شخصیست ضعیف البنیه، چند سال است که به مرض مالاریا مبتلا است، در تمام سال مشغول مداوست بایستی به وسیله اَغذیه مقوّی و شربت، تقویت برایش حاصل گردد، در ظرف این چند سال همه ساله در ماه صیام به سختی روزهدار بوده به نحوی که موقع افطار دو ساعت برایش ارتعاش بدنی و سستی حاصل میشود و حکماء {طبیبان} نیز او را از گرفتن روزه منع داشته به این عنوان که زحمات یازده ماهه و مداوا، به واسطه روزه یک ماهه بی نتیجه میماند، با این صورت آن شخص در ماه صیام روزهدار بوده، ولی به طور معروض به سختی بسر میبرد و فعلاً حالت او هم کما فی السابق است، با این تفاصیل آیا میتواند روزه بگیرد، یا خیر؟ مستدعیست لطفاً جواب را مرقوم فرمایید.
مریض که صوم برای او مضر است واجب نیست صوم بر او، بلکه صحّت آن هم نسبت به او معلوم نیست.
عنوان سوال:
شخصیست ضعیف البنیه، چند سال است که به مرض مالاریا مبتلا است، در تمام سال مشغول مداوست بایستی به وسیله اَغذیه مقوّی و شربت، تقویت برایش حاصل گردد، در ظرف این چند سال همه ساله در ماهصیام به سختی روزهدار بوده به نحوی که موقع افطار دو ساعت برایش ارتعاش بدنی و سستی حاصل میشود و حکماء {طبیبان} نیز او را از گرفتن روزه منع داشته به این عنوان که زحمات یازده ماهه و مداوا، به واسطهروزه یک ماهه بی نتیجه میماند، با این صورت آن شخص در ماهصیام روزهدار بوده، ولی به طور معروض به سختی بسر میبرد و فعلاً حالت او هم کما فی السابق است، با این تفاصیل آیا میتواند روزه بگیرد، یا خیر؟ مستدعیست لطفاً جواب را مرقوم فرمایید.
پاسخ:
مریض که صوم برای او مضر است واجب نیست صوم بر او، بلکه صحّت آن هم نسبت به او معلوم نیست.
افطار بازکردن روزه با خوردن غذا یا زمان بازکردن روزه است. به غذایی که هنگام افطار خورده میشود نیز افطاری گویند.
واسطه
وسیله و علّت ثبوت چیزی برای چیز دیگر را واسطه گویند.
سستی
سستى نرمی، مقابل سفتی، ضعف و بی حالی. سستی به دو معنای نرمی، مقابل سفتی و ضعف و بی حالی به کار رفته است. از سستى به معناى نخست در بابهاى طهارت و حج سخن گفتهاند. از سستى به معناى دوم در برخى بابها نظیر طهارت سخن گفتهاند.
روزه
روزه (به عربی: صوم) از اعمال مهم عبادی دین اسلام و به این معناست که فرد مکلّف برای انجام فرمان خدا از اذان صبح تا اذان مغرب از برخی کارها از جمله خوردن و آشامیدن خودداری کند. روزه از فروع دین اسلام است و در سایر ادیان نیز صورتهایی از آن واجب بوده است.
ساعت
ساعت مقدارى از زمان میباشد که در دو معنای ساعت عرفی و ساعت نجومی استعمال شده است و در روایات و به مناسبت در کلمات فقها کاربرد دارد.
صیام
خودداری (امساک) از مفطرات در روز به قصد تقرب به خدا را روزه گویند. عنوان صوم در فقه بابی مستقل است که در آن به تفصیل از احکام روزه سخن رفته است.
ضعیف
حدیث ضعیف از اقسام خبر واحد میباشد.
ظرف
ظرف وسیلهای برای نگهداری چیزی میباشد.
ماه
قمر ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • سوره قمر، پنجاه و چهارمین سوره قرآن معروف به سوره اقتربت• شمس و قمر، سیاره آسمانی در حال گردش به دور کره زمین• شق القمر، یکی از معجزات پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله)
مرض
مقابل سلامت و تندرستی را بیماری گویند. از آن در بابهای طهارت، صلات، زکات، صوم، اعتکاف، حج، جهاد، حجر، ضمان، وصیّت، نکاح، طلاق، اطعمه و اشربه، ارث، حدود، قصاص و دیات سخن رفته است.
سال
سال به سال قمری و شمسی تقسیم میشود و سال شرعی که احکام مرتبط با زمان بر اساس آن تنظیم شده، سال قمری است که دوازده ماه میباشد. از عنوان سال در بابهاى طهارت، صلات، زکات، خمس، حجر، وصیت، نکاح و طلاق سخن گفتهاند.
بسر
بسر ممکن است در معانی ذیل به کار رفته و یا اسم برای اشخاص ذیل باشد: • بسر (فقه)، به معنای خرمای نارس • بسر بن سفیان، از صحابه پیامبر و از بزرگان خزاعه• بسر بن ارطاة، یکی از سرداران معاویة بن ابی سفیان
صحت
صحت ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • سلامتی، به معنای سلامتی از بیماری• صحیح و فاسد، به معنای صحیح در مقابل فاسد و اشتباه
صوم
روزه (به عربی: صوم) از اعمال مهم عبادی دین اسلام و به این معناست که فرد مکلّف برای انجام فرمان خدا از اذان صبح تا اذان مغرب از برخی کارها از جمله خوردن و آشامیدن خودداری کند. روزه از فروع دین اسلام است و در سایر ادیان نیز صورتهایی از آن واجب بوده است.