دختری که بر اثر زنا بکارتش را از دست داده است، آیا در ازدواج به اذن پدر یا جد پدری نیاز دارد؟ در این مساله فتاوای مراجع تقلید متفاوت است و هر کس باید به فتوای مرجع تقلید خود عمل کند. در زیر فتاوای مراجع را از نظر می گذرانیم: 1-از نظر حضرت امام(ره)، آیت الله وحید خراسانی, ایت الله فاضل لنکرانی: ازدواج بادختری که باکره نباشد اذن پدر لازم نیست فرق نمی کند از هرراهی که بکارت خود را از دست داده باشد.(1) 2- از نظر ایت الله سیستانی و مکارم شیرازی در صورتی که پرده بکارت از غیر راه ازدواج از بین رفته باشد هرچندباکره نباشد اذن پدر و جد پدری لازم است(2) 3- به نظر ایت الله بهجت و مقام معظم رهبری: اگر با جماع کردن بکارت از بین رفته باشد هرچند با زنا باشد یا وطی به شبهه اذن پدر لازم نیست، واگر با غیر جماع مانند پرش از بین رفته باشد بنابراحتیاط اذن پدر لازم است. پی نوشت : 1.امام خمینی(ره) ، توضیح المسائل ج2 مسئله( 2377 ) سؤال تلفنی از دفتر آیت الله وحید خراسانی(7740611)، آیت الله فاضل، توضیح المسائل، مسئله 2496 2. سؤال تلفنی از دفتر آیت الله سیستانی و آیت الله مکارم شیرازی(7840001) 3. آیت الله بهجت، استفتاءات ج2 س (5084) و (5086)، مقام معظم رهبری:استفتائات موجود در مرکز ملی پاسخگویی.
دختری که بر اثر زنا بکارتش را از دست داده است، آیا در ازدواج به اذن پدر یا جد پدری نیاز دارد؟
در این مساله فتاوای مراجع تقلید متفاوت است و هر کس باید به فتوای مرجع تقلید خود عمل کند. در زیر فتاوای مراجع را از نظر می گذرانیم:
1-از نظر حضرت امام(ره)، آیت الله وحید خراسانی, ایت الله فاضل لنکرانی: ازدواج بادختری که باکره نباشد اذن پدر لازم نیست فرق نمی کند از هرراهی که بکارت خود را از دست داده باشد.(1)
2- از نظر ایت الله سیستانی و مکارم شیرازی در صورتی که پرده بکارت از غیر راه ازدواج از بین رفته باشد هرچندباکره نباشد اذن پدر و جد پدری لازم است(2)
3- به نظر ایت الله بهجت و مقام معظم رهبری: اگر با جماع کردن بکارت از بین رفته باشد هرچند با زنا باشد یا وطی به شبهه اذن پدر لازم نیست، واگر با غیر جماع مانند پرش از بین رفته باشد بنابراحتیاط اذن پدر لازم است.
پی نوشت :
1.امام خمینی(ره) ، توضیح المسائل ج2 مسئله( 2377 ) سؤال تلفنی از دفتر آیت الله وحید خراسانی(7740611)، آیت الله فاضل، توضیح المسائل، مسئله 2496
2. سؤال تلفنی از دفتر آیت الله سیستانی و آیت الله مکارم شیرازی(7840001)
3. آیت الله بهجت، استفتاءات ج2 س (5084) و (5086)، مقام معظم رهبری:استفتائات موجود در مرکز ملی پاسخگویی.
- [سایر] آیا ازدواج موقّت با دختر مسیحی و یهودی، نیاز به اجازه پدرش دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا پسر برای ازدواج موقت نیاز به اجازه ی پدر دارد؟
- [سایر] آیا دختر باکره برای ازدواج، نیاز به اجازه پدر دارد یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] دختر در سن بالا 30 به بعد بدون اجازه پدر میتواند با کسی صیغه کند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا ازدواج موقت با دختر باکره رشیده بدون اجازه پدر صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رساله جنابعالی آمده: (اگر دختر عاقله بالغه رشیده نیاز به شوهر داشته باشد، و پدر او را از ازدواج با مردی که شرعاً و عرفاً کفو او است منع کند، اجازه پدر در این جا شرط نیست.) آیا منظور، ازدواج دائم است یا شامل موقّت هم می شود؟ اگر شامل ازدواج موقّت می شود، هم کفو بودن در آن به چه معنایی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رساله جنابعالی آمده: (اگر دختر عاقله بالغه رشیده نیاز به شوهر داشته باشد، و پدر او را از ازدواج با مردی که شرعاً و عرفاً کفو او است منع کند، اجازه پدر در این جا شرط نیست.) آیا منظور، ازدواج دائم است یا شامل موقّت هم می شود؟ اگر شامل ازدواج موقّت می شود، هم کفو بودن در آن به چه معنایی است؟
- [سایر] اگر مرد مقلد مرجعی باشد که معتقد است ازدواج موقت دختر باکره بدون اجازه پدرش جایز نیست ؛ ولی دختر مقلد کسی است که میگوید اجازه پدر لازم است ؛ آیا مرد میتواند این دختر را بدون اجازه پدرش عقد کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دانشجویان دختر و پسر جهت جلوگیری از ارتکاب گناه (در رابطه با مسائل تحصیلی و رفت و آمد) می توانند بدون اجازه پدرِ دختر، صیغه محرمیّت بخوانند؟
- [سایر] اگر دختر باکرهای شوهر کند و بدون اینکه با او نزدیکی شود، طلاق بگیرد ؛ آیا ازدواج با او نیاز به اجازه پدر دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختری باکره باید با اجازه¬ی پدر یا جدّ پدری ازدواج کند؛ اما اگر رشیده باشد، یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد و به تأیید بزرگترهای فامیل همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد و دختر رشیده هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، یا این که دختر قبلاً شوهر کرده باشد، در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدر یا جدّ پدری میتوانند دختری را که به حدّ بلوغ رسیده و رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد در صورتی که باکره باشد شوهر دهند و مستحبّ و مطابق احتیاط استحبابی آن است که رضایت دختر را در این مورد جلب کنند و اجازه مادر و برادر لازم نیست و اگر دختر باکره بالغه رشیده بخواهد با کسی ازدواج کند و پدر و جدّ پدری اجازه نمیدهند، چنانچه ممانعت ایشان بدون رعایت مصلحت دختر باشد، اجازه آنان لازم نیست، ولی اگر آنها ازدواج را به صلاح دختر ندانسته لذا ممانعت به عمل آورند، ازدواج دختر بدون اجازه پدر یا جدّ پدری باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] : دختری باکره باید با اجازهی پدر یا جدّ پدری ازدواج کند؛ اما اگر رشیده باشد، یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد و به تأیید بزرگترهای فامیل همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد و دختر رشیده هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، یا این که دختر قبلاً شوهر کرده باشد، در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر دختر باکره نباشد ، یا اینکه با کره باشد ولی پدر یا جدّ پدری اجازه ندهند که با مردی که همتای او شرعاً و عرفاً میباشد ازدواج کند ، یا اینکه حاضر نباشند در امر ازدواج دختر به هیچ وجه مشارکت کنند ، یا آنکه اهلیت اجازه دادن از جهت دیوانگی ، یا مانند آن را نداشته باشند ، در این موارد اجازه آنان لازم نیست ، و همچنین اگر اجازه گرفتن از آنان به جهت غائب بودن ، یا غیر آن ممکن نباشد ، و دختر حاجت زیادی در همان وقت به ازدواج داشته باشد ، اجازه پدر و جد ، لازم نیست .
- [آیت الله مظاهری] دختری که رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد، چنانچه باکره باشد، باید با اجازه پدر ازدواج نماید، ولی اگر همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند، اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد یا دختر قبلاً شوهر کرده و بکارتش از بین رفته باشد، اجازه پدر لازم نیست. عیوبی که بخاطر آن میتوان عقد را بر هم زد:
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پدر وجدّ پدری غائب باشند . به طوری که نشود ازآنان اذن گرفت ودختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر وجدّ پدری اجازه بگیرند وهمچنین اگر از ازدواج با کسی که با دختر کفو است ، را شرعاً و عرفاً منع کنند و دختر احتیاج به شوهر کردن داشته باشد و نیز اگر دختر باکره نباشد ، در صورتی که بکارتش به واسطة شوهر کردن از بین رفته باشد ، اجازه پدر و جدّ لازم نیست .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر دختر باکره نباشد یا این که باکره باشد ولی اجازه گرفتن از پدر یا جد پدری ممکن نباشد یا حرجی باشد و دختر حاجت به شوهر کردن داشته باشد اجازه پدر و جد پدری لازم نیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر دختر باکره نباشد یا اینکه باکره باشد؛ ولی اجازه گرفتن از پدر و جد پدری به جهت غائب بودن یا غیر آن ممکن نباشد و دختر حاجت به شوهر کردن داشته باشد اجازه پدر و جد لازم نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدر و جدّ پدری غائب باشند و دختر نیز احتیاج به تزویج داشته باشد یا دختر باکره نباشد، اجازه پدر وجدّ لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا جدّ پدری غایب باشند، به طوری که نتوان از آنها اذن گرفت و دختر احتیاج به ازدواج داشته باشد، اجازه پدر و جدّ لازم نیست و همچنین اگر دختر باکره نباشد اجازه پدر و جدّ لازم نیست، ولی اگر بکارت دختر به سببی غیر از شوهر از بین رفته باشد، مثل آن که در اثر پرش یا نعوذ باللَّه زنای وی یا نزدیکی غیر شوهر با وی از روی اشتباه، از بین رفته باشد، اجازه پدر یا جدّ پدری لازم است.