استفتائات آیت الله نوری همدانی
آدرس: http://www.noorihamedani.com

از قرار معلوم کنوانسیون ( محو کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان ) بزودی جهت بررسی در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار خواهد گرفت . از آنجا که این معاهده بین المللی متضمن مواردی است که از نظر فقهی قابل تأمل است ، مستدعی است نظر مبارک خود را نیبت به موارد زیر بیان فرمایید : 1 بر اساس ماده 1 این معاهده باید هر گونه تمایز ، استثناء و یا محدودیت بر اساس جنسیت در زمینه های ، سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، و یا هر زمینه دیگر لغو گردد . با توجه به این ماده تفاوت زن و مرد در مواردی چون ، میزان پوشش واجب بدن ، نظر و لمس بدن جنس مخالف ، قصاص ، شهادت ، ارث ، طلاق ، تعداد همسران ، امامت جماعت ، لزوم تمکین جنسی ، ولایت بر فرزندان ، سرپرستی خانواده ، حق حضانت ، عیوب موجب فسخ نکاح ، نشوز ، لزوم سپری شدن عده برای ازدواج بعدی ، مرجعیت و قضاوت تبعیض تلقی می گردد و باید از میان برداشته شود . آیا تساوی زن و مرد در موارد ذکر شده با احکام شرع مطابقت دارد ؟ 2 با توجه به اینکه ماده 15 بند 4 در مورد کسب ، تردد ، تغییر و یا حفظ تابعیت خود و فرزندان ، زن و مرد را مساوی میداند ، الف آیا زن بدون موافقت همسر می تواند برای فعالیتهای اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی از منزل خارج شود ؟ ب آیا زن بدون رضایت همسر می تواند برای فعالیتهای اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی از منزل خارج شود ؟ 3 با توجه به ماده 14 بند 2 ب و ماده 16 بند ه که حق تصمیم گیری در مورد تعداد فرزندان ، فواصل بارداری و تنظیم خانواده را برای زنان مطرح می کند ، آیا زن بدون رضایت همسر می تواند اقدام به بستن لوله رحم ، استفاده از داروها و روشهای ضد بارداری و تنظیم فواصل بارداری کند ؟ 4 با توجه به ماده 16 بند الف و ج که ازدواج را فقط موکول به رضایت طرفین دانسته است : الف: آیا ازدواج با مردان غیر مسلمان جایز است ؟ ب : آیا ازدواج طرفین برای بار چهارم بدون وجود محلل جایز است ؟ ج : آیا پدر در امر ازدواج بر فرزند صغیر ولایت دارد؟ د : آیا زن در صورت یقین به عدم انعقاد نطفه می تواند قبل از سپری شدن ایام عادت اقدام به ازدواج کند ؟ 5 با توجه به اینکه بر طبق ماده 16 بند 2 ازدواج کودک غیر قانونی اعلام شده است و کودک در عرف بین الملل به افراد کمتر از 18 سال اطلاق می شود ، آیا ازدواج افراد بالغ کمتر از 18 سال نافذ است ؟ 6 با توجه به اینکه طبق ماده 15 بند 3 کلیه قراردادها و اسناد خصوصی که در جهت محدود کردن خیارات و اهلیت قانونی زنان است ملغی اعلام می شود ، آیا زن و مرد هنگام ازدواج می توانند شروطی را در ضمن عقد بگنجانند که مفاد آن محدود کردن اختیارات همسر باشد ؟ 7 با توجه به مفاد کنوانسیون ، آیا موارد تعارض این معاهده بین المللی با احکام اسلامی را به کونه ای ارزیابی می نمایید که با حذف برخی موارد جزیی آن به گونه ای که با روح کنوانسیون یعنی رفع هر گونه تمایز منافات نداشته باشد ، بتوان موارد تعارض آن را با احکام اسلامی از میان بر داشت و به این معاهده پیوست ؟
موارد مورد نظر مخالف مبانی و معارف اسلام و مغایز فقه اهل بیت عصمت علیهم السلام است و مطرح کردن آنها با توقع جواب مثبت و مساعد حاکی از عدم شناخت معارف اسلام و عدم آگاهی از روحیات و جهان بینی مردم مملکت امام عصر علیه السلام که دهها هزار شهید بخون غلتیده در راه اسلام داده و بنیان جمهوری اسلامی را بر فراز پیکرهای پاک و چاکچاک هزاران مجاهد فی سیل الله بر پا و روی پر و بال شکسته هزاران جانباز بر قرار ساخته و هنوز سالی چند مرتبه در راه تشییع جنازه ده ها هزار کشته صحنه های جنگها و جهاد اسلامی خونین گام بر می دارد می باشد ، توجینی برای مطرح ساختی این قبیل افکار جز شیفته شدن در برابر معانی استکباری و استعماری غرب و غرب زدگی وجود ندارد . و چون نظر شما این بود که در مجلس شورای اسلامی نیز مطرح نمائید بنده معتقدم که در این مملکت اسلامی چنین موادی هرگز به تصویب نخواهد رسید و مطرح ساختن آن نیز به صلاح شما نیست شما قداست آن مرکز را برای همیشه حفظ کنید و منادی و مبلغ خیر و صلاح باشید . البته همه احکام دین مبین اسلام بر اساس مصلحت پی ریزی شده و احکام مورد سوال نیز از این قاعده مستثنی نیست ولی فعلا فرصت بیان فلسفه و مصالح آن احکام در بین نیست اگر لازم شد در فرصت دیگر انشاء الله تعالی .
عنوان سوال:

از قرار معلوم کنوانسیون ( محو کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان ) بزودی جهت بررسی در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار خواهد گرفت . از آنجا که این معاهده بین المللی متضمن مواردی است که از نظر فقهی قابل تأمل است ، مستدعی است نظر مبارک خود را نیبت به موارد زیر بیان فرمایید :
1 بر اساس ماده 1 این معاهده باید هر گونه تمایز ، استثناء و یا محدودیت بر اساس جنسیت در زمینه های ، سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، و یا هر زمینه دیگر لغو گردد .
با توجه به این ماده تفاوت زن و مرد در مواردی چون ، میزان پوشش واجب بدن ، نظر و لمس بدن جنس مخالف ، قصاص ، شهادت ، ارث ، طلاق ، تعداد همسران ، امامت جماعت ، لزوم تمکین جنسی ، ولایت بر فرزندان ، سرپرستی خانواده ، حق حضانت ، عیوب موجب فسخ نکاح ، نشوز ، لزوم سپری شدن عده برای ازدواج بعدی ، مرجعیت و قضاوت تبعیض تلقی می گردد و باید از میان برداشته شود . آیا تساوی زن و مرد در موارد ذکر شده با احکام شرع مطابقت دارد ؟
2 با توجه به اینکه ماده 15 بند 4 در مورد کسب ، تردد ، تغییر و یا حفظ تابعیت خود و فرزندان ، زن و مرد را مساوی میداند ،
الف آیا زن بدون موافقت همسر می تواند برای فعالیتهای اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی از منزل خارج شود ؟
ب آیا زن بدون رضایت همسر می تواند برای فعالیتهای اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی از منزل خارج شود ؟
3 با توجه به ماده 14 بند 2 ب و ماده 16 بند ه که حق تصمیم گیری در مورد تعداد فرزندان ، فواصل بارداری و تنظیم خانواده را برای زنان مطرح می کند ، آیا زن بدون رضایت همسر می تواند اقدام به بستن لوله رحم ، استفاده از داروها و روشهای ضد بارداری و تنظیم فواصل بارداری کند ؟
4 با توجه به ماده 16 بند الف و ج که ازدواج را فقط موکول به رضایت طرفین دانسته است :
الف: آیا ازدواج با مردان غیر مسلمان جایز است ؟
ب : آیا ازدواج طرفین برای بار چهارم بدون وجود محلل جایز است ؟
ج : آیا پدر در امر ازدواج بر فرزند صغیر ولایت دارد؟
د : آیا زن در صورت یقین به عدم انعقاد نطفه می تواند قبل از سپری شدن ایام عادت اقدام به ازدواج کند ؟
5 با توجه به اینکه بر طبق ماده 16 بند 2 ازدواج کودک غیر قانونی اعلام شده است و کودک در عرف بین الملل به افراد کمتر از 18 سال اطلاق می شود ، آیا ازدواج افراد بالغ کمتر از 18 سال نافذ است ؟
6 با توجه به اینکه طبق ماده 15 بند 3 کلیه قراردادها و اسناد خصوصی که در جهت محدود کردن خیارات و اهلیت قانونی زنان است ملغی اعلام می شود ، آیا زن و مرد هنگام ازدواج می توانند شروطی را در ضمن عقد بگنجانند که مفاد آن محدود کردن اختیارات همسر باشد ؟
7 با توجه به مفاد کنوانسیون ، آیا موارد تعارض این معاهده بین المللی با احکام اسلامی را به کونه ای ارزیابی می نمایید که با حذف برخی موارد جزیی آن به گونه ای که با روح کنوانسیون یعنی رفع هر گونه تمایز منافات نداشته باشد ، بتوان موارد تعارض آن را با احکام اسلامی از میان بر داشت و به این معاهده پیوست ؟


پاسخ:

موارد مورد نظر مخالف مبانی و معارف اسلام و مغایز فقه اهل بیت عصمت علیهم السلام است و مطرح کردن آنها با توقع جواب مثبت و مساعد حاکی از عدم شناخت معارف اسلام و عدم آگاهی از روحیات و جهان بینی مردم مملکت امام عصر علیه السلام که دهها هزار شهید بخون غلتیده در راه اسلام داده و بنیان جمهوری اسلامی را بر فراز پیکرهای پاک و چاکچاک هزاران مجاهد فی سیل الله بر پا و روی پر و بال شکسته هزاران جانباز بر قرار ساخته و هنوز سالی چند مرتبه در راه تشییع جنازه ده ها هزار کشته صحنه های جنگها و جهاد اسلامی خونین گام بر می دارد می باشد ، توجینی برای مطرح ساختی این قبیل افکار جز شیفته شدن در برابر معانی استکباری و استعماری غرب و غرب زدگی وجود ندارد .

و چون نظر شما این بود که در مجلس شورای اسلامی نیز مطرح نمائید بنده معتقدم که در این مملکت اسلامی چنین موادی هرگز به تصویب نخواهد رسید و مطرح ساختن آن نیز به صلاح شما نیست شما قداست آن مرکز را برای همیشه حفظ کنید و منادی و مبلغ خیر و صلاح باشید .

البته همه احکام دین مبین اسلام بر اساس مصلحت پی ریزی شده و احکام مورد سوال نیز از این قاعده مستثنی نیست ولی فعلا فرصت بیان فلسفه و مصالح آن احکام در بین نیست اگر لازم شد در فرصت دیگر انشاء الله تعالی .





پرسش‌های مرتبط از این مرجع
سوال مرتبط یافت نشد
پرسش‌های مرتبط از دیگر مراجع
سوال مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین