سلام علیکم.با آرزوی سلامتی برای شما.من از حق الناس شدیدامیترسم.شغلم دندانپزشکی است ودربعضی موارددرمعالجات ممکن است قصوری صورت بگیردکه منجربه ازدست رفتن دندان یاکم شدن عمر خدمت ارائه شده مثل ترمیم دندان شود ایادر این موارد اگر درشکست درمان بیمار مراجعه کند وشاکی نباشد واعتراضی یامطالبه حقی نکند آیا عامل بری الذمه میشود ؟
در فرض سوال اگر طبیب در مراحل معالجه کوتاهی و تقصیر داشته باشد ضامن است و باید رضایت بیمار را جلب کند.
عنوان سوال:
سلام علیکم.با آرزوی سلامتی برای شما.من از حق الناس شدیدامیترسم.شغلم دندانپزشکی است ودربعضی موارددرمعالجات ممکن است قصوری صورت بگیردکه منجربه ازدست رفتن دندان یاکم شدن عمر خدمت ارائه شده مثل ترمیم دندان شود ایادر این موارد اگر درشکست درمانبیمارمراجعه کند وشاکی نباشد واعتراضی یامطالبه حقی نکند آیا عاملبری الذمه میشود ؟
پاسخ:
در فرض سوال اگر طبیب در مراحل معالجه کوتاهی و تقصیر داشته باشد ضامن است و باید رضایتبیمار را جلب کند.
حقاللّه و حقالناس، دو اصطلاح مشهور در فقه و حقوق هستند. حقالله به معنای حقوق خداوند بر بندگان و حقالناس به معنای حقوق مردم بر یکدیگر است که شامل حفظ جان و مال و آبروی افراد است. تمام تکالیف لازم دینی جنبه حق اللهی دارند و برخی جنبه حقالناسی نیز دارند.
مراجعه
مراجعه، نقل پرسش و پاسخ صورت گرفته بین گوینده و شخص دیگر، به صورت موجز و جذاب را میگویند.
سلامتی
سلامتى یک حالت سالم و بیمار نبودن جسم می باشد.
بیمار
مقابل سلامت و تندرستی را بیماری گویند. از آن در بابهای طهارت، صلات، زکات، صوم، اعتکاف، حج، جهاد، حجر، ضمان، وصیّت، نکاح، طلاق، اطعمه و اشربه، ارث، حدود، قصاص و دیات سخن رفته است.
درمان
مداواي بیماری را درمان مي گويند.
دندان
دندان از اعضای بدن هست که در دهان قرار دارد. از احکام آن در بابهای طهارت، صلات، صوم، حج، صید و ذباحه، اطعمه و اشربه، حدود، قصاص و دیات سخن گفته اند.
عامل
عامل در چند معنی آمده است.
عمر
عُمَر بن خَطّاب بن نُفَیل (درگذشت ۲۳ق) از صحابه پیامبر اکرم(ص) و خلیفه دوم (خلافت: ۱۳ - ۲۳ق) که در مکه اسلام آورد. عمر بن خطاب به وصیت مستقیم خلیفه اول، به خلافت رسید، حدود ده سال حکومت کرد و در سال ۲۳ق توسط ابولؤلؤ به قتل رسید.
تقصیر
حَلْق (تراشیدن موی سر) و تقصیر (کوتاه کردن موی سر یا ناخن) از واجبات حج و عمرهاند که در موارد مختلف یکی از آنها انجام میشود. حلق و تقصیر مانند سایر اعمال حج و عمره، از عبادات به حساب میآیند و مانند نماز نیاز به قصد قربت دارند.
بیمار
مقابل سلامت و تندرستی را بیماری گویند. از آن در بابهای طهارت، صلات، زکات، صوم، اعتکاف، حج، جهاد، حجر، ضمان، وصیّت، نکاح، طلاق، اطعمه و اشربه، ارث، حدود، قصاص و دیات سخن رفته است.
رضایت
رضایت به معنای خشنودی و خرسندی است که در باب بیع ، نکاح و ... به آن پرداخته شده است.
ضامن
آن که ضمانت کسی را در اموال کند ضامن (ضمین) [۱] نامیده می شود، همین ضمانت اگر در امور بدنی باشد از آن تعبیر به کفیل و کفالت میشود.
فرض
حکم الزامی و طلب اکید متعلق به چیزی را وجوب گویند.
جلب
جَلَب به فتح جیم و باء به معنای استقرار فرد در محل متعلق زکات است که زکات را جمع آوری می کند.