اصل رعایت حجاب برگرفته از آیات شریف قرآن است . قرآن در مسئله حجاب به عفت و پاکدامنی دستور داده: (قل للمؤمنات یغضضن من ابصارهن و یحفظن فروجهن و لا یبدین زینتهن الا ما ظهر منها و لیضربن بخمرهن علی جیوبهن و لا یبدین زینتهن الا لبعولتهن او...) (1) در این آیه با صراحت می فرماید: ای رسول، به زنان مؤمن بگو:چشم های خود از چشم چرانی و نگاه ناپاک به مردان بیگانه بپوشند ( به بیگانه در حد لزوم نگاه کنند ،نه این که به مردان نامحرم خیره شوند و چشم بدوزند ) . عفت و پاکدامنی خود را حفظ کنند. زینت های (طبیعی و عاریتی) خود را آشکار نکنند ( و بپوشانند)مگر زینت هایی که به طور طبیعی آشکار است . روسری های خود را بر گردن و سینه اندازند . زینت های خود را جز برای شوهران و...(مردان محرم و زنان مسلمان و کودکان نابالغ و غیر ممیز و مردان طفیلی که چیزی از این مفاهیم نمی فهمند و...)آشکار نکنند. محدوده رعایت حجاب هم طبق نظر همه مراجع پوشاندن سر و بدن به جز گردی صورت و دست ها تا مچ ، می باشد و اصل حجاب همین مقدار است که اگر همین مقدار به طور صحیح و کامل رعایت بشود، حجاب کامل صدق می کند، پوشاندن بیش از این مقدار واجب نیست. ولی منافاتی ندارد که فردی بیش از این مقدار خود را بپوشاند یا اصلا خود را به نامحرم نشان ندهد . مثلا کسی بخواهد از دستکش استفاده نماید یا با زدن پوشیه صورت خود را نیز از نامحرم بپوشاند . این بستگی به سلیقه و خواست شخص دارد . این کار از نظر شرعی رجحان هم دارد و به هیچ وجه افراط و زیاده روی در حجاب محسوب نمی شود . بنابرنظر مقام معظم رهبری پوشیه زدن افراط در حجاب نیست، بلکه مصداق رعایت عفت بیش تر است .(2) البته بنابه نظر برخی مراجع اگر زدن پوشیه در جایی موجب شود که این نوع پوشش ، لباس شهرت محسوب گردد ، به احتیاط واجب باید از آن پرهیز گردد . (3) پی نوشت ها : 1.نور(24)،آیه31. 2 . سوال از دفتر رهبری به شماره 7112467 . 3. آیت الله مکارم شیرازی
اصل رعایت حجاب برگرفته از آیات شریف قرآن است . قرآن در مسئله حجاب به عفت و پاکدامنی دستور داده:
(قل للمؤمنات یغضضن من ابصارهن و یحفظن فروجهن و لا یبدین زینتهن الا ما ظهر منها و لیضربن بخمرهن علی جیوبهن و لا یبدین زینتهن الا لبعولتهن او...) (1)
در این آیه با صراحت می فرماید: ای رسول، به زنان مؤمن بگو:چشم های خود از چشم چرانی و نگاه ناپاک به مردان بیگانه بپوشند ( به بیگانه در حد لزوم نگاه کنند ،نه این که به مردان نامحرم خیره شوند و چشم بدوزند ) . عفت و پاکدامنی خود را حفظ کنند. زینت های (طبیعی و عاریتی) خود را آشکار نکنند ( و بپوشانند)مگر زینت هایی که به طور طبیعی آشکار است . روسری های خود را بر گردن و سینه اندازند . زینت های خود را جز برای شوهران و...(مردان محرم و زنان مسلمان و کودکان نابالغ و غیر ممیز و مردان طفیلی که چیزی از این مفاهیم نمی فهمند و...)آشکار نکنند.
محدوده رعایت حجاب هم طبق نظر همه مراجع پوشاندن سر و بدن به جز گردی صورت و دست ها تا مچ ، می باشد و اصل حجاب همین مقدار است که اگر همین مقدار به طور صحیح و کامل رعایت بشود، حجاب کامل صدق می کند، پوشاندن بیش از این مقدار واجب نیست.
ولی منافاتی ندارد که فردی بیش از این مقدار خود را بپوشاند یا اصلا خود را به نامحرم نشان ندهد . مثلا کسی بخواهد از دستکش استفاده نماید یا با زدن پوشیه صورت خود را نیز از نامحرم بپوشاند . این بستگی به سلیقه و خواست شخص دارد . این کار از نظر شرعی رجحان هم دارد و به هیچ وجه افراط و زیاده روی در حجاب محسوب نمی شود .
بنابرنظر مقام معظم رهبری پوشیه زدن افراط در حجاب نیست، بلکه مصداق رعایت عفت بیش تر است .(2)
البته بنابه نظر برخی مراجع اگر زدن پوشیه در جایی موجب شود که این نوع پوشش ، لباس شهرت محسوب گردد ، به احتیاط واجب باید از آن پرهیز گردد . (3)
پی نوشت ها :
1.نور(24)،آیه31.
2 . سوال از دفتر رهبری به شماره 7112467 .
3. آیت الله مکارم شیرازی
- [سایر] آیا زدن پوشیه(روبنده) اشکال شرعی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا مرد می تواند همسر خود را به زدن پوشیه یا پوشیدن لباس خاصّی مجبور کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا مرد می تواند زن را مجبور به زدن پوشیه یا پوشیدن لباس خاصّی کند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر پوشیه و نقاب زدن بر چهره در یک شهری مایه شگفتی و پرس و جو شود و لباس شهرت تلقی گردد واجب است آن را کنار گذاشت؟
- [آیت الله سیستانی] آیا پوشیدن پوشیه بر خانمها واجب است؟
- [آیت الله خوئی] پوشیه برای خانمها واجب است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] استفاده از روبند(پوشیه) برای بانوان اشکالی دارد؟
- [سایر] سلام پوشش حضرت زهرا چگونه بود ؟آیا از پوشیه هم استفاده میکردند؟!
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا برای حجاب بهتر در محیط دانشگاه می توان از پوشیه استفاده کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا پوشیدن روبنده یا پوشیه در بلاد کفر (مثل فرانسه و امثال ذلک) از مصادیق لباس شهرت است؟ در جایی که پوشیدن آن مرسوم نیست چه طور؟
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر یقین داشته باشد که به واسطه آروغ زدن، چیزی از گلو بیرون میآید به گونهای که به آن قی کردن میگویند، نباید عمداً آروغ بزند و اگر احتمال آن را بدهد آروغ زدن، خلاف احتیاط استحبابیست و اگر این احتمال را هم ندهد آروغ زدن هیچ اشکالی ندارد؛ هر چند آروغ زدن باعث قی گردد.
- [آیت الله سبحانی] جلوگیری بچه یا دیوانه از دست زدن به خط قرآن واجب نیست، ولی اگر دست زدن آنان بی احترامی به قرآن باشد، باید جلوگیری کنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است بریدن عضوی از بدن مرده کافر و یا مشکوک الاسلام، به منظور پیوند زدن آن به بدن شخص مسلمان وپس از پیوند زدن، چون جزو بدن مسلمان میشود، احکام بدن مسلمان بر او جاری است وهمینطور جائز است عضوی از اعضأ بدن حیوان نجس العین را به بدن شخص مسلمان پیوند زدن وچون پس از پیوند زدن جزو بدن مسلمان میگردد، احکام بدن مسلمان بر آن عضو جاری است ونماز خواندن با آن عضو نیز جائز است.
- [آیت الله خوئی] جایز است بریدن عضوی از بدن مردة کافر و یا مشکوک الاسلام، به منظور پیوند زدن آن به بدن شخص مسلمان و پس از پیوند زدن چون جزء بدن مسلمان میشود، احکام بدن مسلمان بر او جاری است و همین طور جایز است عضوی از اعضاء بدن حیوان نجسالعین را به بدن شخص مسلمان پیوند زدن و چون پس از پیوند زدن جزء بدن مسلمان میگردد، احکام بدن مسلمان بر آن عضو جاری است و نماز خواندن با آن عضو نیز جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر یقین داشته باشد که به واسطه آروغ زدن چیزی از گلو بیرون میآید، بنابر احتیاط واجب نباید عمدا آروغ بزند؛ ولی اگر احتمال بدهد، آروغ زدن اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] حقّ بهم زدن معامله در موارد خیار، فوری نیست؛ بنابراین اگر بعد از معامله عیب مال را بفهمد، لازم نیست فوراً معامله را بهم بزند، بلکه بعداً هم حقّ بهم زدن معامله را دارد و همین طور در دیگر خیارها.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 2 کف زدن مانعی ندارد اما در مساجد و حسینیه ها ترک شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه چهارم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که معصیتکار، از درجات مذکوره، ترک معصیت نکند و مصر باشد. در این صورت، اگر بداند به زدن، ترک میکند و یا اقلاً احتمال عقلایی باشد که زدن، مؤثر است، و از ضرر به جان و مال و عرض خود یا مسلمان دیگری ایمن باشد، واجب است زدن به مقداری که ترک معصیت کند به شرط آن که منجر به جرح و قتل نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با فریاد زدن یا ایجاد صدا باعث کر شدن یا سقط جنین شود ضامن دیه آنهاست.