صیغه عقد موقت چگونه خوانده می شود؟ پاسخ این مساله توضیحاتی دارد که به تفصیل طبق فتوای مراجع عظام تقلید، خدمت شما عرض می گردد؟ اگر خود زن و مرد بخواهند صیغه عقد غیر دائم را بخوانند، بعد از آن که مدّت و مهر را معیّن کردند: . اگر مدت زمانی که برای عقد موقت مقرر کرده اند به پایان برسد ویا مرد باقیمانده مدت عقد را ببخشد، زن دیگر در عقد مرد نیست واگر بخواهد با مرد دیگری ازدواج کند در صورتی که نزدیکی داشته اند، زن باید عده نگه دارد. خواندن عقد چه دائم چه موقت شرایط دارد از جمله: الف) از شرایط عقد ازدواج آن است که به عربی صحیح خوانده شود. و اگر خود مرد و زن می توانند صیغه را به عربی صحیح بخوانند بنابر احتیاط واجب باید به عربی صحیح بخوانند و اگر نمی توانند چنانچه عقد را به فارسی یا با هر زبان دیگری بخوانند باید لفظی بگویند که معنای زَوَّجْتُ و قَبِلْتُ را بفهماند. اگر در عقد یک حرف اشتباه خوانده شود که معنا را عوض کند عقد باطل می شود. (2) ب) کسی که صیغه را می خواند قصد انشاء داشته باشد. یعنی اگر خود مرد وزن صیغه را می خوانند، زن به گفتن (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی) قصدش این باشد که خود را زن او قرار دهد اگر مرد وکیل می شود باید با گفتن (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَتِی (فلانا) لِنَفْسی فِی المُدَّةِ الْمَعْلُومَةِ عَلَی الْمَهْرِ الْمَعلُومقصد ش این باشد که اورا همسر خود قرار داده است و با گفتن قبلت قصدش پذیرش این ازدواج باشد. (3) ج) کسی که صیغه عقد را میخواند باید مفهوم لفظی را که می گوید دقیقاً بداند و اگربه عربی بخواند در صورتی که هر کلمه را صحیح بخواند و معنای هر کلمه را جدا گانه بداند . صحیح است.(4) د) در عقد موقت باید مهریه و مدت تعیین شود و بدون تعیین مهریه و مدت عقد، عقد موقت صحیح نیست.(5) ها) اگر دختر باکره باشد به نظر اکثر مراجع بنا بر احتیاط واجب(به نظر اکثر مراجع) باید پدر دختر اجازه بدهد(6) پی نوشت: 1. توضیح المسائل 16 مرجع- جلد2 - مسأله 2369 2. توضیح المسائل مراجع ج2 مسئله2369 3. همان، مسئله 2370 4. همان، مسئله 2372 5. همان مسئله 2421 ذیل مسئله نظر آیت الله مکارم. 6. همان، مسئله2376
عقد موقت(صیغه) چگونه خوانده می شود؟ وچه شرایطی دارد؟
صیغه عقد موقت چگونه خوانده می شود؟
پاسخ این مساله توضیحاتی دارد که به تفصیل طبق فتوای مراجع عظام تقلید، خدمت شما عرض می گردد؟
اگر خود زن و مرد بخواهند صیغه عقد غیر دائم را بخوانند، بعد از آن که مدّت و مهر را معیّن کردند:
.
اگر مدت زمانی که برای عقد موقت مقرر کرده اند به پایان برسد ویا مرد باقیمانده مدت عقد را ببخشد، زن دیگر در عقد مرد نیست واگر بخواهد با مرد دیگری ازدواج کند در صورتی که نزدیکی داشته اند، زن باید عده نگه دارد.
خواندن عقد چه دائم چه موقت شرایط دارد از جمله:
الف) از شرایط عقد ازدواج آن است که به عربی صحیح خوانده شود. و اگر خود مرد و زن می توانند صیغه را به عربی صحیح بخوانند بنابر احتیاط واجب باید به عربی صحیح بخوانند و اگر نمی توانند چنانچه عقد را به فارسی یا با هر زبان دیگری بخوانند باید لفظی بگویند که معنای زَوَّجْتُ و قَبِلْتُ را بفهماند.
اگر در عقد یک حرف اشتباه خوانده شود که معنا را عوض کند عقد باطل می شود. (2)
ب) کسی که صیغه را می خواند قصد انشاء داشته باشد. یعنی اگر خود مرد وزن صیغه را می خوانند، زن به گفتن (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی) قصدش این باشد که خود را زن او قرار دهد اگر مرد وکیل می شود باید با گفتن (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَتِی (فلانا) لِنَفْسی فِی المُدَّةِ الْمَعْلُومَةِ عَلَی الْمَهْرِ الْمَعلُومقصد ش این باشد که اورا همسر خود قرار داده است و با گفتن قبلت قصدش پذیرش این ازدواج باشد. (3)
ج) کسی که صیغه عقد را میخواند باید مفهوم لفظی را که می گوید دقیقاً بداند و اگربه عربی بخواند در صورتی که هر کلمه را صحیح بخواند و معنای هر کلمه را جدا گانه بداند . صحیح است.(4)
د) در عقد موقت باید مهریه و مدت تعیین شود و بدون تعیین مهریه و مدت عقد، عقد موقت صحیح نیست.(5)
ها) اگر دختر باکره باشد به نظر اکثر مراجع بنا بر احتیاط واجب(به نظر اکثر مراجع) باید پدر دختر اجازه بدهد(6)
پی نوشت:
1. توضیح المسائل 16 مرجع- جلد2 - مسأله 2369
2. توضیح المسائل مراجع ج2 مسئله2369
3. همان، مسئله 2370
4. همان، مسئله 2372
5. همان مسئله 2421 ذیل مسئله نظر آیت الله مکارم.
6. همان، مسئله2376
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا کسی که صیغه عقد دائم خوانده، می تواند با اجرای صیغه مجدد آنرا به عقد موقت تبدیل کند؟
- [سایر] آیا پیش از تمام شدن مدت عقد موقّت، جایز است صیغه ازدواج دائم خوانده شود؟
- [سایر] برای عقد موقت (صیغه، متعه) چه باید خوانده شود؟ و شرایط و احکام آن به چه شکل است؟
- [آیت الله سیستانی] برای عقد دائم آیا لازم است صیغه محرمیت خوانده شود ؟
- [سایر] آیا در عقد دائم یا موقّت باید صیغه خوانده شود و رضایت تنها کافی نیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با زنی که صیغه موقّت خوانده شده، آیا میشود عقد دائمی خواند؟
- [آیت الله بهجت] اگر صیغه عقد توسط چند نفر خوانده شود تکرار صیغه، ضرری به صحّت آن نمی زند؟ اگر صیغه توسط یک نفر ولی چند مرتبه خوانده شود، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا زن و شوهر باید در مجلسی که صیغه عقد خوانده میشود، حضور داشته باشند؟
- [سایر] در مورد عقد موقت گفته شده که با زنان غیر مسلمان اهل کتاب می توان ازدواج موقت انجام داد و حتما صیغه عقد باید به صورت عربی خوانده شود . اگر زنی بود که با عربی آشنا نیست چگونه می تواند صیغه عقد موقت را بخواند؟ یا فقط رضایت طرفین کافیست؟
- [آیت الله خوئی] کسی که صیغه عقد نکاح خوانده و یک غلط نحوی نموده در صیغه، به طوری که اخلال به معنای مقصود نمیزند، ولیکن بعد از دخول این مطلب برای او آشکار شده، آیا نکاح او صحیح است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن و مرد تا اطمینان نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است، یا به دلیل معتبری همچون گفتار دو شاهد عادل ثابت نشده باشد که صیغه خوانده شده، نمیتوانند به احکام زناشویی عمل کنند، مثلاً به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند و اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام، بنا بر احتیاط واجب تا از گفته وی به خواندن صیغه اطمینان حاصل نشود، گفته وکیل کفایت نمیکند و اگر اطمینان شخصی یا نوعی حاصل شود که وکیل عقد را خوانده و شک داشته باشیم که درست خوانده یا خیر، عقد خوانده شده شرعاً صحیح به شمار میآید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن و مردی به کسی وکالت داده اند صیغه عقد آنها را بخواند تا یقین نکنند که وکیل صیغه را خوانده بر یکدیگر حلال نمی شوند، ولی اگر وکیل مورد اعتماد باشد و بگوید خوانده ام کافی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در زناشویی؛ چه دائم و چه غیر دائم، باید صیغه خوانده شود، و تنها راضیبودن زن و مرد کافی نیست، و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند، یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله بهجت] در زناشویی دائم یا غیر دائم، باید صیغه عقد خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست، و صیغه را یا خود زن و مرد میخوانند، یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] عقد ازدواج شرایطی دارد از جمله: 1 احتیاط آن است که صیغه آن به عربی صحیح خوانده شود، ولی در صورتی که مرد و زن نتوانند صیغه را به عربی بخوانند می توانند به زبان خود بخوانند و گرفتن وکیل برای خواندن صیغه به زبان عربی واجب نیست، ولی باید لفظی بگویند که معنی همان صیغه عربی را بفهماند. 2 کسی که صیغه را می خواند بایدقصد انشاء داشته باشد یعنی قصدشان این باشد که با گفتن این الفاظ همسری در میان آن دو برقرار گردد، زن خود را همسر مرد قرار دهد و مرد این معنی را قبول کند، وکیل نیز باید چنین قصدی را داشته باشد. 3 کسی که صیغه عقد را می خواند باید عاقل و احتیاطاً بالغ باشد هر چند از طرف دیگری وکیل باشد. 4 ولی یا وکیل در اجرای صیغه عقد باید زن و شوهر را معین کند، بنابراین اگر کسی چند دختر دارد نمی تواند به مردی بگوید : (زوجْتک احْدی بناتی) (یکی از دخترانم را به همسری تو درآوردم). 5 زن و مرد باید از روی اختیار به ازدواج راضی باشند ولی اگر یکی از آن دو ظاهراً با کراهت اجازه می دهد، اما می دانیم قلباً راضی است عقد صحیح است. 6 صیغه عقد باید صحیح خوانده شود و اگر طوری غلط بخوانند که معنی آن را عوض کند عقد باطل است، اما اگر معنی عوض نشود اشکالی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] در زناشویی، چه دائم و چه موقّت، باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند و اگر زن و مرد نتوانند صیغه را صحیح بخوانند، باید وکیل بگیرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زناشویی چه دائم و چه موقّت باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد یا معاطات و کتابت کافی نیست، مگر درباره شخص لال که اگر میتواند بنویسد، با نوشته و اگر نمیتواند، با اشاره، انشاء عقد ازدواج مینماید و احتیاط مستحبّ آن است که اگر بتواند، کسی را که قادر به خواندن عقد است وکیل کند. صیغه عقد ازدواج را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند، یا ولیّ کسی صیغه عقد را برای او میخواند یا دیگری را وکیل میکند.
- [آیت الله خوئی] زن و مرد تا یقین نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است نمیتوانند به یکدیگر نگاه محرمانه نمایند، و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند، ولی اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام کافی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند در یک زمان با دو خواهر اگر چه رضاعی باشند - یعنی بواسطه شیر خوردن خواهر یکدیگر شده باشند - ازدواج کند و چنانچه دو زن را عقد کند و بعد بفهمد خواهر بودهاند، در صورتی که زوجیت هر دو با یک صیغه نکاح خوانده شده است، هر دو عقد باطل است و اگر با دو صیغه باشد چنانچه در دو زمان بوده، عقد اول صحیح و عقد دوم باطل است و اگر در یک زمان هر دو عقد خوانده شده باشد، شوهر مخیر است هر کدام را بخواهد انتخاب نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] زن و مرد تا یقین نکنند که وکیل آنها صیغه را خوانده است، نمیتوانند بیکدیگر نگاه محرمانه نمایند و گمان به این که وکیل صیغه را خوانده است کفایت نمیکند ولی اگر وکیل بگوید صیغه را خواندهام کافیاست.