در نصوص و فتاوی ذکری از مسأله مورد سؤال نشده، لکن در زوجه دائمه مطلَّقه در صورتی که یک دفعه بعد از طلاق و طُهر اوّل حائض شود و بعد حیض او محتبس شود و حال آن که در سن من تحیض است و معلوم نیست علّت ارتفاع حیض او چه بوده. سورهی بن کلیب روایت کرده از حضرت صادق عَلَیْهِ السَّلَام که باید صبر کند از روزی که طلاق داده شده تا نُه ماه، پس اگر حائض نشد در این مدّت پس از نُه ماه سه ماه عدّه نگاه میدارد، بعد از آن میتواند شوهر کند (49) و اصحاب هم به این روایت عمل کردهاند و فتوی بر طبق آن دادهاند، نظر به این جهت ممکن است گفته شود که: منقطعه مذکوره نُه ماه صبر کند و بعد از نُه ماه چهل و پنج روز عدّه نگاه دارد، بعد میتواند شوهر کند و این معنی قیاس نیست، بلکه برای آن که زاید بر این مدّت در عدّه مقطوع العدم است و در کمتر از این مشکوک است گذشتن عدّه آن و مقتضای استصحاب بقای عدّه تا مدّت مذکوره است و امّا منقطعه که یک دفعه حائض شود و بعد یائسه شود، بعید نیست گفته شود: بعد از طاهر شدن از حیض و گذشتن یک ماه، عدّه او منقضی میشود.
منقطعه ذات الأقراء بعد از بذل مدّت، یک دفعه حیض دید دیگر ندید و در سن من تحیض است، نسبت به بقیّه عدّهاش تکلیف چیست؟
در نصوص و فتاوی ذکری از مسأله مورد سؤال نشده، لکن در زوجه دائمه مطلَّقه در صورتی که یک دفعه بعد از طلاق و طُهر اوّل حائض شود و بعد حیض او محتبس شود و حال آن که در سن من تحیض است و معلوم نیست علّت ارتفاع حیض او چه بوده.
سورهی بن کلیب روایت کرده از حضرت صادق عَلَیْهِ السَّلَام که باید صبر کند از روزی که طلاق داده شده تا نُه ماه، پس اگر حائض نشد در این مدّت پس از نُه ماه سه ماه عدّه نگاه میدارد، بعد از آن میتواند شوهر کند (49)
و اصحاب هم به این روایت عمل کردهاند و فتوی بر طبق آن دادهاند، نظر به این جهت ممکن است گفته شود که: منقطعه مذکوره نُه ماه صبر کند و بعد از نُه ماه چهل و پنج روز عدّه نگاه دارد، بعد میتواند شوهر کند و این معنی قیاس نیست، بلکه برای آن که زاید بر این مدّت در عدّه مقطوع العدم است و در کمتر از این مشکوک است گذشتن عدّه آن و مقتضای استصحاب بقای عدّه تا مدّت مذکوره است و امّا منقطعه که یک دفعه حائض شود و بعد یائسه شود، بعید نیست گفته شود:
بعد از طاهر شدن از حیض و گذشتن یک ماه، عدّه او منقضی میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانمی در سنّ یائسگی خونی دیده که صفات حیض را دارد، آیا حکم حیض را دارد یا استحاضه است؟
- [آیت الله سبحانی] هرگاه زن مطلقه یک بار خون حیض دید و سپس یائسه شد عده وی چگونه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی جنب بوده است و فراموش کرده و نماز میخوانده و در همین اثناء غسل حیض نمود حال تکلیف او نسبت به نمازهائی که خوانده چیست؟
- [سایر] اگر زن در ایام عادت با خوردن قرص، تنها یک یا دو روز از ایام عادت خود را خون دید، آیا حیض محسوب میشود؟
- [آیت الله سبحانی] زنی که صاحب عادت عددیه است اگر در طول ماه لکه بینی های منقطع داشت و بعد از سه روز لکه بینی خون با شرایط حیض دید و تا ده روز ادامه یافت. کدام خون را حیض قرار دهد؟
- [سایر] اگر زن در حال اعتکاف عادت ماهانه شود، تکلیف چیست؟
- [سایر] اگر زن در حال اعتکاف عادت ماهانه شود، تکلیف چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن در مسجد حیض شود تکلیف چیست؟
- [آیت الله خوئی] زنی که تخمدان او را برداشتهاند و دکترها میگویند دیگر حیض نمیشود و در سن (من تحیض)(1) است فعلاً خون به صفات حیض دیده، آیا در حکم حیض است یا استحاضه و یا غیره؟
- [آیت الله بهجت] اگر حائض پاک شد و بعد از گذشتن ده روز یا بیشتر، دوباره خون دید خون دوم حیض است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مبتدئه یعنی: زنی که دفعه اول خون دیدن او است اگر بیشتر از ده روز خون ببیند و همه خون هایی که دیده یک جور باشد، باید عادت خویشان خود را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن آبستن را طلاق دهند، عدّهاش تا دنیا آمدن یا سقط شدن بچه او است بنابر این اگر مثلاً یک ساعت بعد از طلاق، بچه او به دنیا آید، عدّهاش تمام میشود، در صورتی که بچه از زنا نباشد والاّ باید مثل سایر زنها به سه حیض در صورتی که در حاملگی حیض میبیند والاّض نود روز از طلاق او عدّه نگهدارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مبتدئه - یعنی زنی که دفعه اول خون دیدن او است - اگر بیشتر از ده روز خون ببیند و همه خونهائی که دیده دارای نشانه های حیض باشد؛ باید عادت خویشان خود را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر خویشی نداشته یا عادت خویشانش مختلف باشد؛ ماه اول را شش یا هفت روز حیض قرار داده و تا ده روز احتیاط کند و در ماه های بعد سه روز حیض قرار داده و تا شش یا هفت روز احتیاط کند.
- [آیت الله بهجت] اگر دختری نمیداند که نه سالش تمام شده یا نه و خونی دید که یقین کرد خون حیض است، باید آن را خون حیض قرار دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (مبتدئه) یعنی زنی که دفعه اول خون دیدن اوست، اگر ده روز یا کمتر خون ببیند همه اش حیض است و اگر بیشتر از ده روز ببیند و همه اش یک جور باشد باید عادت خویشان خود را، بطوری که در مسأله قبل گفته شد، حیض قرار دهد و بقیه را استحاضه.
- [آیت الله وحید خراسانی] مبتدیه یعنی زنی که دفعه اول خون دیدن اوست اگر بیشتر از ده روز خون ببیند و همه خونهایی که دیده دارای نشانه های حیض باشد باید عادت خویشان خود را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر خویشی نداشته یا عادت خویشانش مختلف باشد بنابر احتیاط واجب سه روز را حیض قرار دهد و در ماه اول تا ده روز و در ماههای بعد تا شش یا هفت روز جمع کند بین تروک حایض و اعمال مستحاضه
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که عادت عددیه دارد ، اگر بیشتر از شمارة عادت خود خون ببیند و از ده روز بیشتر شود ، چنانچه همة خونهائی که دیده یک جور باشد باید از موقع دیدن خون به شمارة روزهای عادتش حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر همة خونهائی که دیده یک جور نباشد ، بلکه چند روز از آن ، نشانة حیض را دارد با شمارة روزهای عادت او یک اندازه است ، باید همان روز ها را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر روزهائی که خون نشانة حیض دارد ، از روزهای عادت او بیشتر است ، فقط به اندازة روزهای عادت او حیض ، و بقیه استحاضه است و اگر روزهائی که خون نشانة حیض ، و بقیه استحاضه است و اگر روزهائی که خون نشانة حیض دارد از روزهای عادت او کمتر است ، باید آن روزها را با چند روز دیگر که روی هم به اندازة روزهای عادتش شود ، حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد . 4 - مضطربه
- [آیت الله سبحانی] ناسیه یعنی زنی که عادت خود را فراموش کرده است اگر بیشتر از ده روز خون ببیند باید روزهایی که خون او نشانه حیض را دارد تا ده روز، حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر نتواند حیض را به واسطه نشانه های آن تشخیص دهد، بنابر احتیاط واجب باید هفت روز اول را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله مظاهری] ناسیه یعنی زنی که عادت خود را فراموش کرده، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند، باید روزهایی که خون او نشانه حیض را دارد تا ده روز، حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد، و اگر نتواند حیض را به واسطه نشانههای آن تشخیص دهد، باید تا هفت روز را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که عادت عددیه دارد، اگر بیشتر از شماره عادت خود خون ببیند و از ده روز بیشتر شود، چنان چه همه خون هایی که دیده یک جور باشد، می تواند به شماره روزهای عادتش را از اول یا وسط، حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد، و اگر همه خون هایی که دیده یک جور نباشد، بلکه چند روز از آن، نشانه حیض و چند روز دیگر نشانه استحاضه را داشته باشد، اگر روزهایی که خون، نشانه حیض را دارد با شماره روزهای عادت او یک اندازه است، باید همان روزها را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد و اگر روزهایی که خون نشانه حیض دارد از روزهای عادت او بیشتر است، به اندازه روزهای عادت را حیض، و بقیه را استحاضه قرار دهد. و اگر روزهایی که خون نشانه حیض دارد، از روزهای عادت او کمتر است، باید آن روزها را با چند روز دیگر که روی هم به اندازه روزهای عادتش شود، حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد.