پاک شدن
اعضای وضو که باید پاک باشند، آیا لازم است قبلاً پاک شوند و بعد از پاک شدن، وضو گرفته شود، یا قرار گرفتن آنها زیر آب وضو کفایت میکند؟
اگر آب وضو به نحوی باشد که محلّ نجس شده را تطهیر کند، کفایت میکند و شستن قبل از وضو لازم نیست.
اگر آب وضو به نحوی باشد که محلّ نجس شده را تطهیر کند، کفایت میکند و شستن قبل از وضو لازم نیست.
عنوان سوال:
اعضای وضو که باید پاک باشند، آیا لازم است قبلاً پاک شوند و بعد از پاک شدن، وضو گرفته شود، یا قرار گرفتن آنها زیر آب وضو کفایت میکند؟
پاسخ:
اگر آب وضو به نحوی باشد که محلّ نجس شده را تطهیر کند، کفایت میکند و شستن قبل از وضو لازم نیست.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا وطی کردن حیوان، بدون انزال، غسل جنابت دارد؟ و در این صورت، غسل جنابت کفایت از وضو میکند؟
- آیا وضو گرفتن در موقعی که علاوه بر آب وضو، آب باران هم بر روی اعضای وضو میریزد، صحیح است یا نه؟
- اگر سهوا ترتیب غسلهای سه گانه میّت بهم بخورد، آیا تکرار آن لازم است یا همان اغسال کفایت میکند؟
- آیا وضو گرفتن مرد، در مکانی که زن نامحرم دست و بازوی او را میبیند و وضو گرفتن زن، در جایی که مرد نامحرم اعضای وضوی او را میبیند، وضو را باطل میکند؟
- آیا وضو گیرنده باید در مسح پا، از پایین به بالا مسح کند یا از بالا به پایین نیز کفایت میکند؟
- اگر بعد از وضو چیزی در اعضای وضو مشاهده کنیم که نمیدانیم مانع رسیدن آب به بدن میشود یا خیر و بدانیم که موقع وضو گرفتن موجود بوده، چه وظیفهای داریم؟
- کسی که به جای غسل و وضو، تیمّم کرده (مثل زن حائضی که از خون حیض پاک شده و آب برای غسل حیض و وضو ندارد) و قبل از خواندن نماز، مقداری آب به دست آورده که برای غسل تنها یا وضوی تنها کافی است، آیا لازم است که اقدام به غسل یا وضو کند یا تیمّم بدل از آنها کافی است؟
- گفته شده: (آبی که از زن خارج شود و دارای علامات منی باشد، موجب غسل میگردد و نجس است). اکنون سؤال این است که آیا این غسل، کفایت از وضو میکند یا نه؟
- وجود زخمی که آب برای آن ضرر ندارد، ولی خون آن هم بند نمیآید و در اعضای وضو واقع شده و در صورت گرفتن وضو به طور معمول باعث نجاست اعضای وضو میشود، آیا باعث وجوب تیمّم میشود یا راهی برای وضوی صحیح وجود دارد؟
- اگر ماشین لباسشویی، بعد از شستن لباس و تخلیه آب، معلوم نباشد که بر اثر فشار دادن یا چرخش سریع دستگاه، غساله لباس را خارج میکند یا خیر، آیا لباس نجس را پاک میکند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] آیا خشک بودن اعضای وضو، قبل از وضو لازم است؟
- [سایر] آیا خشک بودن اعضای وضو، قبل از وضو لازم است؟
- [سایر] آیا خشک بودن اعضای وضو، قبل از وضو لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا پاک بودن اعضای تیمم لازم است؟
- [آیت الله جوادی آملی] در حکم به نجاست شیء، یقین لازم است یا گمان غالب و ظاهر نیز کفایت میکند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر هنگام وضو گرفتن، آب به اعضای وضو پاشیده شود، آیا وضو صحیح است؟
- [سایر] آیا لازم است شخص هنگام وضو، اعضای وضو را بررسی کند؟
- [آیت الله بهجت] آیا خیس کردن دست در ظرف آب و کشیدن به اعضای غسل کفایت از شستن می کند؟
- [آیت الله بهجت] تمیز کردن بعضی از اعضای بدن قبل از وضو با آب مسجد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا وجود اثر خودکار در اعضای وضو مانع از رسیدن آب است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر حائض، جُنب باشد و هنگامی که پاک میشود غسل جنابت را انجام دهد، لازم نیست برای حیض نیز جداگانه غسل نماید، هر چند خوب است در غسل خود هر دو را نیّت کند و این غسل کفایت از وضو میکند؛ پس برای انجام عباداتی مانند نماز که طهارت در آنها شرط است، لازم نیست وضو بگیرد.
- اگر یکی از اعضای وضو نجس باشد و بعد از وضو شک کند که پیش از وضو آنجا را آب کشیده یا نه، چنانچه در هنگام وضو متوجه پاک بودن و نجس بودن آنجا نبوده، وضوی او باطل است و اگر میداند که متوجه بوده یا شک دارد که متوجه بوده یا نه، وضوی او صحیح است و در هر صورت برای اعمال بعدی باید جایی را که نجس بوده، آب بکشد.
- آوردن آب، باز کردن شیر آب و ریختن آب در کف دست کسی که میخواهد وضو بگیرد، اشکال ندارد. همچنین اگر کسی به جهتی دیگر آب را مثلاً از مکان بلندی بریزد و شخص دیگر اعضای وضو را به قصد وضو در زیر آن آب بشوید، اشکال ندارد.
- اگر در بعضی از اعضای وضو مانعی باشد که گاهی آب بخودی خود زیر آن رسیده و گاهی نمیرسد و انسان بعد از وضو شک کند که آب زیر آن رسیده یا نه، وضوی او صحیح است؛ ولی چنانچه بداند هنگام وضو متوجه رسیدن آب به زیر آن نبوده، باید دوباره وضو بگیرد.
- اگر پیش از وضو بداند که در بعضی از اعضای وضو مانعی برای رسیدن آب هست و بعد از وضو شک کند که در هنگام وضو آب را به آن جا رسانده یا نه، وضوی او صحیح است، ولی اگر بداند که هنگام وضو متوجه آن مانع نبوده، باید دوباره وضو بگیرد.
- آب مضاف، چیز نجس را پاک نمیکند و وضو و غسل نیز با آن باطل است.
- اگر در یکی از اعضای وضو، زخم یا دمل یا شکستگی باشد، چنانچه روی آن باز بوده و آب برای آن ضرر نداشته باشد، باید به نحو معمول وضو گرفت.
- اگر نجس بودن چیزی را فراموش کند و بدن یا لباسش با رطوبت به آن برسد و در حال فراموشی نماز بخواند و بعد از نماز به خاطر آورد، نماز او صحیح است؛ ولی اگر بدنش با رطوبت به چیزی که نجس بودن آن را فراموش کرده برسد و بدون این که خود را آب بکشد، غسل کند و نماز بخواند، غسل و نماز او باطل است، مگر این که غسل او به گونهای باشد که بدن قبل از غسل پاک شود و نیز اگر جایی از اعضای وضو با رطوبت به چیزی که نجس بودن آن را فراموش کرده برسد و پیش از آن که آنجا را آب بکشد، وضو بگیرد و نماز بخواند، وضو و نمازش باطل میباشد، مگر این که وضوی او به گونهای باشد که قبل از وضو اعضای وضو پاک شود.
- آب فوّاره اگر متصل به کُر باشد، بنابر احتیاط آب نجس را در صورتی پاک میکند که با آن مخلوط شود، ولی اگر قطره قطره روی آب نجس بریزد، آن را پاک نمیکند، مگر این که فواصل قطرات کم باشد و آب با فشار به گونهای بریزد که متصل به حساب آید و با آب نجس مخلوط شود که در این صورت کفایت میکند.
- اگر بداند چیزی به اعضای وضو چسبیده، ولی شک داشته باشد که از رسیدن آب به پوست جلوگیری میکند یا نه، باید آن را برطرف کند یا آب را به زیر آن برساند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] اگر آب وضو در ظرف غصبی یا طلا یا نقره باشد و غیر از آن، آب دیگری ندارد و نمیتواند آب را در ظرف دیگری بریزد باید تیمم کند. و اگر آب دیگری دارد چنانچه در ظرف غصبی یا طلا و نقره وضوی ارتماسی بگیرد یا با آنها آب را به صورت و دستها بریزد، وضوی او باطل است، مگر به صورتی که در مسئله 271 گذشت. شرط ششم: اعضای وضو موقع شستن و مسح کردن پاک باشد، مگر اینکه بهوسیله وضو گرفتن و شستن صورت و یا دستها، اعضای وضو خودبهخود پاک شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در کارهای وضو یا شرایط آن مثل پاک بودن آب و وجود مانع بر اعضای وضو، زیاد شک می کند، باید اعتنا نکند و مطابق معمول مردم انجام دهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در بعضی از اعضای وضو مانعی باشد که گاهی آب به خودی خود زیر آن میرسد و گاهی نمیرسد و انسان بعد از وضو شک کند که آب زیر آن رسیده یا نه، گرچه بداند موقع وضو ملتفت رسیدن آب به زیر آن نبوده لازم نیست دوباره وضو بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر یکی از اعضای وضو نجس باشد و بعد از وضو شک کند که پیش از وضو آنجا را آب کشیده یا نه، چه در موقع وضو ملتفت پاک بودن و نجس بودن آنجا بوده یا نبوده، یا شک دارد که ملتفت بوده یا نبوده، وضوی او صحیح است و در هر صورت جایی را که نجس بوده باید آب بکشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب فواره, اگر متصل به کُر باشد و با آب نجس شده ممزوج شود, آن را پاک میکند؛ ولی اگر قطره قطره روی آب نجس شده بریزد, آن را پاک نمیکند, هرچند با آن ممزوج شده باشد. در صورتی که قبل از قطره قطره شدن با آب نجس شده ممزوج گردد, آب متنج?س را پاک میکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط ششم ان که اعضای وضو موقع شستن و مسح کردن پاک باشد اگر چه ان طهارت به شستن به اب وضو در صورتی که اب معتصم باشد حاصل شود و اب معتصم ابی است که به ملاقات با نجس نجس نشود مانند اب باران و کر و جاری
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط سیزدهم ان که در اعضای وضو مانعی از رسیدن اب نباشد
- [آیت الله بروجردی] اگر بعد از وضو شک کند چیزی که مانع رسیدن آب است در اعضای وضو بوده یا نه، وضو صحیح است.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از وضو شک کند چیزی که مانع رسیدن آب است در اعضای وضو بوده یا نه، وضو صحیح است.
- [امام خمینی] اگر بعد از وضو شک کند چیزی که مانع رسیدن آب است در اعضای وضو بوده یا نه، وضو صحیح است.