اینجانب روحانی شاغل در آموزش و پرورش هستم و تدریس میکنم، در پایان ترم تحصیلی بعضی از محصلین با کم آوردن حدود نیم نمره یا بیشتر در ماده درسی مورد تدریس رد میشوند و بخاطر اینکه باعث دلسردی یا ترک تحصیل دانشآموز نشود، در بعضی موارد برای قبولشدن به آنها نمره ارفاق میشود (حداقل 5/ نمره و حداکثر 5/1 نمره) آیا این ارفاق شرعاً اشکال دارد و حرام است؟ ثانیاً چنین معلّمی میتواند امامت جماعت را بعهده بگیرد؟
اگر بر خلاف مقررات آموزش و پرورش نظام جمهوری اسلامی نباشد جایز است.
عنوان سوال:
اینجانب روحانی شاغل در آموزش و پرورش هستم و تدریس میکنم، در پایان ترم تحصیلی بعضی از محصلین با کم آوردن حدود نیم نمره یا بیشتر در ماده درسی مورد تدریسرد میشوند و بخاطر اینکه باعث دلسردی یا ترک تحصیل دانشآموز نشود، در بعضی موارد برای قبولشدن به آنها نمره ارفاق میشود (حداقل 5/ نمره و حداکثر 5/1 نمره) آیا این ارفاق شرعاً اشکال دارد و حرام است؟ ثانیاً چنین معلّمی میتواند امامت جماعت را بعهده بگیرد؟
پاسخ:
اگر بر خلاف مقررات آموزش و پرورش نظام جمهوری اسلامی نباشد جایز است.
امام جماعت یا پیشْنَماز کسی است که در نماز جماعت جلو میایستد و دیگران به او اقتدا میکنند. در فقه، امام جماعت باید واجد شرایطی باشد که مهمترین آنها عادل بودن است.
اشکال دارد
يعنی چنين كاری موجب اسقاط تكليف نيست و نمیشود به آن اكتفا كرد؛ ولی در اين مورد میتوان به فتوای مجتهدی كه در رتبهی بعدی است رجوع كرد. رجوع کنيد به: احتياط واجب
دانشاموز
دانشآموز به معنای فراگیرنده ی دانش است. از عنوان دانش آموز،در باب هاى زکات، جهاد، شهادات و دیات سخن گفتهاند.
امامت
امامت، در نظرگاه شیعه، رهبری جامعه اسلامی به نصب الهی و جانشینی از پیامبر اکرم(ص) در امور دینی و دنیوی است. این آموزه، از اصول مذهب شیعه و از وجوه اختلاف اعتقادی میان شیعه و سنی است. اهمیت امامت نزد شیعیان باعث شده است تا آنان امامیه لقب گیرند.
جماعت
جماعت، مفهومی حدیثی ناظر به حفظ همبستگی مسلمانان؛ همچنین به باهم خواندن نماز در اصطلاح فقهی، نماز جماعت گفته میشود.واژه جماعت به معنای گروه مردم، [۱] [۲] هم معنا با واژههای مَجمع و مجموع، از ریشه ج م ع است. [۳] [۴]از این واژه به مناسبت در بابهاى صلات، خمس، حج، احیاء موات، حدود و قصاص به کار رفته است.
تدریس
تعلیم و تعلم از مهمترین امور سعادت آفرین برای بشر است. در سایه تعلیم بود که انسان مسجود فرشتگان شد و در سایه تعلم است که انسان میتواند دیگران را رشد داده و از علم آنها نیز بهره مند شود.
اموزش
آموزش به عمل یاد دادن (تعلیم) و یاد گرفتن (تعلّم) می گویند که از آن در بابهاى: اجتهاد و تقلید، صلات، زکات، تجارت، اجاره، نکاح و دیات به مناسبت سخن رفته است.
ارفاق
ارفاق: به مدارا کردن گویند که از آن به مناسبت در بيشتر ابواب فقهی مانند: صلات، زکات، خمس، صوم ، حج ، تجارت و دین سخن رفته است.
باعث
الباعِث، از نامهای خداوند است.
ماده
منشاء و منبع آب (چاه و چشمه ماده دارند برخلاف آب حوض)
ترک
ترک یعنی انجام ندادن، مقابل فعل است.
رد
رَدّ در معانی بازگرداندن، برگرداندن، نپذیرفتن، باطل کردن، پاسخ دادن، دادن ارثِ مازاد بر سهام مفروض به فرض بران به کار رفته است.از احکام رد به معناى نخست در بابهاى جهاد، تجارت و دیگر ابواب عقود، غصب، قضاء و قصاص سخن گفتهاند.از رد به معناى دوم در بابهاى تجارت، وصیت و شهادات سخن گفتهاند.از رد به معناى سوم در ابواب عقود سخن رفته است.احکام رد به معناى چهارم در باب صلات آمده است.از احکام رد به معناى پنجم در باب ارث سخن گفتهاند.
جمهوری اسلامی
جمهوری اسلامی به کشوری گفته میشود که در آن مردم به جمهوری بودن و اسلامی بودن کشور الزام دارند وقوانین آن باید مطابق اسلام تصویب شود.علم فقه واصول وعلوم قرآنی دیگر در کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران به راحتی توسط علمای شیعه وسنی مطرح میشودواین آزادی باعث پیشرفت در علم فقه اصول وسایر علوم دینی میشود.جمهوری اسلامی ایران وجمهوری اسلامی پاکستان از کشورهایی هستندکه نام جمهوری اسلامی را برای خودانتخاب کرده اند.
اموزش
آموزش به عمل یاد دادن (تعلیم) و یاد گرفتن (تعلّم) می گویند که از آن در بابهاى: اجتهاد و تقلید، صلات، زکات، تجارت، اجاره، نکاح و دیات به مناسبت سخن رفته است.