در مسأله زیر مشخّص فرمایید احتیاط واجب است یا مستحب؟
احتیاط وجوبی است.
احتیاط وجوبی است.
عنوان سوال:
در مسأله زیر مشخّص فرمایید احتیاط واجب است یا مستحب؟
پاسخ:
احتیاط وجوبی است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- در رساله مرقوم فرمودهاید: (اگر کسی در روزه واجب یا مستحبّ مردّد شود که روزه را باطل کند یا نه، یا قصد کند کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد روزهاش باطل نمیشود و ....) اکنون مرقوم فرمایید (روزه واجب) شامل روزه ماه رمضان هم میشود یا تنها روزه واجب غیر رمضان است؟- رساله قدیم مسأله 1214.
- در مسأله 1244 رساله فرمودهاید اگر جنب در ماه رمضان، غسل را فراموش کند و بعد از یک یا چند روز یادش بیاید، قضای روزهها واجب نیست بلکه مستحب است. اکنون بفرمایید اگر بعد از ماه رمضان هم یادش بیاید آیا حکم همان است یا قضا واجب میشود؟
- جواب : واجب عینی در مقابل واجب کفایی است و واجب تعیینی در مقابل واجب تخییری است.
- اگر بدهکار، در حالی که طلبکار طلب خود را مطالبه میکند حجّ واجب یا مستحب بجا آورد، آیا اعمال او صحیح است و در صورتی که حجّ بجا آورد، کفایت از حجّه الاسلام میکند؟
- در مسأله 663 مرقوم فرمودهاید: (اگر با پولی که خمس یا زکات آن را نداده، لباس بخرد احتیاط آن است با لباس نماز نخواند). و از مسأله 1364 استفاده میشود که تصرّف در مال متعلّق خمس جایز نیست. با توجّه به (احتیاط) مذکور در مسأله 663 که ظاهراً احتیاط وجوبی است، کسی که اصلاً خمس نداده و بعد از چند سال با حاکم شرع مصالحه میکند، نماز و حجّ و دیگر اعمالش که با عین متعلّق خمس انجام داده و باطل بوده است، چه وضعیّتی پیدا میکند؟
- اطاعت از حکم مقام معظّم رهبری (حفظه الله تعالی) بر همه مکلّفان واجب است یا فقط بر مقلّدین معظّمله واجب است؟
- احتراماً در مسأله اجرای حدّ در سرقتهای متعدّد فروعی است که خواهشمند است نظر و فتوای مبارک را مرقوم فرمایید.
- در مسأله 1312 رساله آمده است کسی که به واسطه پیری نمیتواند روزه بگیرد یا برای او مشقّت دارد روزه واجب نیست. آیا ملاک و معیار در پیری بالا بودن سنّ است یا صدق عرفی؟
- شخصی دار فانی را وداع گفته و نظر به این که اموالی منقول و غیر منقول دارد وصیّت نموده که در راه امور خیر داده شود و وارث مدّعی است که شخص متوفّی شرعاً قسمتی از اموال موجود خود را مجاز است صرف دین و امور خیریه نماید. لذا خواهشمند است تکلیف را از نظر شرعی مشخّص و مرقوم فرمایید.
- دشمن به بلاد مسلمین حمله کند، آیا بر مسلمانانی که اهل آن بلد نیستند و دور از آن منطقه زندگی میکنند دفاع واجب است؟ آیا کمک به آنها واجب است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] نظرتان را در مورد مسأله ولایت فقیه و مطلقه یا عدم مطلقه بودن آن بیان فرمایید.
- [آیت الله بروجردی] آیا غسل آنی الحصول است یا تدریجی الحصول و ثمره خلاف این مسأله را بیان فرمایید.
- [سایر] اینکه در بند میم وصیتنامه حضرت امام خمینی(ره)، تاکید شده که جلوگیری از انحرافات بر همة ما و همة مسلمانان واجب است؟ منظور چیست؟ و چگونه باید انجام شود؟ آیا می توان هر فرد یا گروهی خودش اقدام کند؟نظر آیت الله خامنه ای در این زمینه چیست؟
- [آیت الله بهجت] خواهشمندم نظر مبارک خود را در خصوص مسأله نماز مسافر در مکه و مدینه ی قدیم و جدید مرقوم فرمایید؟
- [سایر] آیا نخواندن آیههای "سجده دار واجب" به ختم قرآن خللی وارد میکند؟
- [آیت الله بهجت] زن پس از مرگ شوهر ادّعا می کند زوجه ی دایمی او است و ورثه می گویند: زوجه انقطاعی است، حکم مسأله را بیان فرمایید؟
- [آیت الله نوری همدانی] دانشجویی حکم نماز و روزه خود مبنی بر قصد ده روز ماندن در شهری که در آن تحصیل میکنند را نمیداند. مستدعی است حکم مسأله را بیان فرمائید:
- [آیت الله نوری همدانی] آیا کالبد شکافی میت مسلمان یا غیر مسلمان جائز است یا خیر ؟ اگر کالبد شکافی جهت تعلیم برای نجات جان دیگران باشد حکم مسأله را بیان فرمایید ؟
- [آیت الله بهجت] فردی باغی را هم برای استفاده شخصی و هم برای کسب و امرار معاش خریده، مسأله خمس باغ و میوه هایش را بیان فرمایید.
- [آیت الله بروجردی] به طوری که در این حدود شهرت میدهند در مسأله قصر و اتمام رأی مبارک تغییر پیدا کرده، موارد تغییر فتوی را مرقوم فرمایید؟
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [امام خمینی] اگر به واسطه ندانستن مساله کاری انجام دهد که روزه را باطل می کند، چنانچه می توانسته مساله را یاد بگیرد، بنابر احتیاط واجب کفاره بر او ثابت می شود، و اگر نمی توانسته مساله را یاد بگیرد یا اصلا ملتفت مساله نبوده یا یقین داشته که فلان چیز روزه را باطل نمی کند، کفاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة ندانستن مساله ، نجس بودن و پاک بودن چیزی را نداند ، مثلاً نداند عرق جنب از حرام پاک است یا نه ، باید مساله را بپرسد ، ولی اگر با اینکه مساله رابپرسد ، ولی اگر با اینکه مساله را می داند چیزی را شک کند پاک است یا نه ، مثلاً شک کند آن چیز خون است یا نه یا نداند که خون پشه است یا خون انسان ، پاک می باشد .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به واسطه ندانستن مساله نجس و پاک بودن چیزی را نداند مثلاً نداند عرق جنب از حرام پاک است یا نه، باید مسأله را بپرسد ولی اگر با این که مسأله را میداند، چیزی را شک کند پاک است یا نه مثلاً شک کند آن چیز خون است یا نه، یا نداند که خون پشه است یا خون انسان، پاک میباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة ندانستن مساله کاری انجام دهد که روزه را باطل میکند ، چنانچه می توانسته مساله را یاد بگیرد بنابر احتیاط کفاره بر او واجب می شود و اگر نمی توانسته مسئله را یاد بگیرد یا اصلاً ملتفت مساله نبوده یا یقین داشته که فلان چیز روزه را باطل نمی کند ، کفاره بر او واجب نیست . کفاره روزه
- [آیت الله بروجردی] اگر به واسطهی ندانستن مسأله نجس بودن و پاک بودن چیزی را نداند مثلاً نداند عرق جُنب از حرام پاک است یا نه باید مسأله را بپرسد، ولی اگر با این که مسأله را میداند چیزی را شک کند پاک است یا نه، مثلاً شک کند آن چیز خون است یا نه، یا نداند که خون پشه است یا خون انسان، پاک میباشد.
- [امام خمینی] اگر به واسطه ندانستن مساله، نجس بودن و پاک بودن چیزی را نداند، مثلا نداند عرق جنب از حرام پاک است یا نه، باید مساله را بپرسد، ولی اگر بااین که مساله را می داند چیزی را شک کند پاک است یا، نه مثلا شک کند آن چیز خون است یا نه یا نداند که خون پشه است یا خون انسان، پاک می باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به واسطه ندانستن مسأله کاری انجام دهد که روزه را باطل میکند، وعقیده هم داشته که این کار حلال است بنابر احتیاط کفّاره بر او واجب میشود اگر میتوانسته مسأله را یاد بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافری که باید نماز را تمام بخواند اگر به واسطه ندانستن مساله به نیت نماز دو رکعتی مشغول نماز شود و در بین نماز مساله را بفهمد باید نماز را چهار رکعتی تمام کند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسافری که باید نماز را تمام بخواند اگر به واسطه ندانستن مسأله به نیت نماز دو رکعتی مشغول نماز شود و در بین نماز مسأله را بفهمد؛ باید نماز را چهار رکعتی تمام کند.
- [آیت الله خوئی] مسافری که باید نماز را تمام بخواند اگر به واسط ندانستن مسأله به نیت نماز دو رکعتی مشغول نماز شود و در بین نماز مسأله را بفهمد باید نماز را چهار رکعتی تمام کند.