ملاک رطوبت سرایت کننده که برای نجس کردن اشیا ذکر شده چیست؟ مثلاً اگر کف زمین کاملاً خیس باشد و در گوشه ای از آن نجاستی قرار گرفته باشد تا چه میزان اطراف آن محل نجس می شود؟
تا جایی که خیسی آن به قدری است که آب واحد متصل صدق می کند.
عنوان سوال:
ملاک رطوبتسرایت کننده که برای نجس کردن اشیا ذکر شده چیست؟ مثلاً اگر کف زمین کاملاً خیس باشد و در گوشه ای از آن نجاستی قرار گرفته باشد تا چه میزاناطراف آن محل نجس می شود؟
پاسخ:
تا جایی که خیسی آن به قدری است که آب واحد متصل صدق می کند.
اطراف (جمع طرف) در دو معنای نهایت چیزی و اعضای بدن به کار رفته است.از مفهوم نخست در بابهای طهارت، صلات و جهاد سخن گفته شده است.از مفهوم دوم در بابهای قصاص و دیات سخن رفته است.
رطوبت
رطوبت به معنای تری و مقابل خشکی میباشد. از آن در بابهای طهارت، صلات، صوم، زکات و تجارت سخن گفتهاند.
سرایت
انتقال، نفوذ و گسترش را سرایت گویند. از آن در بابهاى عتق، یمین، حدود، قصاص و دیات سخن گفتهاند.
میزان
وسیله سنجش و وزن کردن اشیاء را میزان گویند. میزان هر شیء متناسب با خود آن شیء میباشد.
زمین
زمین جایی است که همه موجودات زنده روی آن زندگی می کنند.
نجس
نجس اصطلاحی فقهی که به آنچه از نظر شرعی ناپاک (غیرطاهر) است اطلاق میشود. چیزهایی که نجس به شمار میروند به دو دسته تقسیم میشوند: دسته نخست، آنچه اصالتاً نجس است (نجاسات دهگانه) که آن را عین نجس میگویند؛ دسته دوم آنچه اصالتاً پاک است اما به دلیل تماس با نجاسات، نجس شده است (مُتَنَجَّس). چندین حکم تکلیفی و وضعی درباره نجاسات وجود دارد؛ مانند اینکه خوردن آنها حرام است و یا اینکه لباس نمازگزار نباید نجس باشد.
واحد
وجود واحدِ دارای عنوان را واحد گویند؛ اصطلاح مورد بحث در باب اجتماع امر و نهی به کار میرود.
صدق
یکى از نام ها و صفات قرآن صدق است ودر جاهای مختلف قرآن به آن اشاره شده است.
اب
آب، تنها مایعی که در احکام اسلامی جزو پاک کنندههای نجاست است. وضو و غسل نیز فقط با آب صحیح است، چنانکه بعضی از اشیاء متنجس نیز فقط با آب پاک میشوند.