آیا برای رفتن به نماز جمعه، می توان از محل اعتکاف خارج شد؟ همه مراجع (به جز تبریزی، نوری و وحید ): آری، جایز است. امام، تحریر الوسیلة، ج 1، شروط الاعتکاف، م 9 ؛ سیستانی، تعلیقات علی العروة، شرائط الاعتکاف، م 30 ؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1203 ؛ صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1412 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 494 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 619. آیات عظام تبریزی و وحید: بنابر احتیاط واجب جایز نیست. وحید، منهاج الصالحین، ج 2، الاعتکاف، السادس و تبریزی، منهاج الصالحین، ج 1، الاعتکاف، السادس. آیةاللَّه نوری: جایز نیست. دفتر: نوری. تبصره. بنابر فتوای کسانی که رفتن به نماز جمعه را در ایام اعتکاف جایز می دانند ؛ باید حداقل زمان لازم رعایت شود تا شکل و صورت اعتکاف، به هم نخورد. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 73/500034)
آیا برای رفتن به نماز جمعه، می توان از محل اعتکاف خارج شد؟
همه مراجع (به جز تبریزی، نوری و وحید ): آری، جایز است. امام، تحریر الوسیلة، ج 1، شروط الاعتکاف، م 9 ؛ سیستانی، تعلیقات علی العروة، شرائط الاعتکاف، م 30 ؛ بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1203 ؛ صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1412 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 494 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 619.
آیات عظام تبریزی و وحید: بنابر احتیاط واجب جایز نیست. وحید، منهاج الصالحین، ج 2، الاعتکاف، السادس و تبریزی، منهاج الصالحین، ج 1، الاعتکاف، السادس.
آیةاللَّه نوری: جایز نیست. دفتر: نوری.
تبصره. بنابر فتوای کسانی که رفتن به نماز جمعه را در ایام اعتکاف جایز می دانند ؛ باید حداقل زمان لازم رعایت شود تا شکل و صورت اعتکاف، به هم نخورد. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 73/500034)
- [آیت الله مظاهری] آیا برای رفتن به نماز جمعه، میتوان از محل اعتکاف خارج شد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر معتکف (در غیر محل اعتکاف) در نماز جمعه شرکت کند آیا می تواند به اندازه نماز عصر تاخیر کرده و نماز عصر را با خطیب جمعه بخواند یا باید بعد از نمازجمعه فوراً به محل اعتکاف برگردد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا شخص معتکف می تواند برای شرکت در نماز جمعه از مسجد محل اعتکاف خارج شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا غسل جمعه برای رفتن به نماز جمعه واجب است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان نماز ظهر را به نماز عصر امام جمعه در روز جمعه اقتدا کرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا بعد از نماز جمعه می توان به نماز عصر امام جمعه اقتدا کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جمعه منصوب، سالم و حاضر در محل برگزاری نماز جمعه باشد، آیا جایز است، که امام جمعه موقت را مکلّف به اقامه نماز جمعه نماید؟ آیا صحیح است به امام جمعه موقت اقتدا کند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اقامه نماز جماعت ظهر همزمان با اقامه نماز جمعه در مکان دیگری نزدیک محل اقامه نماز جمعه جایز است؟
- [آیت الله اردبیلی] میگویند که صاحب محلّ اقامه نماز جمعه در منطقهای، راضی به اقامه نماز در آن جا نیست. در این صورت رفتن به نماز چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می توان با غسل جمعه نماز خواند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در جایی نماز جمعه برگزار شد نباید در فاصله ای کمتر از یک فرسخی آن نماز جمعه دیگری منعقد شود. پس اگر با فاصله یک فرسخ دو نماز جمعه اقامه شود هر دو صحیح است. لازم به تذکر است که میزان در مسافت، محل نماز جمعه است نه شهری که نماز جمعه در ان تشکیل شده است بنابراین در شهرهای بزرگی که طول آن چند فرسخ است می توان چند نماز جمعه تشکیل داد.
- [آیت الله سیستانی] - خروج از محلّ اعتکاف برای غسلهای مستحبی مثل غسل جمعه یا غسل اعمال (اُمّ داوود) و همچنین برای وضوی مستحبی، محلّ اشکال است. و به طور کلّی خارج شدن از مسجد برای امور راجحه (دارای رجحان) در غیر آنچه ضرورت عرفی به حساب میآید، محلّ اشکال و احتیاط است، ولی معتکف برای تشییع جنازه و تجهیز میّت مانند غسل و نماز و دفن میّت و برای عیادت مریض و نماز جمعه میتواند از محلّ اعتکاف خارج شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ب: کسانی که تا دو فرسخی از محل نماز جمعه قرار دارند مشمول حکم نماز جمعه هستند و در صورتی که نماز جمعه واجب عینی باشد حضور آنها در نماز جمعه واجب است.
- [آیت الله سبحانی] در یک نقطه نمی توان دو نماز جمعه خواند بلکه باید بین دو نماز جمعه یک فرسخ یا بیشتر فاصله باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه باید به جماعت برگزار شود ونمی توان آن را بطورفرادی بجا آورد .
- [آیت الله مظاهری] نماز جمعه بر زنها و پیران سالخورده و مریضها و نابینایان و مسافران و بچهها و کسانی که بیش از دو فرسخ از محل اقامه نماز جمعه دور هستند و کسانی که حضور آنان موجب مشقّت و سختی است مستحب مؤکّد نیست ولی اگر حاضر شدند نماز جمعه آنان به جای نماز ظهر محسوب میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله مظاهری] اگر شک کند وقت نماز جمعه باقی است یا نه، نماز جمعه صحیح است و نیز اگر یک رکعت از نماز جمعه در وقت واقع شود نماز جمعه صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] در روز جمعه انسان می تواند به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه باید به جماعت برگزار شود و نمی توان آن را به طور فرادی بجا آورد.