کسانی که حقوق ثابت دارند (مانند کارمند، کارگر و ...) و از پول خمس داده هزینههای زندگی خود را تأمین کردهاند؛ آیا میتوانند این مقدار از مؤونه را از حقوق دریافتی ماههای بعد کسر کنند؟ و در نتیجه سر سال خمس زاید را بپردازند؟ به عنوان مثال صد هزار تومان پول مخمس دارند و آن را در زندگی خرج میکنند و در کنار آن صد و بیست هزار تومان حقوق نیز دریافت مینمایند؛ آیا جایز است سر سال خمسی تنها خمس بیست هزار تومان را بپردازند؟ امام، مکارم، صافی و خامنهای: خیر، نمیتوانند این مخارج را از آن حقوق کم کنند و باید در فرض مذکور، خمس صد و بیست هزار تومان را بپردازند.امام، استفتاءات، ج 1، خمس، س 202 و 143؛ خامنهای، اجوبة، س 1025 و 1027؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 613؛ مکارم، توضیحالمسائل، م 1504. سیستانی، بهجت، فاضل و نوری: آری میتوانند این مخارج را از آن حقوق کم کنند و در فرض مذکور، جایز است تنها خمس بیست هزار تومان را بپردازند.فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 789 و ج 2، س 487؛ نوری، استفتاءات، ج 1، س 295 و ج 2، س 314؛ دفتر: سیستانی و بهجت. وحید و تبریزی: اگر پیش از خرج کردن پول مخمس، حقوق خود را دریافت کند و سپس از آن پول (پول مخمس) خرج نماید؛ میتواند آن مخارج را از حقوق دریافتی کم کند؛ ولی اگر از پول مخمس در هزینههای زندگی خرج و سپس حقوق خود را دریافت کند، نمیتواند این مخارج را از آن حقوق کم نماید.تبریزی، صراط النجاة، ج 1، س 507 و 407؛ دفتر وحید. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 114/500010)
کسانی که حقوق ثابت دارند (مانند کارمند، کارگر و ...) و از پول خمس داده هزینههای زندگی خود را تأمین کردهاند؛ آیا میتوانند این مقدار از مؤونه را از حقوق دریافتی ماههای بعد کسر کنند؟ و در نتیجه سر سال خمس زاید را بپردازند؟ به عنوان مثال صد هزار تومان پول مخمس دارند و آن را در زندگی خرج میکنند و در کنار آن صد و بیست هزار تومان حقوق نیز دریافت مینمایند؛ آیا جایز است سر سال خمسی تنها خمس بیست هزار تومان را بپردازند؟
کسانی که حقوق ثابت دارند (مانند کارمند، کارگر و ...) و از پول خمس داده هزینههای زندگی خود را تأمین کردهاند؛ آیا میتوانند این مقدار از مؤونه را از حقوق دریافتی ماههای بعد کسر کنند؟ و در نتیجه سر سال خمس زاید را بپردازند؟ به عنوان مثال صد هزار تومان پول مخمس دارند و آن را در زندگی خرج میکنند و در کنار آن صد و بیست هزار تومان حقوق نیز دریافت مینمایند؛ آیا جایز است سر سال خمسی تنها خمس بیست هزار تومان را بپردازند؟
امام، مکارم، صافی و خامنهای: خیر، نمیتوانند این مخارج را از آن حقوق کم کنند و باید در فرض مذکور، خمس صد و بیست هزار تومان را بپردازند.امام، استفتاءات، ج 1، خمس، س 202 و 143؛ خامنهای، اجوبة، س 1025 و 1027؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 613؛ مکارم، توضیحالمسائل، م 1504.
سیستانی، بهجت، فاضل و نوری: آری میتوانند این مخارج را از آن حقوق کم کنند و در فرض مذکور، جایز است تنها خمس بیست هزار تومان را بپردازند.فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 789 و ج 2، س 487؛ نوری، استفتاءات، ج 1، س 295 و ج 2، س 314؛ دفتر: سیستانی و بهجت.
وحید و تبریزی: اگر پیش از خرج کردن پول مخمس، حقوق خود را دریافت کند و سپس از آن پول (پول مخمس) خرج نماید؛ میتواند آن مخارج را از حقوق دریافتی کم کند؛ ولی اگر از پول مخمس در هزینههای زندگی خرج و سپس حقوق خود را دریافت کند، نمیتواند این مخارج را از آن حقوق کم نماید.تبریزی، صراط النجاة، ج 1، س 507 و 407؛ دفتر وحید. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 114/500010)
- [سایر] 1. شخصی در اثنای سال خمسی، مهریه همسر خود را میپردازد و سپس از او قرض میکند تا در مؤونه خرج کند؛ آیا باید خمس مبلغ مذکور را بپردازد؟ در صورتی که فرد، پول مخمس داشته و نخواهد از آن خرج نماید، چطور؟ 2. آیا به حقوقی که در انتهای سال خمسی دریافت میشود، خمس تعلق میگیرد؟ یا جزو درآمد سال بعد محسوب میشود؟ در صورت تعلق، آیا تمام آن خمس دارد یا فقط مبلغ حقوق تعداد روزهای واقع در سال خمسی، خمس دارد؟
- [سایر] با سلام و آرزوی سلامتی و توفیقات شما متاسفانه وضعیت اقتصادی جاری برای عموم مردم به نحوی است که امکان تامین هزینه زندگی خود را ندارند و برای تامین مایحتاج ضروری خود و ... محتاج خریدهای اقساطی و یا دریافت وام و یا شیوه های دیگری هستند. 1. در شرایط کنونی امکان خرید منزل و یا اخذ وام بانکی برای خرید منزل و یا خودرو و یا سفر حج و ... از محل حقوق دریافتی و درآمدهای عادی در زندگی مردم وجود ندارد. عموم کارکنان مجبورند برای تامین نیازهای واقعی خود بجای خرید یکدفعه از محل درآمدهی خود بدلیل عدم کفایت درآمدهای خود، اندک اندک از درآمدهای جاری خود کسر نمایند و نهایتا بعد از مدتی امکان خرید موارد مورد نیاز خود را داشته باشند. در واقع آنچه به عنوان مایحتاج زندگی است دیگر یکباره قابل تامین نیست بلکه لازم است در طول سالیانی آنرا تامین کرد. آیا آنچه از این بابت کسر میشود و البته در واقع پس انداز نیست زیرا پس انداز جمع آوری مبالغ مازاد بر نیاز است که در طول سال اتفاق می افتد ولی در این مورد جمع آوری مال از محل کسر اقساطی از حقوق خودشان است که باید برای رفع نیاز واقعی زندگی آنها در طول سال و یا سالیانی کسر شود تا امکان تامین مایحتاج زندگی فراهم شود و لذا این کسورات برای رفع نیاز واقعی است که بدلیل شرایط اقتصادی عموم مردم یکباره قابل تهیه نیست. در واقع این مواردی که از حقوق کسر شده و برای تامین نیاز ضروری کنار گذاشته میشود جزء هزینه های ضروری و رفع مایحتاج محسوب می شد آیا به آنها خمس تعلق میگیرد؟ 2. عیناً اگر بخشی از درآمد سال در حسابهای پس انداز امانت نهاده شود تا بتوان از امکان وام بانکی خربد منزل استفاده کرد، با توجه به اینکه این بخش در واقع وجوه لازم برای خرید منزل است و نه سرمایه گذاری برای درآمد بعدی ولی در واقع امانتی است تا با اخذ وام امکان خرید منزل فراهم شود. آیا اینها جزء هزینه های سال محسوب میشود و یا به آنها خمس تعلق میگیرد؟ 3. یا پولی که برای سفر حج بناست هزینه شود ولی چون اکنون امکان سفر طبق مقررات دولت فراهم نیست و باید این وجوه را برای سفر حج در بانکی نزد دولت قرار داد تا در صورت تعیین نوبت بموقع بتوان عازم شد آیا در صورت کنار گذاردن بعنوان هزینه میتواند منظور شود و یا چون اکنون امکان سفر فراهم نیست باید به آن خمس تعلق گیرد؟ لطفاً در موارد فوق با توجه به تغییر شرایط اقتصادی خانوارها و رفع تکلیف اعلام نظر فرمائید. ضمناً اینجانب در این موارد چون اقدام نموده و این اقساط را جزء هزینه های ضروری خود محاسبه و پس انداز و یا مازاد بر نیاز تلقی نمیکرده ام خمس آنها را نداده ام در اینصورت تکلیف اینجانب چیست با این فرض که قطعاً بدلیل کمی امکان اقتصادی اگر خمسی به این اموال تعلق گیرد باید با فروش آنها خمس بدهم زیرا از محل درآمد جاری خود امکان پرداخت خمس این اموال را قطعاً در طی چندین سال نخواهم داشت.