در جشن عروسی، چند کودک پس از صرف شیرینی به مشکلات گوارشی مبتلا می گردند. آنان را به بیمارستان می برند، ولی همه ی آن ها مگر یک نفر به طور سرپایی معالجه می گردند. سوابق امر هم گویا است که این کودکان مراجعه دیگری به پزشک یا بیمارستان نداشته اند. یکی از این کودکان در بیمارستان فوت می شود. پزشک قانونی پس از انجام آزمایش سمّ شناسی و آسیب شناسی اعلام می کند: (علت مرگ به شرح زیر اعلام می گردد: عفونت ریوی و ورم ریه و خون ریزی منقوط در ریه می باشد و در امعا و احشای ارسالی، سمّی در حدّ تشخیص یافت نشده است.) با توجه به وضع سایر کودکان باید گفت که اگر نامبرده بیماری زمینه ای نداشت، عوارض گوارشی و مسمومیّت غذایی ادّعایی، نمی توانست تأثیری در پیش آمد مرگ داشته باشد، ولی در مورد این کودک، به علّت وجود زمینه مساعد از نقص مصونیّت می توان گفت تأثیر ناچیزی داشته است. این میزان تأثیر در حد 10% تخمین زده می شود.) در این مورد خاص و با توجه به نظریّه پزشک قانونی و هیأت پزشکی، آیا می توانیم مسؤولیتی متوجه شیرینی فروش کنیم؟ اگر پاسخ مثبت است، در چه حد؟
در فرض سؤال، به جهت عدم ثبوت استناد، ضمانی بر شیرینی فروش نیست و احتیاط به مصالحه مطلوب است.
عنوان سوال:
در جشن عروسی، چند کودک پس از صرفشیرینی به مشکلات گوارشی مبتلا می گردند. آنان را به بیمارستان می برند، ولی همه ی آن ها مگر یک نفر به طور سرپایی معالجه می گردند. سوابق امر هم گویا است که این کودکانمراجعه دیگری به پزشک یا بیمارستان نداشته اند. یکی از این کودکان در بیمارستانفوت می شود. پزشک قانونی پس از انجام آزمایش سمّ شناسی و آسیب شناسی اعلام می کند: (علت مرگ به شرح زیر اعلام می گردد: عفونت ریوی و ورم ریه و خون ریزی منقوط در ریه می باشد و در امعا و احشای ارسالی، سمّی در حدّ تشخیص یافت نشده است.) با توجه به وضع سایر کودکان باید گفت که اگر نامبرده بیماری زمینه ای نداشت، عوارض گوارشی و مسمومیّت غذایی ادّعایی، نمی توانست تأثیری در پیش آمد مرگ داشته باشد، ولی در مورد این کودک، به علّت وجود زمینه مساعد از نقص مصونیّت می توان گفت تأثیر ناچیزی داشته است. این میزان تأثیر در حد 10% تخمین زده می شود.) در این مورد خاص و با توجه به نظریّه پزشک قانونی و هیأت پزشکی، آیا می توانیم مسؤولیتی متوجه شیرینیفروش کنیم؟ اگر پاسخ مثبت است، در چه حد؟
بیمارستان _ که در زبان عربی به آن مستشفی میگویند _ محلّ نگهداری و درمان بیماران است و از آن به مناسبت در باب زکات یاد شده است.
بیماری
مقابل سلامت و تندرستی را بیماری گویند. از آن در بابهای طهارت، صلات، زکات، صوم، اعتکاف، حج، جهاد، حجر، ضمان، وصیّت، نکاح، طلاق، اطعمه و اشربه، ارث، حدود، قصاص و دیات سخن رفته است.
شیرینی
شیرینى از چهار مزه اصلى، مانند شکر و بعضى ميوهها میباشد و از آن به مناسبت در بابهاى صلات، صوم و تجارت نام بردهاند.
ازمایش
آزمایش یا آزمودن، از راههاى شناخت موضوعات است که فقهاء از آن در ابوابى مانند اجتهاد و تقلید، طهارت، تجارت، حجر، قضاء و دیات به مناسبت سخن گفتهاند.
کودکان
مراجعه
مراجعه، نقل پرسش و پاسخ صورت گرفته بین گوینده و شخص دیگر، به صورت موجز و جذاب را میگویند.
مصونیت
آسيب ناپذيری
میزان
وسیله سنجش و وزن کردن اشیاء را میزان گویند. میزان هر شیء متناسب با خود آن شیء میباشد.
عروسی
عروسی، به بردن عروس به خانه داماد و یا شب زفاف را میگویند.
پزشکی
طبابت بیماران را پزشكى گویند.
تخمین
تعیین مقدار و ارزش چیزی از روی حدس و گمان را تخمین میگویند و از آن در بابهای زکات، تجارت و مزارعه به مناسبت سخن رفته است.
تشخیص
تعیین یعنی متمایز کردن چیزى از غیر آن بوسیله خصوصیتی که در او است.
اسیب
آفت به آسیب و تباهی گفته می شود.
فروش
«معاملات» عبارت از احکام شرعی متعلق به امور دنیاست به اعتبار بقای شخص؛ مانند بیع، رهن، اجاره، نکاح و جز آنها... و بالجمله آنچه مقصود اهم از آن دنیا باشد، معامله است. [۱]
فوت
فوت در دو معنای مردن ( مرگ ) و سپری شدن وقت عبادت دارای وقت، همچون نماز و روزه (قضاء شدن) به کار میرود؛ واژه فوت کردن یعنی دمیدن.
نفر
نَفْر در لغت به معنی اعراض كردن، پيش دويدن، پراكنده شدن و رم كردن آمده است. [۱]
مرگ
مرگ یعنی انتقال از دنیا به آخرت. مرگاز قوانین فراگیر جهان هستی است که همه موجودات طعم آن را خواهند چشید. [۱] [۲]
نقص
کم شدن ارزش مالي (بخودي خود يا بواسطه يک چيز ديگر)
خاص
لفظ یا حکمِ دارای شمول کمتر در مقایسه با لفظ یا حکم دیگر را خاص میگویند.
خون
خون از نجاسات است که در قلب و رگها جریان دارد. از احکام آن در بابهای طهارت، صلات، صوم، حج، تجارت، صید و ذباحه و اطعمه و اشربه سخن گفته اند.
صرف
واژه صرف ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • علم صرف، یکی از شاخههای ادبیات عرب• صرف (فقه)، بیع طلا به طلا و نقره به نقره یا بیع یکی از آنها به دیگری
امر
آمر به معنای طلب کننده چیزی از کسی به صورت الزامی است.
جشن
سنتهای جشنی در میان ملل و اقوام مختلف جایگاه خاصی داشته است.اقوام گوناگون پس از پذیرش دین اسلام، فرآیندی را طی نمودهاند که شامل تداوم برخی جشنهای سنتی قبل از پذیرش اسلام و همچنین قبول جشنهای اسلامی بوده است.
حد
حدّ یکی از اقسام احکام، در اسلام است.
سم
سَم ماده شیمیایی است که برای بدن موجودات زنده مضرّ است.
شیرینی
شیرینى از چهار مزه اصلى، مانند شکر و بعضى ميوهها میباشد و از آن به مناسبت در بابهاى صلات، صوم و تجارت نام بردهاند.
استناد
استناد یعنی تکیه دادن و استدلال کردن و از آن به مفهوم نخست در بابهای طهارت، صلات، حج، اطعمه و اشربه و حدود و به مفهوم دوم در سراسر فقه، هم برای اثبات احکام شرعی، هم برای اثبات دعاوی در دادگاه و هم برای اثبات موضوعات احکام سخن رفته است.
مصالحه
صلح یکی از اقسام عقود میباشد.
ثبوت
ثبوت، اصطلاحی در فلسفه و حکمت اسلامی است.
فروش
«معاملات» عبارت از احکام شرعی متعلق به امور دنیاست به اعتبار بقای شخص؛ مانند بیع، رهن، اجاره، نکاح و جز آنها... و بالجمله آنچه مقصود اهم از آن دنیا باشد، معامله است. [۱]
فرض
حکم الزامی و طلب اکید متعلق به چیزی را وجوب گویند.