فطره دانشجویان و سربازانی که به طور رایگان از غذای دولتی استفاده میکنند، بر عهده چه کسی است؟ همه مراجع (به جز صافی، مکارم و نوری ): بر عهده خودش است و چنانچه تمکن مالی نداشته باشد از او ساقط است. امام، استفتاءات، ج 1، زکات، س 17 ؛ خامنهای، استفتاء، س 859 و 860 و 863 ؛ فاضل، ج 1، س 876 ؛ تبریزی، استفتاءات، س 780 و 781 ؛ دفتر: وحید، بهجت و سیستانی. آیةاللَّه نوری: در فرض یاد شده زکات فطره بر کسی واجب نیست. استفتاءات، ج 2، س 302. آیةاللَّه مکارم: اگر تمکّن مالی دارد، بنابر احتیاط واجب خودش بپردازد. استفتاءات، ج 1، س 369. آیةاللَّه صافی: هر کدام تمکن داشته باشند، بنابر احتیاط خودشان بپردازند. جامعالاحکام، 1، ج 1، س 563. تبصره. از نظر کسانی که زکات فطره بر عهده دانشجو نیست ؛ اگر وی تمکن مالی دارد، احتیاط مستحب آن است که خودشان بپردازند. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 209/500016)
فطره دانشجویان و سربازانی که به طور رایگان از غذای دولتی استفاده میکنند، بر عهده چه کسی است؟
فطره دانشجویان و سربازانی که به طور رایگان از غذای دولتی استفاده میکنند، بر عهده چه کسی است؟
همه مراجع (به جز صافی، مکارم و نوری ): بر عهده خودش است و چنانچه تمکن مالی نداشته باشد از او ساقط است. امام، استفتاءات، ج 1، زکات، س 17 ؛ خامنهای، استفتاء، س 859 و 860 و 863 ؛ فاضل، ج 1، س 876 ؛ تبریزی، استفتاءات، س 780 و 781 ؛ دفتر: وحید، بهجت و سیستانی.
آیةاللَّه نوری: در فرض یاد شده زکات فطره بر کسی واجب نیست. استفتاءات، ج 2، س 302.
آیةاللَّه مکارم: اگر تمکّن مالی دارد، بنابر احتیاط واجب خودش بپردازد. استفتاءات، ج 1، س 369.
آیةاللَّه صافی: هر کدام تمکن داشته باشند، بنابر احتیاط خودشان بپردازند. جامعالاحکام، 1، ج 1، س 563.
تبصره. از نظر کسانی که زکات فطره بر عهده دانشجو نیست ؛ اگر وی تمکن مالی دارد، احتیاط مستحب آن است که خودشان بپردازند. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 209/500016)
- [آیت الله مظاهری] فطریه سربازانی که در سربازخانهها زندگی میکنند و نانخور دولت هستند، بر عهده چه کسی است: خانواده یا دولت یا خود سرباز؟
- [آیت الله نوری همدانی] سربازانی که در پادگان هستند یا دانشجویانی که در خوابگاه هستند فطریه آنها به عهده چه کسی است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زکات فطره سربازهایی که در پادگانها از جیره دولتی استفاده میکنند بر عهده خود آنها است یا دولت، و آیا سربازان عائله دولت حساب میشوند یا خیر؟
- [آیت الله خوئی] شاگرد دکان عطاری دوران سال ظهر غذای او به عهده صاحب دکان است، ماه مبارک هم او را افطار میدهد، فطره او به عهده کیست؟
- [آیت الله بهجت] فطریه دانشجویی که در خوابگاه دانشگاه به سر می برد و از غذای دانشگاه استفاده می کند، بر عهده چه کسی است؟
- [سایر] آیا پرداخت زکات فطره برای دانشجویان خوابگاهی واجب است؟
- [آیت الله بهجت] اگر شب عید فطر فرزند انسان در بیمارستان بستری باشد، به نحوی که از غذای بیمارستان استفاده می کند و پدر خرج بیمارستان او را می دهد، آیا باز هم فطریه بر عهده پدر می باشد یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا فطریه کارگرانی که غذایشان را در کارخانه میخورند و یا سربازانی که در پادگان غذا میخورند و یا کارمندان و کارگرانی که اداره یا مؤسسهای به آنها غذا میدهد و شب عید فطر نیز در آن محل غذا میخورند، به عهده کارخانه یا پادگان یا اداره و مؤسسه است یا برعهده خودشان؟ حکم کارگر و خادم و راننده خانه در فرض قبلی چیست؟
- [آیت الله خوئی] بعضی دانشجویان مدارس و دانشگاههای دولتی و اهلی زمانی که در جلسه امتحان شرکت میکنند در حال امتحان تقلب میکنند از ورقهایی که مخفی نموده یا از هم شاگردیهای خود سرّی میگیرند و چنین عملی از نظر مقررات مدارس و دانشگاهها ممنوع است، آیا انجام دادن این کار حرام است یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] میهمانان شب عید فطر که قبل از غروب وارد می شوند در صورتیکه میزبان شرکت دولتی و یا نهاد دولتی باشد بر عهده چه کسی خواهد بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه انسان کسی را اجیر کند و شرط نماید که مخارج او را نیز بدهد (مانند خدمتکار) باید فطره او را هم بدهد، ولی در مورد کارگرانی که مخارج آنها بر عهده صاحب کار است و این مخارج جزئی از مزد آنها محسوب می شود، فطره آنها بر صاحب کار واجب نیست، همچنین در میهمانخانه ها و مانند آن،که معمول است کارکنان غذای خود را در همان جا می خورند و این در حقیقت جزء حقوق آنها محسوب می شود، فطره آنها بر خودشان است، نه بر صاحب کار.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که شوهرش مخارج او را نمی دهد و نانخور دیگری است فطره اش بر عهده کسی است که نانخور او می باشد و اگر زن غنی است و از مال خود خرج می کند باید شخصاً فطره را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] فطره طفلی که از مادر یا دایه شیر میخورد، بر عهده کسی است که مخارج مادر یا دایه را میدهد. البته چنانچه کسی مادر یا دایه را برای شیر دادن اجیر کرده باشد، فطریّه طفل بر عهده اوست، هرچند کس دیگری نفقه مادر یا دایه را بپردازد؛ ولی اگر مادر یا دایه مخارج خود را از مال طفل بردارد، فطره طفل بر کسی واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر انسان نانخور کسی باشد، ولی قبل از غروب نانخور دیگری شود، زکات فطره او بر عهده شخص دوم است، مثل این که دختر پیش از غروب به خانه شوهر رود که شوهرش باید فطره او را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مخارج سربازها در سربازخانه ها یا میدان جنگ بر عهده دولت است، ولی فطره آنها بر دولت واجب نیست و اگر شرایط در خودشان جمع است باید زکات فطره خود را بدهند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان کسی را اجیر نماید و شرط کند که مخارج او را بدهد (مانند خدمتکار) در صورتی که بشرط خود عمل کند و نانخور او حساب شود باید فطره او را هم بدهد ولی چنانچه شرط کند که مقداری از مخارج او را بدهد و مثلا پولی هم برای دیگر مخارجش بدهد، دادن فطره او واجب نیست مانند کارگران در کارخانه ها و مهمانخانه ها که معمولا کارکنان، غذای خود را همانجا می خورند فطره آنها بر خودشان است نه بر صاحبکار.
- [آیت الله مظاهری] افرادی که در ادارات دولتی یا مؤسسات کار میکنند و معمول است که مقداری از حقوق آنان را پسانداز میکنند که هنگام بازنشستگی بتدریج به آنان بدهند پس از بازنشستگی هر مقدار را که در هر سال به آنان بدهند جزو درآمد آن سال محسوب است و لازم نیست خمس آن را فوراً بدهند.
- [آیت الله اردبیلی] افرادی که در ادارات دولتی یا مؤسّسات خصوصی کار میکنند و معمولاً اداره، مقداری از حقوق آنان را پسانداز میکند تا هنگام بازنشستگی به تدریج به آنان پرداخت نماید، پس از بازنشستگی هر مقدار که در هر سال به آنان بدهند، جزء درآمد آن سال حساب میشود و لازم نیست خُمس آن را فورا پرداخت نمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زکات فطره بر تمام کسانی که قبل از غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و غنی باشند واجب است، یعنی باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفر به اندازه یک صاع (تقریباً سه کیلو) از آنچه غذای نوع مردم آن محل است، اعم از گندم و جو یا خرما یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را بدهد کافی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که موقع غروب شب عید فطر بالغ و عاقل است و فقیر و بنده کسی نیست به این معنی که ماه رمضان را اگر چه به یک ان تا تحقق غروب با این شرایط درک کند باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند هر نفری یک صاع که تقریبا سه کیلوگرم است گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج و مانند اینها به مستحق بدهد و بنابر احتیاط واجب غذای معمول محلش باشد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافیست و بنابر احتیاط واجب کسی که وقت غروب شب عید فطر بی هوش است باید فطره را بدهد