انسان علم بسیار محدود و ناقصی دارد. و نسبت به عوامل موثر در عالم، اطلاع کاملی ندارد. و با توجه به این نکته، شرط عقل این است که اگر از چیزی اطلاع نداشتیم، آن را انکار نکنیم. از سویی نیز در روایات ما نیز فواید و اثراتی برای بعضی از نگین ها ذکر شده است. البته توجه به این نکته لازم است که این خواص، مثل اثر سایر عوامل طبیعی است. یعنی از سویی با اراده الهی منافاتی ندارد. و از سویی ممکن است با اسباب دیگری تعارض کند و اثرش از بین برود و یا ... در ذیل به ذکر بعضی از این روایات می پردازم که فضیلت این نگین ها و انگشترها را ذکر کرده است: انگشتر عقیق امام صادق علیه السّلام فرمود: کسی که انگشتری به دست خود کند که نگین آن عقیق باشد، (به برکت آن) تنگدست نخواهد شد، و حاجتهایش برآورده نمیشود مگر به بهترین صورت. عبد الرحیم قصیر نقل میکند که: حاکمی، مردی از خاندان ابو طالب را به اتهام جرمی احضار کرد، به امام صادق علیه السّلام برخورد، حضرت فرمود که: انگشتری عقیق همراه او باشد، فرمان بردند و گزند حاکم به آن مرد نرسید. عمرو بن ابی مقدام نقل کرده است: مردی که تازیانه خورده بود، به امام محمد باقر علیه السّلام برخورد، حضرت فرمود: انگشتری عقیق او کجا بود؟ همانا اگر با او بود، تازیانه نمیخورد. از امام صادق علیه السّلام روایت شده است که: عقیق ایمنی است در سفر. امام صادق علیه السّلام فرمود: انگشتری عقیق به دست کنید که خدا شما را برکت دهد، و از بلا در امان باشید. که مردی نزد رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم شکایت کرد که راهزنان راه را بر او گرفتهاند، حضرت به او فرمود: چرا انگشتری عقیق در دست نداشتی؟ زیرا انگشتری عقیق انسان را از هر گزندی مصون میدارد. و در حدیث دیگری امام محمّد باقر علیه السّلام فرموده است: کسی که انگشتری عقیق در دست کند،- تا زمانی که آن را در دست داشته باشد- همواره نیکی میبیند، و پیوسته نگهبانی از جانب خداوند او را محافظت میکند. علیّ بن محمد از امام صادق علیه السّلام روایت کرده است که فرمود: هیچ دستی که به درگاه خداوند دراز میشود محبوبتر از دستی که بر آن انگشتری عقیق باشد، نیست. حسن بن علی بن بنت الیاس خزّاز از امام رضا علیه السّلام روایت کرده است که فرمود: کسی که با عقیق در قرعه شرکت کند (قرعه را با دستی که انگشتری عقیق در آن است، درآورد) بهره بیشتری نصیب او خواهد شد. زیاد قندی از حضرت موسی بن جعفر، از پدران بزرگوارش علیهم السّلام از حسین بن علی علیه السّلام روایت کرده است که فرمود: هنگامی که خداوند، موسی بن عمران را آفرید و در طور سینا با او سخن گفت، بر زمین نظری افکند و از نور روی خود، عقیق را آفرید، آنگاه فرمود: بحقّ خودم بر خود لازم کردم که کسی را که (انگشتری) عقیق دست کند، به آتش عذاب نکنم، به شرط آنکه علی علیه السّلام را دوست داشته باشد.[1] حضرت علی (ع) می فرمایند: دو رکعت نماز با نگین عقیق، مساوی است با هزار رکعت بدون آن[2] انگشتر فیروزه امام صادق علیه السّلام ه میفرمود: دستی که در آن انگشتری فیروزه باشد، فقیر نمیشود.[3] خداوند میفرماید: من حیا میکنم از بندهای که دستش را به سوی من بلند کند در حالی که در انگشتش نگین فیروزه هست و او را مایوس سازم.[4] روایات در این باب بسیار است که به همین تعداد اکتفا می کنیم. [1]. روایات این بخش از کتاب ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص: 173- 175 است. [2]. عدة الداعی و نجاح الساعی، ص: 130. [3]. ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص: 175. [4]. الجواهر السنیة-کلیات حدیث قدسی، ص 324.
انسان علم بسیار محدود و ناقصی دارد. و نسبت به عوامل موثر در عالم، اطلاع کاملی ندارد. و با توجه به این نکته، شرط عقل این است که اگر از چیزی اطلاع نداشتیم، آن را انکار نکنیم.
از سویی نیز در روایات ما نیز فواید و اثراتی برای بعضی از نگین ها ذکر شده است. البته توجه به این نکته لازم است که این خواص، مثل اثر سایر عوامل طبیعی است. یعنی از سویی با اراده الهی منافاتی ندارد. و از سویی ممکن است با اسباب دیگری تعارض کند و اثرش از بین برود و یا ...
در ذیل به ذکر بعضی از این روایات می پردازم که فضیلت این نگین ها و انگشترها را ذکر کرده است:
انگشتر عقیق
امام صادق علیه السّلام فرمود: کسی که انگشتری به دست خود کند که نگین آن عقیق باشد، (به برکت آن) تنگدست نخواهد شد، و حاجتهایش برآورده نمیشود مگر به بهترین صورت.
عبد الرحیم قصیر نقل میکند که: حاکمی، مردی از خاندان ابو طالب را به اتهام جرمی احضار کرد، به امام صادق علیه السّلام برخورد، حضرت فرمود که: انگشتری عقیق همراه او باشد، فرمان بردند و گزند حاکم به آن مرد نرسید.
عمرو بن ابی مقدام نقل کرده است: مردی که تازیانه خورده بود، به امام محمد باقر علیه السّلام برخورد، حضرت فرمود: انگشتری عقیق او کجا بود؟ همانا اگر با او بود، تازیانه نمیخورد.
از امام صادق علیه السّلام روایت شده است که: عقیق ایمنی است در سفر.
امام صادق علیه السّلام فرمود: انگشتری عقیق به دست کنید که خدا شما را برکت دهد، و از بلا در امان باشید. که مردی نزد رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم شکایت کرد که راهزنان راه را بر او گرفتهاند، حضرت به او فرمود: چرا انگشتری عقیق در دست نداشتی؟ زیرا انگشتری عقیق انسان را از هر گزندی مصون میدارد.
و در حدیث دیگری امام محمّد باقر علیه السّلام فرموده است: کسی که انگشتری عقیق در دست کند،- تا زمانی که آن را در دست داشته باشد- همواره نیکی میبیند، و پیوسته نگهبانی از جانب خداوند او را محافظت میکند.
علیّ بن محمد از امام صادق علیه السّلام روایت کرده است که فرمود: هیچ دستی که به درگاه خداوند دراز میشود محبوبتر از دستی که بر آن انگشتری عقیق باشد، نیست.
حسن بن علی بن بنت الیاس خزّاز از امام رضا علیه السّلام روایت کرده است که فرمود: کسی که با عقیق در قرعه شرکت کند (قرعه را با دستی که انگشتری عقیق در آن است، درآورد) بهره بیشتری نصیب او خواهد شد.
زیاد قندی از حضرت موسی بن جعفر، از پدران بزرگوارش علیهم السّلام از حسین بن علی علیه السّلام روایت کرده است که فرمود: هنگامی که خداوند، موسی بن عمران را آفرید و در طور سینا با او سخن گفت، بر زمین نظری افکند و از نور روی خود، عقیق را آفرید، آنگاه فرمود: بحقّ خودم بر خود لازم کردم که کسی را که (انگشتری) عقیق دست کند، به آتش عذاب نکنم، به شرط آنکه علی علیه السّلام را دوست داشته باشد.[1]
حضرت علی (ع) می فرمایند: دو رکعت نماز با نگین عقیق، مساوی است با هزار رکعت بدون آن[2]
انگشتر فیروزه
امام صادق علیه السّلام ه میفرمود: دستی که در آن انگشتری فیروزه باشد، فقیر نمیشود.[3]
خداوند میفرماید: من حیا میکنم از بندهای که دستش را به سوی من بلند کند در حالی که در انگشتش نگین فیروزه هست و او را مایوس سازم.[4]
روایات در این باب بسیار است که به همین تعداد اکتفا می کنیم.
[1]. روایات این بخش از کتاب ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص: 173- 175 است.
[2]. عدة الداعی و نجاح الساعی، ص: 130.
[3]. ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص: 175.
[4]. الجواهر السنیة-کلیات حدیث قدسی، ص 324.
- [آیت الله علوی گرگانی] نگاه کردن مرد به دست زنی که به قصد زینت انگشتر بدست نموده چه حکمی دارد؟
- [سایر] انگشتر طلا با نگین عقیق برای خانمها اگر به نیت ثواب به دست شود آیا باز هم زینت حساب می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا اگر زن وجه و کفین را زینت کند مثلا ابرو بردارد یا انگشتر به دست کند، باید این مواضع را نیز از نامحرم بپوشاند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا مطلق زینت بر محرم حرام است یا خصوص انگشتر و حنا و سرمه کشیدن؟
- [سایر] آیا انگشتر برای خانم ها مصداق زینت شمرده می شود؟ و باید پوشانده شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و فروش زینت آلات طلا اعم از انگشتر، گردن بند و دستبند مخصوص آقایان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و فروش زینت آلات طلا اعم از انگشتر، گردن بند و دستبند مخصوص آقایان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] انگشتر ساده ای که به عنوان حلقه نامزدی و ازدواج بر دست زن است برای وی چه حکمی دارد؟ و نگاه به آن از طرف نامحرم چگونه است؟ و آیا زینت حرام حساب میشود؟ حتی اگر تنها یک انگشتر ساده ای باشد که به آن صورت جلب توجه نکند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سرمه کشیدن یا ابرو چیدن، انگشتر عقیق، ساعت، عینک طبّی زیبا برای زنان زینت به حساب می آید که پوشش آن لازم باشد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا برای زن خصوصا تازه عروس واجب است انگشتر نامزدی را از نامحرم بپوشاند؟ اگر آن را برعکس نماید که زینت آن مخفی شود کافی است یا خیر؟
- [امام خمینی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند. ولی زینت کردن به طلا برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است. و باید از استعمال عینک طلا هم خودداری کند، ولی زینت کردن به طلا برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .زینت کردن به طلا در بدن یا لباس، به گونه ای که پوشیدن طلا صدق کند؛ مانند آویختن زنجیر طلا به سینه و به دست کردن انگشتر طلا و بستن ساعت مچی طلا به دست , برای مرد حرام و نماز وی در آن باطل است؛ ولی زینت کردن به طلا برای زن جایز و نمازش در آن صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است . و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خود داری کند ، ولی زینت کردن به طلا ، برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد .
- [آیت الله بروجردی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خود داری کند، ولی زینت کردن به طلا برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [امام خمینی] خرجهایی را که انسان برای به دست آوردن فایده می کند، از فایده کسر می شود و خمس ندارد.
- [آیت الله مظاهری] زینت زن برای نامحرم و یا نشان دادن به نامحرم حتّی بوی خوش و انگشتر و ساعت و حلقه، حرام است، شهوتانگیز و مفسده انگیز باشد یا نباشد، و همچنین است زینت کردن مرد برای زن نامحرم، ولی نشان دادن زینت نظیر ساعت و انگشتر و مانند اینها، حرام نیست، مگر شهوتانگیز باشد و یا مفسدهای در برداشته باشد. ه. حفظ عفّت در لباس
- [آیت الله مظاهری] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا و مانند اینها برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند، ولی زینت کردن به طلا، برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عاریه دادن چیزی برای استفاده حرام از آن جایز نیست بنابراین عاریه دادن انگشتر طلای مردانه به مرد جایز نیست. بلی اگر همین انگشتر را برای کاری غیر از زینت کردن مرد بگیرد مانعی ندارد.