استفتائات آیت الله بروجردی
آدرس: http://www.broujerdi.ir

چون استظلال مردها در موقع احرام شرعاً ممنوع و موجب فدیه می‌باشد، اغلب حُجّاج ایرانی با بودن خطرِ گرمای حجاز، به منظور تمسّک به دستورات شرع انور و برای احتراز از دادن چندین فدیه که به اختلاف فتاوی برای هر دفعه، یا هر روز استظلال یک فدیه تَعَلُّق می‌گیرد با اتومبیل‌های بدون سقف مسافرت می‌کنند و خود را در معرض خطر آفتاب زدگی می‌گذارند و ممکن است عدّه‌ای از آنها در نتیجه آفتاب زدگی تلف شوند. و هم چنین در موقع رفتن به مسلخ برای قربانی، از استفاده از سایه چتر احتراز می‌نمایند، لذا از مقام آیت اللَّه العظمی استدعا می‌شود مقرّر فرمایید در حالت وجود احتمال خطر آفتاب زدگی برای استظلال در تمام مدّت احرام عمره یااحرام حج یک فدیه کافیست یا خیر؟ و آیا ممکن است با دادن فدیه از سایه چتر استفاده کرد؟ آیا در صورتی که حُجّاج مُحرِم در ساعاتی که آفتاب نباشد و مدلول استظلال منتفی گردد، می‌توانند در اتومبیل‌های سقف دار مسافرت نمایند، یا در این صورت نیز باید فدیه بدهند؟ چون با روشن شدن این دو موضوع مذکور، تکلیف حُجّاج شیعه روشن می‌شود. کمیسیون دایمی حج در وزارت امور خارجه آقای حاج اکبر اسماعیل نیا را برای عرض جریان به آن مقام محترم به قم اعزام داشت که در این باب از حضرت آیت اللَّه العظمی راجع به دو موضوع سابق الذکر استفتاء نمایند که به وسیله کمیسیون به استحضار آقایان حُجّاج برسد.
استظلال بر مرد مُحرِم در حال طی منازل، شرعاً حرام است نه در حالِ نزول در منازل و اقوی - همان قسم که در مناسک حج نوشته‌ام - آن است که برای استظلال دراحرام عمره یک فدیه و برای استظلال در احرام حج یک فدیه دیگر کفایت می‌کند، اگر چه استظلال در هر یک از احرامین متعدّد واقع شود. بلی؛ شخصی که فعلاً مریض و علیل است و تابش آفتاب برای او مضر است استظلال نسبت به او حرام نیست، اگر چه فدیه ثابت است، لکن محض این که محتمل باشد که آفتاب زدگی موجب مرضی شود، مجوّز استظلال نیست. و احوط آن است که سایه آنهایی که در حال ظاهر بودن آفتاب سایه بر مُحرِم می‌اندازند، در حالی هم که آفتاب نیست مثل شب یا موقع ابر، از استتار به آنها اجتناب نمایند.
عنوان سوال:

چون استظلال مردها در موقع احرام شرعاً ممنوع و موجب فدیه می‌باشد، اغلب حُجّاج ایرانی با بودن خطرِ گرمای حجاز، به منظور تمسّک به دستورات شرع انور و برای احتراز از دادن چندین فدیه که به اختلاف فتاوی برای هر دفعه، یا هر روز استظلال یک فدیه تَعَلُّق می‌گیرد با اتومبیل‌های بدون سقف مسافرت می‌کنند و خود را در معرض خطر آفتاب زدگی می‌گذارند و ممکن است عدّه‌ای از آنها در نتیجه آفتاب زدگی تلف شوند.
و هم چنین در موقع رفتن به مسلخ برای قربانی، از استفاده از سایه چتر احتراز می‌نمایند، لذا از مقام آیت اللَّه العظمی استدعا می‌شود مقرّر فرمایید در حالت وجود احتمال خطر آفتاب زدگی برای استظلال در تمام مدّت احرام عمره یااحرام حج یک فدیه کافیست یا خیر؟ و آیا ممکن است با دادن فدیه از سایه چتر استفاده کرد؟
آیا در صورتی که حُجّاج مُحرِم در ساعاتی که آفتاب نباشد و مدلول استظلال منتفی گردد، می‌توانند در اتومبیل‌های سقف دار مسافرت نمایند، یا در این صورت نیز باید فدیه بدهند؟
چون با روشن شدن این دو موضوع مذکور، تکلیف حُجّاج شیعه روشن می‌شود.
کمیسیون دایمی حج در وزارت امور خارجه آقای حاج اکبر اسماعیل نیا را برای عرض جریان به آن مقام محترم به قم اعزام داشت که در این باب از حضرت آیت اللَّه العظمی راجع به دو موضوع سابق الذکر استفتاء نمایند که به وسیله کمیسیون به استحضار آقایان حُجّاج برسد.


پاسخ:

استظلال بر مرد مُحرِم در حال طی منازل، شرعاً حرام است نه در حالِ نزول در منازل و اقوی - همان قسم که در مناسک حج نوشته‌ام - آن است که برای استظلال دراحرام عمره یک فدیه و برای استظلال در احرام حج یک فدیه دیگر کفایت می‌کند، اگر چه استظلال در هر یک از احرامین متعدّد واقع شود.
بلی؛ شخصی که فعلاً مریض و علیل است و تابش آفتاب برای او مضر است استظلال نسبت به او حرام نیست، اگر چه فدیه ثابت است، لکن محض این که محتمل باشد که آفتاب زدگی موجب مرضی شود، مجوّز استظلال نیست.
و احوط آن است که سایه آنهایی که در حال ظاهر بودن آفتاب سایه بر مُحرِم می‌اندازند، در حالی هم که آفتاب نیست مثل شب یا موقع ابر، از استتار به آنها اجتناب نمایند.





پرسش‌های مرتبط از این مرجع
سوال مرتبط یافت نشد
پرسش‌های مرتبط از دیگر مراجع
سوال مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین