مردی سند مالکیت خودرو خود را بصورت صوری و بدون قصد تملّک به همسرش منتقل نموده، در حالیکه زن نیز از عدم قصد تملک مطّلع بوده است، اکنون آیا زن میتواند ادّعا یا تصرفی در خصوص این خودرو داشته باشد؟
در فرض سؤال نمیتواند در آن تصرّف نماید یا مدّعی حقّی باشد.
عنوان سوال:
مردی سندمالکیت خودرو خود را بصورت صوری و بدون قصد تملّک به همسرش منتقل نموده، در حالیکه زن نیز از عدم قصد تملک مطّلع بوده است، اکنون آیا زن میتواند ادّعا یا تصرفی در خصوص این خودرو داشته باشد؟
پاسخ:
در فرض سؤال نمیتواند در آن تصرّف نماید یا مدّعی حقّی باشد.
مالکیت، یکی از عناصری است که در تعیین نوع نظام اقتصادی نقش بسزایی دارد.
تملک
مالک شدن را تَمَلُّک گویند و در بابهای مربوط به عقود و ایقاعات و نیز بابهایی نظیر جهاد، احیاء موات و حدود از آن سخن رفته است.
خصوص
حکم یا لفظ دارای شمول کمتر در مقایسه با حکم یا لفظ دیگر را خصوص گویند.
سند
سند همان زنجیره ی راویان حدیث است كه متن را از معصوم خبر می دهند. قال ابن جماعه: و اخذه اما من السند و هو ما ارتفع و علا من سفح الجبل لان المسند یرفعه الی قائله، او من قولهم فلان سند ای معتمد، فسمی الاخبار عن طریق المتن سنداً لاعتماد الحفاظ فی صحه الحدیث و ضعفه الیه. [۱]
زن
زن مقابل مرد است.
مدعی
دعوا ادّعای شخصی علیه شخصی دیگر نزد حاکم است. به اقامه کننده دعوا «مدّعی» یا «خواهان»، به طرف مقابل که دعوا علیه او اقامه شده «مدّعیٰ علیه» یا «خوانده» (جاحد) و به حقّ مورد ادعا «مدّعیٰ به» یا «خواسته» گویند که از عنوان یاد شده در باب قضاء بحث کردهاند.
تصرف
به هر کار ارادی در یک مال که داراى اثر شرعى است تصرف در آن مال گفته میشود.
فرض
حکم الزامی و طلب اکید متعلق به چیزی را وجوب گویند.