اعتکاف در چه مساجدی جایز است؟ آیا در مساجد دانشگاه ها می توان اعتکاف کرد؟ همه مراجع (به جز امام، خامنه ای و مکارم): اعتکاف در مساجد جامع شهرها جایز است و در سایز مساجد جایز نیست.[1] امام: اعتکاف باید در مساجد چهارگانه باشد و بنابر احتیاط واجب در مساجد جامع، باید به قصد رجا انجام گیرد و در غیر مساجد جامع صحیح نیست.[2] آیات عظام خامنه ای، سیستانی، صافی و فاضل: اعتکاف در همه مساجد مانند مسجد دانشگاه ها به قصد رجا و مطلوبیت جایز است.[3] آیه اللّه مکارم: در هر مسجدی که دو یا سه مرتبه نماز جماعت برگزار می شود، اعتکاف جایز است. بنابراین در مساجد دانشگاه ها که ظهر و شب نماز جماعت برگزار می شود اعتکاف جایز است.[4] تبصره 1. مساجد اربعه عبارتند از: مسجدالحرام، مسجدالنبی، مسجد کوفه و مسجد بصره. تبصره 2.اعتکاف در غیر مساجد مانند حسینیه ها و نمازخانه ها، بنابر نظر همه مراجع جایز نیست. تبصره 3. کسانی که به واسطه نذر یا اجرت، اعتکاف واجب دارند، لازم است در مساجد چهارگانه یا مساجد جامع معتکف شوند. پی نوشت ها: [1]دفتر: همه مراجع. [2]امام، تحریرالوسیله، ج 1، شروط الاعتکاف، الخامس. [3]دفتر: خامنه ای، سیستانی، صافی و فاضل. [4]استفتاآت، ج 2، ص 58. متن کامل کتاب احکام اعتکاف کانال تلگرام پرسمان: porseman@
اعتکاف در چه مساجدی جایز است؟ آیا در مساجد دانشگاه ها می توان اعتکاف کرد؟
همه مراجع (به جز امام، خامنه ای و مکارم): اعتکاف در مساجد جامع شهرها جایز است و در سایز مساجد جایز نیست.[1]
امام: اعتکاف باید در مساجد چهارگانه باشد و بنابر احتیاط واجب در مساجد جامع، باید به قصد رجا انجام گیرد و در غیر مساجد جامع صحیح نیست.[2]
آیات عظام خامنه ای، سیستانی، صافی و فاضل: اعتکاف در همه مساجد مانند مسجد دانشگاه ها به قصد رجا و مطلوبیت جایز است.[3]
آیه اللّه مکارم: در هر مسجدی که دو یا سه مرتبه نماز جماعت برگزار می شود، اعتکاف جایز است. بنابراین در مساجد دانشگاه ها که ظهر و شب نماز جماعت برگزار می شود اعتکاف جایز است.[4]
تبصره 1. مساجد اربعه عبارتند از: مسجدالحرام، مسجدالنبی، مسجد کوفه و مسجد بصره.
تبصره 2.اعتکاف در غیر مساجد مانند حسینیه ها و نمازخانه ها، بنابر نظر همه مراجع جایز نیست.
تبصره 3. کسانی که به واسطه نذر یا اجرت، اعتکاف واجب دارند، لازم است در مساجد چهارگانه یا مساجد جامع معتکف شوند.
پی نوشت ها:
[1]دفتر: همه مراجع.
[2]امام، تحریرالوسیله، ج 1، شروط الاعتکاف، الخامس.
[3]دفتر: خامنه ای، سیستانی، صافی و فاضل.
[4]استفتاآت، ج 2، ص 58.
متن کامل کتاب احکام اعتکاف
کانال تلگرام پرسمان: porseman@
- [سایر] اعتکاف در چه مساجدی جایز است؟آیا در مساجد دانشگاه ها می توان اعتکاف کرد؟
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف در مسجد محل یا بازار یا دانشگاه جایز است؟
- [سایر] با توجّه به اینکه اعتکاف باید در مسجد جامع شهر باشد، آیا جایز است در مسجد دانشگاه اعتکاف را به قصد رجا انجام داد؟
- [آیت الله سیستانی] در ایام اعتکاف در مسجد دانشگاه، رفتن به کلاس و شرکت در درس جایز است ؟
- [آیت الله بهجت] آیا اعتکاف در مسجد دانشگاه صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] اعتکاف در مسجد دانشگاه صحیح است؟
- [سایر] برخی مراجع تقلید، اعتکاف را تنها در مساجد جامع جایز می دانند؛ آیا دانشجویان می توانند نذر کنند که سه روز در مسجد دانشگاه اجتماع کنند؟
- [آیت الله بهجت] در چه مساجدی اعتکاف صحیح است؟
- [آیت الله نوری همدانی] با توجه به مساجد جامع هر شهر آیا اعتکاف در مسجد دانشگاه هر شهر مجاز است؟
- [آیت الله مظاهری] به فتوای حضرت عالی اعتکاف در چه مساجدی صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] - در مواردی که جایز است از مسجد بیرون رود، بیشتر از زمانی که برای انجام آن امر لازم است، نباید خارج مسجد نماند. خروج از محل اعتکاف
- [آیت الله سیستانی] - اگر بر اعتکاف کننده غسل واجب شود، در صورتی که آن غسل از غسلهایی است که انجام آن در مسجد، مانع داشته و جایز نباشد مثل غسل جنابت که مستلزم ماندن در مسجد با جنابت است یا موجب نجس شدن مسجد میگردد، باید خارج شود وگرنه اعتکاف او باطل میشود و در صورتی که غسل کردن در مسجد مانعی نداشته باشد مانند غسل مسّ میّت و امکان غسل نیز باشد، بنا بر احتیاط واجب، جایز نیست از مسجد خارج شود.
- [آیت الله اردبیلی] به هم زدن اعتکافِ واجب جایز نیست؛ ولی میتواند اعتکافِ مستحب را در دو روز اوّل آن باطل نماید، هرچند این عمل خلاف احتیاط است و پس از گذشتن دو روز، ماندن روز سوم در مسجد واجب است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بر اعتکاف کننده غسل واجب شود در صورتی که غسل کردن در مسجد مانعی نداشته باشد مانند غسل مس میت جایز نیست از مسجد خارج شود ودر صورتی که مانع داشته باشد مثل غسل جنابت که مستلزم ماندن در مسجد با جنابت است باید خارج شود وگرنه اعتکاف او باطل می شود
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است عبور ومرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جائز است عبور از زمینهای مدارس دینی وحسینیههایی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه بر اثر شیاع یا شهادت دو عادل یا یک عادل، ثابت شود که نقطه مورد نظر مسجد است، اعتکاف در آن جایز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] انچه از زمین مساجدی که بعد از خیابان کشیدن باقی مانده است اگر به اندازه ای باشد که می شود از انها برای نماز و سایر عبادات استفاده کرد احکام مسجد بر ان باقیمانده مترتب است و هر گونه استفاده ای از ان که در ارتکاز متشرعه با مسجد بودن منافات دارد جایز نیست
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف عمل واحدی است ، و باید از طرف یک نفر انجام بگیرد، بنابراین نمی توان یک اعتکاف را از طرف چند نفر انجام داد، فقط می توان ثواب عمل اعتکاف را برای گروهی اهدا نمود، خواه زنده باشند، یا نه.
- [آیت الله سبحانی] محل اعتکاف، باید مسجد جامع باشد، و مراد از مسجد جامع این است که در آنجا نماز جماعت برگزار شده و به عنوان مسجد شهر حساب شود. بنابراین در بیشتر شهرها فقط یک مسجد می تواند محل اعتکاف باشد، مگر این که به خاطر بزرگی شهر دو مسجد یا بیشتر همزمان، مسجد شهر به حساب آیند، بنابراین، مسجد محلّه و امثال آن، برای اعتکاف، کافی نیست.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه در مسجد در حال اعتکاف، جنب شود، فوراً باید مسجد را ترک کند و غسل نماید، و اگر مسامحه کند و در مسجد بماند هر چند بعداً برای غسل اقدام کند اعتکاف او باطل می شود.