دانلود فیلم از سایت ها اشکال دارد؟
آیا دانلود فیلم از اینترنت اشکال شرعی دارد یعنی بدوﻥ اینکه سی دی را از مغازه ها تهیه کنیم آﻥ را از اینترنت دانلود کنیم و آیا تفاوتی بین تولید داخل و خارج وجود دارد؟ طبق فتوای بعضی از مراجع عظام تقلید: آیات عظام آقایان: امام خمینی، مدنی تبریزی، حسینی سیستانی، صافی گلپایگانی: دانلود آن اشکالی ندارد و تفاوتی بین تولید داخل و خارج نمی کند.(1) امام خامنه ای: اگر تولید داخل باشد، بنابراحتیاط واجب اجازه تولید کننده شرط است و اگر تولید خارج باشد، تابع قرار داد است.(2) آیت الله العظمی بهجت: احتیاطا باید حق کپی رایت را جز در مورد کافر حربی رعایت کنید. اگر اضرار به مؤلّف یا ناشر محسوب شود، جایز نیست. بلکه عمل انجام گرفته توسط او محترم است. ولی اگر آن کفّار از کسانی باشند که مالشان محترم نباشد (کفار حربی) و موجب فتنه نشود، تکثیر آن جایز است.(3) آیت الله العظمی وحید خراسانی: به طور کلّی در کپی و استفاده و خرید و فروﺵ نرﻡ افزارهاﻯ داخلی بنابر احتیاﻁ واجب، رعایت حقوﻕ صاحباﻥ ﺁﻥ، از ﻁریق کسب اجازه ﻻزﻡ است و نسبت به نرﻡ افزارهای خارجی تابع قرارداد بین دولتها میباشد؛ و در هر صورت اگر بدانید که از کشور یا شرکتی است که استفاده یا کپی برداشتن را اجازه دادهاند، به مقدار اجازه داده شده اشکال ندارد.(4) پی نوشت: 1. امام خمینی:تحریرالوسیله ج2،فروع متفرقه، الثالث. مدنی تبریزی:صراط النجاه، ج5، س706. سیستانی:سایت sistani.org. صافی گلپایگانی، سوال از دفتر معظم له. 2. اجوبه الاستفتائات، س 1341و1342و1343. 3. استفتاء از دفتر آیت الله بهجت ره در قم -آیت الله بهجت ره ، استفتائات ج 3 س 4091 و 4096. 4. آیت الله نوری، استفتائات، ج 1، با استفاده ازس 501 و 504.و باسوال از دفتر معظم له.
عنوان سوال:

دانلود فیلم از سایت ها اشکال دارد؟


پاسخ:

آیا دانلود فیلم از اینترنت اشکال شرعی دارد یعنی بدوﻥ اینکه سی دی را از مغازه ها تهیه کنیم آﻥ را از اینترنت دانلود کنیم و آیا تفاوتی بین تولید داخل و خارج وجود دارد؟

طبق فتوای بعضی از مراجع عظام تقلید:

آیات عظام آقایان: امام خمینی، مدنی تبریزی، حسینی سیستانی، صافی گلپایگانی:
دانلود آن اشکالی ندارد و تفاوتی بین تولید داخل و خارج نمی کند.(1)

امام خامنه ای:
اگر تولید داخل باشد، بنابراحتیاط واجب اجازه تولید کننده شرط است و اگر تولید خارج باشد، تابع قرار داد است.(2)

آیت الله العظمی بهجت:
احتیاطا باید حق کپی رایت را جز در مورد کافر حربی رعایت کنید. اگر اضرار به مؤلّف یا ناشر محسوب شود، جایز نیست. بلکه عمل انجام گرفته توسط او محترم است. ولی اگر آن کفّار از کسانی باشند که مالشان محترم نباشد (کفار حربی) و موجب فتنه نشود، تکثیر آن جایز است.(3)

آیت الله العظمی وحید خراسانی:
به طور کلّی در کپی و استفاده و خرید و فروﺵ نرﻡ افزارهاﻯ داخلی بنابر احتیاﻁ واجب، رعایت حقوﻕ صاحباﻥ ﺁﻥ، از ﻁریق کسب اجازه ﻻزﻡ است و نسبت به نرﻡ افزارهای خارجی تابع قرارداد بین دولتها میباشد؛ و در هر صورت اگر بدانید که از کشور یا شرکتی است که استفاده یا کپی برداشتن را اجازه دادهاند، به مقدار اجازه داده شده اشکال ندارد.(4)

پی نوشت:

1. امام خمینی:تحریرالوسیله ج2،فروع متفرقه، الثالث.
مدنی تبریزی:صراط النجاه، ج5، س706.
سیستانی:سایت sistani.org.
صافی گلپایگانی، سوال از دفتر معظم له.
2. اجوبه الاستفتائات، س 1341و1342و1343.
3. استفتاء از دفتر آیت الله بهجت ره در قم -آیت الله بهجت ره ، استفتائات ج 3 س 4091 و 4096.
4. آیت الله نوری، استفتائات، ج 1، با استفاده ازس 501 و 504.و باسوال از دفتر معظم له.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین