اینجانب در مشهد همسری اختیار کردهام و در نظر داشتم که شاید تا حدود دو ماه مثلاً میتوانم به قوچان که وطن من است بیاورم و لذا در هر هفته سه روز از قوچان به مشهد مسافرت کردهام ولی تا حال که مدت دو سال است هنوز نتوانستهام او را به قوچان منتقل بنمایم بلکه مثل سابق او را موقتاً در مشهد نگاه داشته و همانطور ایاب ذهابم ادامه دارد و در این مدت نمازم را تمام خواندهام، بفرمائید مطابق با تکلیفم عمل کردهام؟ یا وظیفهام قصر بوده و قضا لازم دارد و اگر هر هفته یک روز یا دو روز در مشهد بمانم چطور میشود؟
در مفروض سؤال وظیفه شما قصر بوده ولی جاهل به مسئله بودهاید قضا ندارد.
عنوان سوال:
اینجانب در مشهد همسری اختیار کردهام و در نظر داشتم که شاید تا حدود دو ماه مثلاً میتوانم به قوچان که وطن من است بیاورم و لذا در هر هفته سه روز از قوچان به مشهدمسافرت کردهام ولی تا حال که مدت دو سال است هنوز نتوانستهام او را به قوچان منتقل بنمایم بلکه مثل سابق او را موقتاً در مشهد نگاه داشته و همانطور ایاب ذهابم ادامه دارد و در این مدت نمازم را تمام خواندهام، بفرمائید مطابق با تکلیفم عمل کردهام؟ یا وظیفهام قصر بوده و قضا لازم دارد و اگر هر هفته یک روز یا دو روز در مشهد بمانم چطور میشود؟
پاسخ:
در مفروض سؤال وظیفه شما قصر بوده ولی جاهل به مسئله بودهاید قضا ندارد.
اختیار در چند معنا به کار رفته است:۱. مقابل جبر، ۲. در برابر اکراه، ۳. مقابل ضرورت و اضطرار، ۴. برگزیدن یکی یا بیشتر، از چند چیز. از اختیار به معنای چهارم در باب نکاح سخن رفته است.
مسافرت
سفر عبارت است از خارج شدن از محل زندگى به قصد پیمودن مسافتى خاص که موجب قصر نماز و افطار روزه گردد. مقابل آن، حَضَر قرار دارد. از احکام آن در بابهاى صلات، صوم، حج، نکاح و مضاربه سخن گفتهاند.
ادامه
تقلید، اصطلاحی فقهی در اسلام به معنای پیروی شخص مکلَّف از مجتهد در احکام عملی دین است. تقلید در اصول دین جایز نیست و باید خود شخص با تحقیق و بررسی، به اصول دین ایمان آورد؛ ولی در احکام یا باید خودِ شخص مجتهد باشد، یا به احتیاط عمل کند و یا از شخص متخصص در فقه که به او مجتهد جامع الشرایط یا مرجع تقلید میگویند، تقلید نماید. به کسی که از مجتهد تقلید میکند، «مُقَلِّد» میگویند.
مشهد
حوزه علمیه خراسان یا حوزه علمیه مشهد، مجموعۀ دستاندرکاران، مدارس دینی و مراجع مذهبی در خراسان ایران که آموزش، تربیت و پرورش طلاب علوم دینی شیعه و برخی وظایف مذهبی دیگر را بر عهده دارند.
هفته
ایّام هفته:منظوراز آن ،روز شنبه تا جمعه می باشد وازآن به مناسبت در باب هاى طهارت، صلاة، صوم، حج و نکاح سخن رفته است.
قصر
قضا
انجام عمل بعد از سپری شدن وقت مخصوص آن را قضا گویند.
ماه
قمر ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • سوره قمر، پنجاه و چهارمین سوره قرآن معروف به سوره اقتربت• شمس و قمر، سیاره آسمانی در حال گردش به دور کره زمین• شق القمر، یکی از معجزات پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله)
سال
سال به سال قمری و شمسی تقسیم میشود و سال شرعی که احکام مرتبط با زمان بر اساس آن تنظیم شده، سال قمری است که دوازده ماه میباشد. از عنوان سال در بابهاى طهارت، صلات، زکات، خمس، حجر، وصیت، نکاح و طلاق سخن گفتهاند.
وطن
وطن در اصطلاح فقهی، به محل تولد یا محل زندگی شخص اطلاق میشود. فرد در هنگام اقامت در وطن باید نماز را به صورت کامل بخواند و در ماه رمضان روزه بگیرد. در خارج از وطن، فرد درباره نماز و روزه باید از احکام مسافر تبعیت کند. بر اساس فقه شیعه فرد میتواند از وطن خود صرفنظر کند و وطن جدید انتخاب کند و نیز هر شخص میتواند بیش از یک وطن داشته باشد.
وظیفه
تکلیف مستفاد از اصول عملی، هنگام شک یا جهل به حکم واقعی را وظیفه عملی گویند. این بحث در اصول فقه کاربرد دارد.
جاهل
به کسی که نسبت به یک مطلبی علم و آگاهی نداشته باشد جاهل می گویند و از آنجا که علم از شرایط عمومی تکلیف است؛ جاهل در ادبیات دینی تعریف خاصی پیدا میکند.
قصر
قضا
انجام عمل بعد از سپری شدن وقت مخصوص آن را قضا گویند.