کتابخانه ای در قسمت بالکن مسجد قرار دارد و چون راه پله آن غیر اصولی و ناراحت کننده بود برای خوب ساختن آن، آنرا تخریب کرده ایم ; البته برای اجرای طرح جدید مقداری دیگر از مسجد تخریب شده است، حال متوجه شده ایم این امر نیاز به اجازه حاکم شرع دارد، چه می فرمایید؟
پله را به طور اصولی بسازید و سعی کنید از خرابی جلوگیری شود.
عنوان سوال:
کتابخانه ای در قسمتبالکنمسجد قرار دارد و چون راه پله آن غیر اصولی و ناراحت کننده بود برای خوب ساختن آن، آنرا تخریب کرده ایم ; البته برای اجرای طرح جدید مقداری دیگر از مسجد تخریب شده است، حال متوجه شده ایم این امرنیاز به اجازهحاکم شرع دارد، چه می فرمایید؟
پاسخ:
پله را به طور اصولی بسازید و سعی کنید از خرابی جلوگیری شود.
حاكم شرع حاكم منصوب از جانب خدا به طور مستقيم يا با واسطه است، بيشترين كاربرد عنوان حاكم شرع در كلمات فقها، فقیه جامع شرایط است. از حدود ولایت حاکم شرع در باب تجارت سخن گفتهاند.
ساختن
بنا کردن ساختمان را ساختن گویند. از این عنوان به مناسبت در بابهاى طهارت، صلات، زکات، حج، جهاد و غصب سخن گفتهاند.
اصولی
این رده تنها حاوی زیرردهٔ زیر است.
اجازه
اجازه به معنی اظهار رضایت و صدور جواز انجام عمل یا روی دادن حالتی می باشد. جایگاه اصلی عنوان یاد شده در باب تجارت بحث بیع فضولی است، لیکن به تناسب در دیگر بابهای عقود و ایقاعات نیز از آن سخن رفته است.
بالکن
بالکن همان پیشآمدگى در طبقه فوقانى ساختمان هست و از آن به مناسبت در بابهاى طهارت، صلات و صلح سخن گفته شده است.
حاکم
حاکم، اصطلاحی با معانی مختلف در فقه، حقوق و اصول فقه. این کلمه در لغت به معانی قاضی، داور، فرمانروا، اجراکننده حکم و متصدی اداره یک ایالت یا بخش از جانب حکومت است. کاربرد «حاکم» در منابع فقهی و متون حقوقی به معنای لغوی و غیراصطلاحی رایج است. با وجود این، به سبب قیود و شروطی که برای برخی مصادیق آن، به ویژه در فقه امامی، ذکر شده، به یک اصطلاح تبدیل شده است، همچنان که در اصول فقه نیز معانی اصطلاحی خاصی دارد.
مسجد
مسجدالنّبی، مسجد پیامبر اکرم(ص) در شهر مدینه در کشور عربستان سعودی که مرقد پیامبر نیز در آن جای دارد. این مسجد پس از مسجدالحرام دومین مسجد از مقدسترین مساجد اسلام است و پیامبر اکرم(ص) در سال اول هجرت آن را ساخته است. خانه پیامبر(ص) و خانه علی(ع) و فاطمه(س) نیز در کنار این مسجد بوده که در توسعههای مسجد، به آن ملحق شده است. مسجدالنبی از مهمترین زیارتگاههای مسلمانان است و نزد شیعیان جایگاه ویژهای دارد.
قسمت
قسمت به تمییز حقوق گویند. [۱]
نیاز
حاجت در نیاز و احتیاج استعمال شده است.از اين عنوان در بسياری ابواب فقهی از قبيل طهارت، صلات، حج، امر به معروف و نهی از منکر، تجارت، دین و نکاح سخن رفته است.
شرع
شَریعت به معنی آنچه خداوند متعال براى بندگان خود وضع و تشریع کرده است، می باشد. به شریعت، شَرع، شریعت الهی، شریعت مُنزِلِه و قانون الهی نیز گفته می شود.
امر
آمر به معنای طلب کننده چیزی از کسی به صورت الزامی است.
پله
مرتبه و پایهای از نردبان، منبر و مانند آن را پله می گویند و از آن به مناسبت در بابهای صلات، حج و صلح یاد شده است.
خرابی
خرابى ويرانی و انهدام چيزی را گويند . از آن در بابهاى طهارت، صلات، جهاد، تجارت، اجاره، شرکت و وقف سخن گفتهاند.
اصولی
این رده تنها حاوی زیرردهٔ زیر است.
پله
مرتبه و پایهای از نردبان، منبر و مانند آن را پله می گویند و از آن به مناسبت در بابهای صلات، حج و صلح یاد شده است.