مال نداشته باشد، ولی احتمال بدهد کسی بدون آن که چیزی بگیرد آنها را انجام می دهد، باز هم واجب است وصیت نماید، و اگر قضای نماز و روزه او به تفصیلی که در
- . اگر معلوم نباشد که پسر بزرگ تر کدام است، قضای نماز و روزه پدر و مادر بر هیچ کدام از پسرها واجب نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که نماز و روزه آنان را بین خودشان قسمت کنند، یا برای انجام آن قرعه بزنند.
- . مسافری که قصد کرده ده روز در محلی بماند، اگر روزه بگیرد، و بعد از ظهر از ماندن در آنجا منصرف شود، چنان چه یک نماز چهار رکعتی خوانده باشد، روزه اش صحیح است، و تا وقتی در آنجا هست باید نمازهای خود را تمام بخواند. و اگر یک نماز چهار رکعتی نخوانده باشد، نمازهای خود را باید شکسته بخواند. و احتیاط لازم آن است که روزه آن روز را تمام کند، و قضای آن را نیز بگیرد، و روزهای بعد هم نمی تواند روزه بگیرد.
- . اگر وصیت کند که بدهی او را بدهند، و برای نماز و روزه او اجیر بگیرند، و کار مستحبی هم انجام دهند. چنان چه وصیت نکرده باشد که اینها را از ثلث بدهند، باید بدهی او را از اصل مال بدهند، و اگر چیزی زیاد آمد، ثلث آن را به مصرف نماز و روزه و کارهای مستحبی که معین کرده برسانند، و در صورتی که ثلث کافی نباشد، پس اگر ورثه اجازه بدهند، باید وصیت او عملی شود و اگر اجازه ندهند، باید نماز و روزه را از ثلث بدهند، و اگر چیزی زیاد آمد به مصرف کار مستحبی که معین کرده برسانند.
- . سفری که اسباب اذیت پدر و مادر باشد حرام است، و انسان باید در آن سفر نماز را تمام بخواند، و روزه هم بگیرد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] بازرگانان و پیشهوران سیّار، فرماندهان نیروهای نظامی و انتظامی یا معلّمانی که محلّ کار آنها ثابت نیست، مأموران گشت مانند سیمبانان و راهبانان، مهمانداران هواپیما وقطار و کشتی و نیز کسانی که محلّ کار آنها در چند شهر است و همواره در بین آن شهرها رفت و آمد میکنند، باید نماز خود را تمام خوانده و روزه بگیرند، بلکه همه افرادی که بیشتر اوقات در حال سفر هستند و تعداد روزهایی که در وطن هستند، کمتر از تعداد روزهایی است که در حال سفر هستند، باید نماز خود را در حال سفر تمام بخوانند و روزه نیز بگیرند و همچنین کسانی که در هر سه روز حداقل یک بار و یا هر شش روز دو بار و یا در هر نه روز سه بار و مانند آن مسافرت میکنند، باید در سفر نماز را کامل بخوانند و روزه نیز بگیرند. بنابر این اساتید و یا دانشجویانی که محل تدریس یا تحصیل آنها به اندازه مسافت شرعی از وطنشان فاصله دارد، چنانچه در هر سه روز یک بار یا هر شش روز دو بار و مانند آن از وطن خود به محل تدریس یا تحصیل خود بروند و یا این که بیشتر روزهای هفته را در محل تحصیل یا تدریس باشند، باید در سفری که برای تحصیل یا تدریس به آن شهر انجام میدهند، نمازشان را تمام بخوانند و روزه نیز بگیرند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در هر هفته معمولاً چند روز در وطن خود مشغول به کار است و چند روز هم در خارج از شهر مشغول رانندگی است و حداقل به مقدار مسافت شرعی سفر میکند، چنانچه بیشتر روزهای هفته را در خارج از شهر و مشغول رانندگی باشد، نماز او تمام و روزه بر او واجب میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 33 کسانی که شغلشان سفر است (مانند راننده بیابانی) یا سفر مقدمه شغل آنهاست (مانند کسانی که در یک شهر اقامت دارند و همه روزه برای تدریس یا کار دیگر به شهرهای مجاور می روند) و مجموع رفت و برگشت آنها هشت فرسخ یا بیشتر است، نمازشان تمام و روزه ماه رمضان بر آنها واجب است.
- [آیت الله سبحانی] اگر مأموم بعد از نماز بفهمد که امام عادل نبوده، یا به جهتی نمازش باطل بوده، مثلاً بی وضو نماز خوانده، ولی مأموم کلیه واجبات نماز جز قرائت را انجام داده باشد نمازش صحیح است.
- [آیت الله بهجت] اگر نذر کند که در هر هفته، مثلاً روز جمعه را روزه بگیرد، چنانچه یکی از جمعهها عید فطر یا قربان باشد که روزه گرفتن در آن حرام است، یا عذری جهت روزه گرفتن دارد، مثلاً حیض برای او پیدا شد، باید آن روز را روزه نگیرد، بلکه قضای آن را بهجا آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نذر کند که در هر هفته روز معینی مثلا روز جمعه را روزه بگیرد چنانچه یکی از جمعه ها عید فطر یا قربان باشد یا در روز جمعه عذر دیگری مانند سفر یا مرض برای او پیدا شود باید ان روز را روزه نگیرد و قضای ان را به جا اورد و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر از جهت حیض روزه نگیرد
- [آیت الله مظاهری] کلیه نوافل را باید دو رکعت دو رکعت نظیر نماز صبح خواند مگر نماز وتر را که یک رکعت است و باید بعد از به جا آوردن دو سجده تشهّد خواند و سلام داد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن در بین نماز یا روزه حائض شود، نماز یا روزه او باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نذر کند که در هر هفته روز معیّنی مثلاً روز جمعه را روزه بگیرد، چنانچه یکی از جمعهها عید فطر یا قربان باشد یا در روز جمعه عذر دیگری مانند حیض برای او پیدا شود، باید آن روز را روزه نگیرد و بعد قضای آن را بجا آورد.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که در هر هفته روز معینی مثلاً روز جمعه را روزه بگیرد، چنانچه یکی از جمعهها عید فطر یا قربان باشد یا در روز جمعه عذر دیگری مانند حیض برای او پیدا شود، باید آن روز را روزه نگیرد و قضای آن را به جا آورد.