مرجع تقلیدم از دنیا رفته و او را از مجتهدان زنده اعلم میدانم، آیا میتوانم بر تقلید او باقی بمانم؟ آیات عظام امام، خامنهای و نوری: آری، میتوانید بر تقلید او باقی بمانید.نوری، استفتاءات، ج 1، س 8؛ امام، استفتاءات، س 20؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 35. آیت الله بهجت: در مسائلی که به آنها عمل کردهاید، واجب است بر او باقی بمانید.توضیح المسائل، م 12 و 13؛ وسیلة النجاة، ج 1، م 14. آیت الله صافی: بنابر احتیاط واجب، باید بر تقلید او باقی بمانید.توضیح المسائل، م 9؛ جامع الاحکام، ج 1، س 20. آیات عظام سیستانی، فاضل و وحید: باید بر تقلید او باقی بمانید.توضیح المسائل مراجع، م 9؛ وحید، توضیح المسائل، م 9. آیت الله مکارم: باید در مسائلی که به فتوای میّت عمل کردهاید، بر او باقی بمانید.توضیح المسائل، م 10. آیت الله تبریزی: باید در مسائلی که در زمان حیات، از او یاد گرفتهاید، بر تقلید او باقی بمانید.استفتاءات، س 26. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 51/500019)
مرجع تقلیدم از دنیا رفته و او را از مجتهدان زنده اعلم میدانم، آیا میتوانم بر تقلید او باقی بمانم؟
مرجع تقلیدم از دنیا رفته و او را از مجتهدان زنده اعلم میدانم، آیا میتوانم بر تقلید او باقی بمانم؟
آیات عظام امام، خامنهای و نوری: آری، میتوانید بر تقلید او باقی بمانید.نوری، استفتاءات، ج 1، س 8؛ امام، استفتاءات، س 20؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 35.
آیت الله بهجت: در مسائلی که به آنها عمل کردهاید، واجب است بر او باقی بمانید.توضیح المسائل، م 12 و 13؛ وسیلة النجاة، ج 1، م 14.
آیت الله صافی: بنابر احتیاط واجب، باید بر تقلید او باقی بمانید.توضیح المسائل، م 9؛ جامع الاحکام، ج 1، س 20.
آیات عظام سیستانی، فاضل و وحید: باید بر تقلید او باقی بمانید.توضیح المسائل مراجع، م 9؛ وحید، توضیح المسائل، م 9.
آیت الله مکارم: باید در مسائلی که به فتوای میّت عمل کردهاید، بر او باقی بمانید.توضیح المسائل، م 10.
آیت الله تبریزی: باید در مسائلی که در زمان حیات، از او یاد گرفتهاید، بر تقلید او باقی بمانید.استفتاءات، س 26. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 51/500019)
- [سایر] از مجتهدی که از دنیا رفته، تقلید میکردم؛ اکنون مجتهد زنده را اعلم از او میدانم، آیا میتوانم بر تقلید وی باقی بمانم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی از مرجعی تقلید می کرده است، پس از فوت او با اجازه مرجع دوّم زنده به تقلید مرجع اوّل باقی مانده است، سپس مرجع دوّم از دنیا رفته است و اکنون از مرجع سوّم که زنده است تقلید می کند، اکنون آیا با اجازه مرجع زنده باید بر تقلید از مرجع اوّل باقی بماند یا مرجع دوّم؟
- [سایر] بنده سیزده سال داشتم که از امام خمینی تقلید کردم؛ آیا اکنون میتوانم به تقلید او باقی بمانم یا خیر؟
- [سایر] اگر مرجع تقلید کسی از دنیا برود و از مرجع زنده تقلید نکند، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مرجع بنده تبعیض در تقلید را خلاف احتیاط می داند و از مجتهدی که جایز می دانست تقلید نموده و در مساله تقلید ازمیت از سومی تقلید کردم و میت تقلید از اعلم را واجب نمی داند و بنده در مساله تبعیض از دومی و تقلید از غیر اعلم از آخری تقلید کردم و از تعدادی مجتهد تقلید کردم. آیا تمام تقلیدم صحیح است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در صورتی که مجتهدی که از دنیا رفته از مجتهد زنده اعلم باشد و یا احتمال اعلمیّت او نسبت به مجتهد زنده وجود داشته باشد،آیا مقلّدین او میتوانند تمام یا برخی احکام را از مجتهد زنده تقلید نمایند؟
- [آیت الله بهجت] کسی که بر تقلید از میّت باقی است اگر خمس خود را به دفتر همان مرجع از دنیا رفته پرداخت نماید، برئالذمّه می شود؟ یا باید به مجتهد زنده پرداخت کند؟
- [آیت الله بهجت] شخصی در ابتدای بلوغ، احکام و اعمال شرعی را بدون تقلید انجام داده است و پس از مدّتی از مرجعی تقلید نموده که اکنون از دنیا رفته است. حال شکّ دارد که آیا ابتدای تقلید، در زمان آن مرجع بوده یا نه و با توجّه به این که آن مرجع نسبت به تمام مراجع فعلی اعلم بوده، آیا این شخص به اعلم زنده رجوع کند یا بر همان میّت باقی بماند؟
- [آیت الله بهجت] آیا اجازه برای پرداخت ردّ مظالم حتما باید از مرجع تقلید، یعنی مرجع اعلم هر زمان باشد یا می توان از مجتهد دیگری غیر از مرجع تقلید اجازه گرفت؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا برای اعلم بودن مرجع تقلید، علم روز شرط است یا سبقت او بر دیگران در مجتهد شدن؟
- [آیت الله بهجت] باقی ماندن بر تقلید میّت در مسائلی که در آنها تقلید و عمل کرده است، در صورتی که مجتهدِ از دنیا رفته با مجتهد زنده از نظر علمی مساوی باشند، بنا بر اقوی جایز است، هر چند با اجازه مجتهدی دیگر بر تقلید باقی بوده و عمل کرده باشد . و اگر مجتهدی که از دنیا رفته اعلم باشد ، واجب است بر تقلید او باقی بماند. و اگر مجتهد زنده بعدا اعلم شد ، واجب است در تمامی مسائل به او عدول نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .تقلید مجتهد متوفّا در ابتدا جایز نیست؛ ولی بقای بر تقلید میت, اشکال ندارد و بقای بر تقلید مجتهد میت باید به فتوای مجتهد مطلق زنده باشد; خواه فرد به آن عمل کرده باشد یا نه. اگر مجتهد متوفّا اعلم باشد، بقای بر تقلید او احتیاطاً واجب است و اگر مجتهد زنده اعلم باشد، عدول از مجتهد متوفا به مرجع زنده, واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند، از دنیا برود احوط این است که از مجتهد زنده تقلید کند، اگر احراز کند که مجتهد زنده اعلم از مجتهد مرده است، واما اگر مجتهد مرده اعلم باشد جائز است باقی ماندن بر تقلید او در مسائل عمل کرده شده و اگر مساوی باشند مخیّر است بین بقأ و عدول، وعدول اولی واحوط است.
- [آیت الله مظاهری] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، بقاء بر تقلید از او جایز است نه واجب. گرچه مجتهدِ میّت، اعلم از مجتهدینِ زنده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] تقلید از میّت ابتداءً جایز نیست ولی باقی ماندن بر تقلید میّت چنانچه مجتهد میّت اعلم از مجتهد زنده باشد، واجب است. و در صورت تساوی مجتهد زنده و میت در علم، بین بقاء بر تقلید میت و رجوع به زنده مخیر است؛ گرچه رجوع به مجتهد زنده بهتر و مطابق با احتیاط است. و چنانچه مجتهد زنده اعلم از مجتهد میّت باشد، رجوع به مجتهد زنده واجب است و بقاء بر تقلید میّت جایز نیست. و باید بقاء بر تقلید میّت به فتوای مجتهد زنده باشد. و اگر کسی در هنگام عمل التزام و تصمیم به عمل به فتوای مجتهد داشته است، برای بقاء در آن مسأله کافی است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مرجع تقلید باید مجتهد، زنده،بالغ، عاقل، مرد، شیعه دوازده امامی، حلالزاده و عادل باشد و در فهمیدن احکام خدا از منابع دینی، هیچ مجتهدی از او داناتر ( یعنی ماهرتر) نباشد و بنا بر احتیاط لازم، مبتلا به حب دنیا نباشد. جواز تقلید زنان از زن مجتهدی که هیچ مجتهدی از او اعلم نباشد، بعید نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید می کند، از دنیا برود باید از مجتهد زنده تقلید کند. ولی در مسائلی که آنها را یاد گرفته است می تواند بر تقلید قبلی باقی بماند.
- [آیت الله مظاهری] انسان باید از مجتهد زنده تقلید کند و اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، میتوان در همه مسائل بر تقلید او باقی بود، گرچه به هیچ یک از فتواهای او عمل نکرده باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تقلید در احکام; عمل نمودن به دستور مجتهد است و از مجتهدی باید تقلید کرد که: مرد بالغ، عاقل، شیعه دوازده امامی، حلال زاده، زنده و عادل باشد و مقصود از عدالت آن است که قدرت نفسانیه ای بر انجام واجبات و ترک گناهان کبیره داشته باشد. و احتیاط واجب آن است که مرجع تقلید حریص به دنیا نباشد و لازم است از مجتهدین دیگر اعلم باشد یعنی در فهمیدن حکم خدا از همه مجتهدین عصر خودش عالمتر باشد.
- [آیت الله بهجت] کسی که مقلد مرجعی بوده و بعد از وفات او به فتوای مرجعی دیگر به تقلید اول باقی بوده، پس از وفات مرجع دوم، در صورت جواز بقاء، تنها در مسائلی که طبق فتوای مجتهد اول عمل کرده می تواند باقی بماند . و اگر چند مرجع داشته و بعد از وفات هر کدام طبق موازین از دیگری تقلید کرده و با اجازه بعدی بر تقلید باقی مانده و در نتیجه از هر مجتهد چند مسأله عمل کرده است، در آن مسائل می تواند بر تقلید مجتهدین قبلی باقی بماند . ولی در هرصورت در مسائلی که عمل نکرده باید به فتوای مجتهد زنده عمل کند.