موارد وجوب غسل جنابت و حکم غسل نکردن به علت خجالت چیست؟
در دوران نامزدی ممکن است دو نفر با دیدن و یا با دست زدن به هم تحریک شوند؛ و نیاز به غسل باشد. بخاطر شک خانواده هم نمی شود به حمام رفت و غسل به جا آورد. اگر ما نتوانیم در هر صورت غسل به جا آوریم و وقت نمازمان هم در حال گذشتن باشد و واقعا ما نتوانیم به حمام برویم، مثلا در میهمانی یا در خانه خودمان باشیم و شرایط طوری باشد که نشود. آن موقع تکلیف مان چیست؟ خجالت عذر شرعی نیست وانسان نمی تواند بخاطر خجالت غسل نکند، ولی به هر حال اگر بخاطر خجالت غسل نکرد در آخر وقت(یعنی وقتی که اگر غسل بکند وقت می گذرد و نماز قضا می شود مثلا در نماز صبح آفتاب می زند ) باید بجای غسل تیمم کند و نماز بخواند تا نمازش قضا نشود و اگر با این شرایط با تیمم نماز خواند نمازش صحیح است وقضا ندارد.[1] لازم بذکر است، انسان با دو چیز جنب می شود: 1. جماع( آمیزش جنسی ) 2. بیرون آمدن منی چه در خواب باشد یا بیدار ی[2] تا وقتی که انسان یقین پیدا نکرده که آنچه خارج شده منی است، غسل واجب نمی ‌شود و خروج منی در مردان سه علامت دارد: الف) از روی شهوت و ارضاء غریزه باشد. ب) با فشار و جستن بیرون آید. ج) هنگام بیرون آمدن، بدن سست شود. به طور کلی آبهایی که از انسان خارج می ‌شود به غیر از بول و منی عبارتند از: مذی، ودی، وذی. اما مذی؛ آبی است که کمی لزج و چسبنده است و نوعا بعد از شوخی و تحریکات جنسی  و بازی با همسر و مانند آن خارج می ‌شود و معمولاً قبل از خروج منی خارج می‌شود و پاک است و غسل و وضو را باطل نمی ‌کند. ودی؛ آبی است که کمی سفید رنگ است و گاهی بعد از بول خارج می ‌شود و در صورتی که انسان یقین نداشته باشد که با بول برخورد کرده، پاک است و غسل هم ندارد. وذی؛ آبی است که گاهی بعد از منی خارج می ‌شود که در صورت یقین به این که با منی یا بول برخورد کرده فقط محل خروج را باید تطهیر کرد و اگر بعد از استبراء یکی از این رطوبت‌ها خارج شود و انسان شک کند آیا بول است یا رطوبت‌های دیگر پاک است.[3]   [1]. امام خمینی توضیح المسائل مسئله679. [2]. توضیح المسائل مراجع ج1 ص221 مسئله 345. [3]. توضیح المسائل آیت الله بهجت، ص 21، مسأله 78 - جامع المسائل، ص 123.
عنوان سوال:

موارد وجوب غسل جنابت و حکم غسل نکردن به علت خجالت چیست؟


پاسخ:

در دوران نامزدی ممکن است دو نفر با دیدن و یا با دست زدن به هم تحریک شوند؛ و نیاز به غسل باشد. بخاطر شک خانواده هم نمی شود به حمام رفت و غسل به جا آورد. اگر ما نتوانیم در هر صورت غسل به جا آوریم و وقت نمازمان هم در حال گذشتن باشد و واقعا ما نتوانیم به حمام برویم، مثلا در میهمانی یا در خانه خودمان باشیم و شرایط طوری باشد که نشود. آن موقع تکلیف مان چیست؟

خجالت عذر شرعی نیست وانسان نمی تواند بخاطر خجالت غسل نکند، ولی به هر حال اگر بخاطر خجالت غسل نکرد در آخر وقت(یعنی وقتی که اگر غسل بکند وقت می گذرد و نماز قضا می شود مثلا در نماز صبح آفتاب می زند ) باید بجای غسل تیمم کند و نماز بخواند تا نمازش قضا نشود و اگر با این شرایط با تیمم نماز خواند نمازش صحیح است وقضا ندارد.[1]

لازم بذکر است، انسان با دو چیز جنب می شود:

1. جماع( آمیزش جنسی )

2. بیرون آمدن منی چه در خواب باشد یا بیدار ی[2]

تا وقتی که انسان یقین پیدا نکرده که آنچه خارج شده منی است، غسل واجب نمی ‌شود و خروج منی در مردان سه علامت دارد:

الف) از روی شهوت و ارضاء غریزه باشد.

ب) با فشار و جستن بیرون آید.

ج) هنگام بیرون آمدن، بدن سست شود.

به طور کلی آبهایی که از انسان خارج می ‌شود به غیر از بول و منی عبارتند از: مذی، ودی، وذی.

اما مذی؛ آبی است که کمی لزج و چسبنده است و نوعا بعد از شوخی و تحریکات جنسی  و بازی با همسر و مانند آن خارج می ‌شود و معمولاً قبل از خروج منی خارج می‌شود و پاک است و غسل و وضو را باطل نمی ‌کند.

ودی؛ آبی است که کمی سفید رنگ است و گاهی بعد از بول خارج می ‌شود و در صورتی که انسان یقین نداشته باشد که با بول برخورد کرده، پاک است و غسل هم ندارد.

وذی؛ آبی است که گاهی بعد از منی خارج می ‌شود که در صورت یقین به این که با منی یا بول برخورد کرده فقط محل خروج را باید تطهیر کرد و اگر بعد از استبراء یکی از این رطوبت‌ها خارج شود و انسان شک کند آیا بول است یا رطوبت‌های دیگر پاک است.[3]
 
[1]. امام خمینی توضیح المسائل مسئله679.
[2]. توضیح المسائل مراجع ج1 ص221 مسئله 345.
[3]. توضیح المسائل آیت الله بهجت، ص 21، مسأله 78 - جامع المسائل، ص 123.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین