اگر شخصی (الف) در مورد شخص دیگری (ب) مطالب بد و غیر واقعی را در جمع مثلاً در ایمیل های مشترک بیان کند و او را بی اعتبار کند، فرد الف چطور می تواند اشتباه خود را جبران نمود و حق ب را به طور کامل به جا آورد؟ آیا الف باید برای همه آنهایی که ایمیل توهین به شخص ب را دریافت کرده اند ایمیل فرستاده و رفع توهین کند؟ اگر الف این کار را نکرد و ب هم مصرّ باشد که وی در جمع عذرخواهی کند، آیا در این حال الف بخشیده می شود حتی اگر ب مصرّ باشد که وی در جلوی همه افرادی که شاهد توهین بوده اند عذرخواهی نماید؟
باید گفته های خود را به هر کس که رسانده تکذیب کند و از شخصی که به او اهانت کرده تحصیل رضایت نماید.
عنوان سوال:
اگر شخصی (الف) در مورد شخص دیگری (ب) مطالب بد و غیر واقعی را در جمع مثلاً در ایمیل های مشترک بیان کند و او را بی اعتبار کند، فرد الف چطور می تواند اشتباه خود را جبران نمود و حق ب را به طور کامل به جا آورد؟ آیا الف باید برای همه آنهایی که ایمیل توهین به شخص ب را دریافت کرده اند ایمیل فرستاده و رفعتوهین کند؟ اگر الف این کار را نکرد و ب هم مصرّ باشد که وی در جمع عذرخواهی کند، آیا در این حال الف بخشیده می شود حتی اگر ب مصرّ باشد که وی در جلوی همه افرادی که شاهدتوهین بوده اند عذرخواهی نماید؟
پاسخ:
باید گفته های خود را به هر کس که رسانده تکذیب کند و از شخصی که به او اهانت کرده تحصیل رضایت نماید.
مردّد شدن چیزی میان چند چیز را اشتباه گویند. از این موضوع در بابهای مختلف از جمله طهارت، صلات، جهاد، صید و ذباحه، اطعمه و اشربه و ارث سخن رفته است.
توهین
عنوان اهانت ،در کتب قواعد فقهی تحت عنوان «قاعده حرمت اهانت محترمات» و به مناسبت، در باب هاى مختلف فقهى آمده است.
جبران
جبران و تدارک کردن را تلافی گویند و از آن در باب صلات سخن گفته شده است.
شاهد
در لغت به معنی حاضر باشد. در فقه، گواه را گویند که در موقع حدوث و وقوع جنایت یا سرقت یا قتل و مانند آن ها حاضر باشد و واقعه را مشاهده نماید. [۱]
مصر
مصر کشوری مسلماننشین در شمال شرق قاره آفریقا که گروه کمی از آنها شیعه هستند. شیعیان مصر در شهرهای مختلف پراکندهاند و درباره تعداد آنان آمار دقیقی در دست نیست. با این حال آماری که صحیحتر به نظر میرسد حاکی از حضور یک درصدی شیعیان در این کشور است.
جمع
جمع معانی زیادی در کاربردهای مختلف دارد که در مقاله ذیل به آن پرداخته می شود.
رفع
رَفع به معنی منع از استمرار وجود یک شیء است.
الف
اَلِف (آ، ا)، نخستین حرف از حروف الفبای زبان فارسی .
رضایت
رضایت به معنای خشنودی و خرسندی است که در باب بیع ، نکاح و ... به آن پرداخته شده است.
اهانت
عنوان اهانت ،در کتب قواعد فقهی تحت عنوان «قاعده حرمت اهانت محترمات» و به مناسبت، در باب هاى مختلف فقهى آمده است.
تکذیب
تکذیب، انکار حقایق، دروغ دانستن آیات خدا و متهم کردن پیامبران به دروغگویی میباشد.