اگر شخصی با اعتقاد به اینکه هنوز اذان صبح را نگفته اند، مشغول سحری بشود ؛ سپس متوجه گردد که اذان صبح گذشته است حکم روزه او چیست؟ همه مراجع (به جز بهجت ): اگر بدون بررسی و تحقیق در طلوع فجر، مشغول سحری شده، روزه اش باطل است و باید قضا کند. امام، نوری، فاضل و مکارم: تعلیقات علی العروة، ج 3، فصل فیما تعلیق بالقضا، الاربع ؛ سیستانی، وحید، تبریزی، منهاج الصالحین، م 1023 ؛ صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1336 و دفتر: خامنه ای. آیةاللَّه بهجت: اگر بدون بررسی و تحقیق در طلوع فجر مشغول سحری شده، بنابر احتیاط واجب روزه اش باطل است و باید قضا کند. بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1132. تبصره. فرد یاد شده با وجود اینکه روزه اش باطل شده، حق ندارد افطار کند ؛ بلکه باید تا شب از مفطرات امساک نماید. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 20/500017)
اگر شخصی با اعتقاد به اینکه هنوز اذان صبح را نگفته اند، مشغول سحری بشود ؛ سپس متوجه گردد که اذان صبح گذشته است حکم روزه او چیست؟
اگر شخصی با اعتقاد به اینکه هنوز اذان صبح را نگفته اند، مشغول سحری بشود ؛ سپس متوجه گردد که اذان صبح گذشته است حکم روزه او چیست؟
همه مراجع (به جز بهجت ): اگر بدون بررسی و تحقیق در طلوع فجر، مشغول سحری شده، روزه اش باطل است و باید قضا کند. امام، نوری، فاضل و مکارم: تعلیقات علی العروة، ج 3، فصل فیما تعلیق بالقضا، الاربع ؛ سیستانی، وحید، تبریزی، منهاج الصالحین، م 1023 ؛ صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1336 و دفتر: خامنه ای.
آیةاللَّه بهجت: اگر بدون بررسی و تحقیق در طلوع فجر مشغول سحری شده، بنابر احتیاط واجب روزه اش باطل است و باید قضا کند. بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، م 1132.
تبصره. فرد یاد شده با وجود اینکه روزه اش باطل شده، حق ندارد افطار کند ؛ بلکه باید تا شب از مفطرات امساک نماید. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 20/500017)
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شخصی در ماه مبارک رمضان از خواب بیدار شود و غذا بخورد سپس متوجه بشود که از وقت اذان صبح گذشته است آیا روزه این فرد صحیح است؟
- [سایر] آیا برای روزه گرفتن می توان تا پایان اذان صبح سحری خورد؟ آیا شخصی که می داند، اگر سحری نخورد ممکن است به علت ضعف و یا طولانی بودن روز نتواند روزه بگیرد، می تواند تا پایان اذان غذا بخورد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی جنب در ماه مبارک رمضان از خواب بیدار شود و وقت تا اذان صبح تنگ است که اگر بخواهد سحری بخورد نمیرسد غسل کند و از آن طرف بدون سحری روزه برای او دشوار است آیا میتواند سحری بخورد و قبل از اذان تیمّم کند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شخصی در ماه رمضان یک ربع ساعت مانده به اذان صبح بیدار شود و ببیند جنب است و در این وقت برای خوردن سحری یا غسل فقط وقت هست، وظیفه او چیست؟ آیا میتواند سحری بخورد و روزه را با تیمم بگیرد یا باید غسل کند و روزه را بدون سحری بگیرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر برای سحری بیدار شویم و سحری را خورده و بعد از آن به دستشویی برویم و در حین اینکه اذان صبح خوانده می شود متوجه شویم که قبل از سحری در خواب محتلم شده ایم آیا در آن روز، روزه من درست است یا خیر؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] شخصی قبل از اذان صبح بیدار شده و جنب بوده، مشغول غسل میشود که وسط غسل، اذان میگویند. آیا روزه او صحیح است و کفّاره دارد یا نه؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] شخصی قبل از اذان صبح بیدار شده و جنب بوده، مشغول غسل میشود که وسط غسل، اذان میگویند. آیا روزه او صحیح است و کفّاره دارد یا نه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی سحری خورد در حالی که یک ساعت به اذان صبح مانده و میداند اگر بخوابد، جنب میشود، آیا میتواند بخوابد و اگر خوابید و جنب شد و بعد از اذان صبح بیدار شود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در ماه رمضان یک ربع به اذان صبح بیدار شده و جنب است و این مدت برای خوردن سحری و غسل کفایت نمی کند، وظیفه او چیست؟
- [سایر] اگر در ماه رمضان، با اعتقاد به اینکه برای غسل جنابت وقت دارد، مشغول به غسل شود و وسط غسل بفهمد مقداری از غسل با اذان صبح همراه شده است، حکم روزه او چیست؟<BR>
- [آیت الله اردبیلی] باقی ماندن بر جنابت تا اذان صبح در روزه مستحبی باعث باطل شدن روزه نمیشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه در ماه رمضان بعد از اذان صبح بیدار شود وببیند محتلم شده، اگرچه بداند پیش از اذان صبح محتلم شده، روزه او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بچّه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود، روزه آن روز بر او واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بچه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود ، باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود . روزة آن روز بر او واجب نیست .
- [آیت الله سبحانی] اگر بچّه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود، باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود، روزه آن روز بر او واجب نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بچه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود؛ باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود؛ روزه آن روز بر او واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بچّهای پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود، باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود، روزه آن روز بر او واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بچه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود باید روزه بگیرد، و اگر بعد از اذان بالغ شود روزه آنروز بر او واجب نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر بچه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود، باید روزه بگیرد و اگر بعد از اذان بالغ شود، روزه آن روز بر او واجب نیست.
- [امام خمینی] اگر بچه پیش از اذان صبح ماه رمضان بالغ شود، باید روزه بگیرد، واگر بعد از اذان بالغ شود، روزه آن روز بر او واجب نیست.