در هبه ی به ذی رحم در صورتی که عوض شرط شده باشد و فردی که به او هبه شده به شرط عمل نکند و مال عوض شرط شده را نداده باشد، آیا واهب می تواند بعد از گذشت چند سال شی ء بخشیده شده را استرداد کند؟
با فرض تخلّف شرط می تواند شی ء بخشیده شده را پس بگیرد.
عنوان سوال:
در هبه ی به ذی رحم در صورتی که عوض شرط شده باشد و فردی که به او هبه شده به شرط عمل نکند و مالعوض شرط شده را نداده باشد، آیا واهب می تواند بعد از گذشت چند سال شی ء بخشیده شده را استرداد کند؟
پاسخ:
با فرض تخلّف شرط می تواند شی ء بخشیده شده را پس بگیرد.
بازپس گرفتن را استرداد گویند. از آن در بسیاری از بابهای عقود مانند تجارت، ودیعه، عاریه، اجاره و هبه و در برخی بابهای احکام مانند غصب، لقطه و ارث سخن گفته شده است.
ذی رحم
خويشاوند
واهب
هبه كننده، بخشنده
گذشت
کلید واژگان: مدارا، عفو، خشم، قرآن، حدیث.
مال
مال همان سرمایه و ثروت انسان است که در آموزههای دینی از احکام ویژهای برخوردار است.
هبه
هبه یکی از اقسام عقود می باشد.
رحم
واژه رحم ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • رحم (بچهدان)، رحم به فتح راء وکسر حاء، محلّ تکوّن و رشد جنین در جنس مؤنّث• رحم (خویشاوند نسبی)، رَحِم به فتح راء وکسر حاء، به معنای خویشاوند نسبى• رحم (شفقت)، رحم به فتح راء و سکون حاء، به معنای شفقت و مهربانی
سال
سال به سال قمری و شمسی تقسیم میشود و سال شرعی که احکام مرتبط با زمان بر اساس آن تنظیم شده، سال قمری است که دوازده ماه میباشد. از عنوان سال در بابهاى طهارت، صلات، زکات، خمس، حجر، وصیت، نکاح و طلاق سخن گفتهاند.
عوض
عِوَض، مابازاء چیزی است.
ذی
صاحب
فرض
حکم الزامی و طلب اکید متعلق به چیزی را وجوب گویند.