به فتوای اکثر فقها خواندن دعا، به زبان فارسی و غیر فارسی در قنوت چه در نماز واجب و چه در نماز مستحبی مانند نماز وتر جائز است،[1] البته برخی از مراجع آن را خلاف احتیاط می دانند و احتیاط را در خواندن به عربی میدانند. آیت الله مکارم شیرازی جایز ندانسته[2] و آیت الله فاضل لنکرانی(ره) خلاف احتیاط وجوبی می دانند.[3] البته در مسئله احتیاطی میتوان به مراجع دیگر عدول کرد که جایز می دانند. خواندن به زبان فارسی از این جهت که انسان به معنا و مفهوم آن بیشتر آگاه میشود، بهتر است. اما خواندن آن به زبان عربی از این جهت که الفاظ عربی، مفهوم دعاها را بهتر میرسانند و نیز از این جهت که همان کلمات معصومین(ع) است، بهتر است و ثواب آن نیز بیشتر است. بهترین صورت آن است که انسان دعاها را به همراه فهم معنای آن و آگاهی از ترجمه آن به صورت عربی بخواند که مطمئناً هم ثواب بیشتری دارد و هم تاثیر عمیقتری بر جای میگذارد. [1]. عروة الوثقی، فصل فی القنوت؛ آیت اللّه بهجت، مسئله 922؛ آیت اللّه خامنهای، اجوبة الاستفتائات، ج 1، ص 497. توضیح المسائل مراجع ج1، مسئله 1135. [2]. پایگاه اطلاع رسانی آیت الله مکار شیرازی بخش استفتائات. [3]. آیت اللّه فاضل، جامع المسائل، ج 1، ص 103.
به فتوای اکثر فقها خواندن دعا، به زبان فارسی و غیر فارسی در قنوت چه در نماز واجب و چه در نماز مستحبی مانند نماز وتر جائز است،[1] البته برخی از مراجع آن را خلاف احتیاط می دانند و احتیاط را در خواندن به عربی میدانند. آیت الله مکارم شیرازی جایز ندانسته[2] و آیت الله فاضل لنکرانی(ره) خلاف احتیاط وجوبی می دانند.[3] البته در مسئله احتیاطی میتوان به مراجع دیگر عدول کرد که جایز می دانند.
خواندن به زبان فارسی از این جهت که انسان به معنا و مفهوم آن بیشتر آگاه میشود، بهتر است. اما خواندن آن به زبان عربی از این جهت که الفاظ عربی، مفهوم دعاها را بهتر میرسانند و نیز از این جهت که همان کلمات معصومین(ع) است، بهتر است و ثواب آن نیز بیشتر است.
بهترین صورت آن است که انسان دعاها را به همراه فهم معنای آن و آگاهی از ترجمه آن به صورت عربی بخواند که مطمئناً هم ثواب بیشتری دارد و هم تاثیر عمیقتری بر جای میگذارد.
[1]. عروة الوثقی، فصل فی القنوت؛ آیت اللّه بهجت، مسئله 922؛ آیت اللّه خامنهای، اجوبة الاستفتائات، ج 1، ص 497. توضیح المسائل مراجع ج1، مسئله 1135.
[2]. پایگاه اطلاع رسانی آیت الله مکار شیرازی بخش استفتائات.
[3]. آیت اللّه فاضل، جامع المسائل، ج 1، ص 103.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا دعا کردن به زبان فارسی در قنوت و سجده نمازهای واجب جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می توان در قنوت نماز به زبان فارسی دعا کرد؟ (واجب و مستحبی)
- [آیت الله مظاهری] آیا میشود در قنوت نماز واجب، مستحب و نوافل، به فارسی یا هر زبان دیگری غیر عربی، دعا کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا دعا کردن در قنوت، به زبان فارسی و یا هر زبان دیگری غیر از عربی، صحیح است و موجب بطلان نماز نمیشود؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا خواندن نماز میّت به زبان فارسی یا هر زبان دیگری غیر از عربی جایز است یا نه؟
- [آیت الله سبحانی] خواندن دعا به زبان غیر عربی در قنوت و رکوع و سجود نمازهای واجب بنظر حضرت عالی چطور است؟
- [آیت الله مظاهری] خواندن قنوت به فارسی در نماز مستحب یا واجب، مثل ترجمه ربناهای قرآنی یا دعای دلخواه، جایز است یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می توان در نماز های واجب در قنوت فارسی دعا کنیم؟
- [آیت الله سیستانی] مواردی که دعای فارسی در قنوت جایز است چیست؟
- [سایر] آیا فارسی خواندن قرآن و دعا ثواب دارد؟
- [آیت الله مظاهری] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد گرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن قرآن در نماز ، غیر از چهار سوره ای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد (1) ، و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد .
- [امام خمینی] خواندن قرآن در نماز غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر صاحب ملک به زبان ، اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست ، نماز خواندن در ملک او جایز نیست و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است ، نماز خواندن جایز است .
- [آیت الله بهجت] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد، و باید آن را آهسته بخواند بنابر لزومِ آهسته خواندن در قرائت رکعت سوم و چهارم و نیت آن را به زبان نیاورد.
- [آیت الله بهجت] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد، و باید آن را آهسته بخواند بنا بر لزومِ آهسته خواندن در قرائت رکعت سوم و چهارم و نیت آن را به زبان نیاورد .
- [آیت الله جوادی آملی] .طول دادن قرائت با خواندن سورههای بزرگ و اِطاله رکوع، سجود، نیز قنوت بر اثر کثرت ذکر و دعا تا موجب از بین رفتن وقت نماز نشود, منعی ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مس نمودن خط قرآن؛ یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] مّس نمودن خط قرآن ، یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است . ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند ، مس آن اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.