زنی که عادتش در ماه هفت روز است؛ ولی همیشه پس از پاک شدن روز هشتم یا روز نهم، فقط لکهای خون (با نشانههای حیض) مشاهده میکند، چه تکلیفی دارد؟ همه مراجع (به جز سیستانی، صافی و مکارم): باید همه (حتی پاکی وسط) را حیض قرار دهد. (-(بنابراین لازم نیست بعد از پاک شدن اول غسل کند؛ بلکه باید تا روز هشتم یا نهم عبادات خود را ترک کند و سپس غسل کند)-). توضیحالمسائل مراجع، م 444 و وحید، توضیحالمسائل، م 450. آیةاللَّه مکارم: تنها باید روزهایی را که خون دیده حیض قرار دهد و روزهای پاکی (وسط) حیض نیست و حکم زنان پاک را دارد. (-(بنابراین بعد از پاک شدن اول، باید غسل کند و عبادات خود را تا روز هشتم یا نهم به جا آورد؛ آن گاه اگر لکهای از خون مشاهده کرد و پاک شد، دوباره باید غسل کند)-). توضیحالمسائل مراجع، م 444. آیات عظام سیستانی و صافی: باید روزهایی را که خون دیده، حیض قرار دهد و بنابر احتیاط واجب در روزهای پاکی عبادتهای خود را به جا آورد و آنچه را که بر حائض حرام است، ترک کند. (-(بنابراین بعد از پاک شدن اول، بنابر احتیاط واجب باید غسل کند و عبادات خود را تا روز هشتم یا نهم به جا آورد؛ آن گاه اگر لکهای از خون مشاهده کرد و پاک شد، دوباره باید غسل کند)-). توضیحالمسائل مراجع، م 444. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 33/500032)
زنی که عادتش در ماه هفت روز است؛ ولی همیشه پس از پاک شدن روز هشتم یا روز نهم، فقط لکهای خون (با نشانههای حیض) مشاهده میکند، چه تکلیفی دارد؟
زنی که عادتش در ماه هفت روز است؛ ولی همیشه پس از پاک شدن روز هشتم یا روز نهم، فقط لکهای خون (با نشانههای حیض) مشاهده میکند، چه تکلیفی دارد؟
همه مراجع (به جز سیستانی، صافی و مکارم): باید همه (حتی پاکی وسط) را حیض قرار دهد. (-(بنابراین لازم نیست بعد از پاک شدن اول غسل کند؛ بلکه باید تا روز هشتم یا نهم عبادات خود را ترک کند و سپس غسل کند)-). توضیحالمسائل مراجع، م 444 و وحید، توضیحالمسائل، م 450.
آیةاللَّه مکارم: تنها باید روزهایی را که خون دیده حیض قرار دهد و روزهای پاکی (وسط) حیض نیست و حکم زنان پاک را دارد. (-(بنابراین بعد از پاک شدن اول، باید غسل کند و عبادات خود را تا روز هشتم یا نهم به جا آورد؛ آن گاه اگر لکهای از خون مشاهده کرد و پاک شد، دوباره باید غسل کند)-). توضیحالمسائل مراجع، م 444.
آیات عظام سیستانی و صافی: باید روزهایی را که خون دیده، حیض قرار دهد و بنابر احتیاط واجب در روزهای پاکی عبادتهای خود را به جا آورد و آنچه را که بر حائض حرام است، ترک کند. (-(بنابراین بعد از پاک شدن اول، بنابر احتیاط واجب باید غسل کند و عبادات خود را تا روز هشتم یا نهم به جا آورد؛ آن گاه اگر لکهای از خون مشاهده کرد و پاک شد، دوباره باید غسل کند)-). توضیحالمسائل مراجع، م 444. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 33/500032)
- [سایر] خانمی که عادتش شش روز است، پس از پاک شدن غسل کرده است روز هشتم لکهای خون (با نشانههای حیض) مشاهده کرده و پاک شده است؛ آیا باید دوباره غسل کند؟
- [سایر] زنی که از خون پاک نمیشود؛ اگر دو ماه پشت سر هم در وقت معین خونی با نشانههای حیض ببیند آیا عادت وقتیه پیدا میکند؟
- [سایر] زنی عادت ماهانه او مثلاً هفت روز بوده؛ ولی به علت گذاشتن دستگاه جلوگیری از بارداری این ماه از ده روز بیشتر خون مشاهده میکند، چه مقدار از آن خون حیض محسوب میشود؟
- [سایر] زنی عادت ماهانه او مثلاً هفت روز بوده؛ ولی به علت گذاشتن دستگاه جلوگیری از بارداری هر بار از ده روز بیشتر خون مشاهده میکند، چه مقدار از آن خون حیض محسوب میشود؟
- [سایر] اگر زن چند روز پشت سر هم با نشانههای حیض خون ببیند و پاک شود و سپس با همان نشانهها خون ببیند، کدام حیض محسوب میشود؟
- [آیت الله سبحانی] زنی رحمش را برمی دارد اگر خونی مشاهده کند آیا این خون محکوم به حیض است؟
- [آیت الله سبحانی] زنی که عادت ماهانه او معمولا شش و یا هفت روز است اگر بزعم اینکه پاک شده غسل کند روز هشتم دوباره خون ببیند چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر خانمی که عادت 6 روزه دارد، یک ماه تا روز نهم خون ببیند و روز دهم پاک شود و روز پانزدهم مجددا خون ببیند وظیفه او چیست و چه روزهایی را حیض و چه روزهایی را استحاضه قرار دهد؟
- [آیت الله بهجت] اگر خانمی که عادت 6 روزه دارد یک ماه تا روز نهم خون ببیند و روز دهم پاک شود و روز پانزدهم مجددا خون ببیند، وظیفه او چیست و چه روزهایی را حیض و چه روزهایی را استحاضه قرار دهد؟
- [سایر] صفات و نشانههای خون حیض چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که معمولاً ماهی یک مرتبه خون میبیند، اگر در یک ماه دو مرتبه خون ببیند و آن خون نشانههای حیض را داشته باشد، چنانچه روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز کمتر نباشد، باید هر دو را حیض قرار دهد؛ بلی در مورد زنی که عادت وقتیه دارد و عادت وی به وسیله نشانههای حیض مشخّص نشده باشد خونی که بعد از ایام عادت میبیند هر چند نشانه حیض را داشته و ده روز فاصله هم شده باشد، حیض نیست.
- [آیت الله اردبیلی] زنهایی که عادت وقتیّه و عددیّه دارند سه دستهاند: اوّل: زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معین خون حیض ببیند و در وقت معین نیز پاک شود؛ مثلاً دو ماه پشت سر هم از روز اوّل ماه خون ببیند و روز هفتم پاک شود که عادت حیض این زن از اوّل تا هفتم ماه است. دوم: زنی که از خون پاک نمیشود ولی دو ماه پشت سر هم چند روز معیّن مثلاً از اوّل تا هشتم ماه خونی میببیند که نشانههای حیض را دارد (یعنی غلیظ و سرخ یا تیره و گرم است و با فشار و سوزش بیرون میآید) و بقیّه خونهای او نشانههای استحاضه را دارد (یعنی نشانههای حیض را ندارد، مثلاً زرد رنگ است) که عادت او از اوّل تا هشتم ماه است. سوم: زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معین خون حیض ببیند و بعد از سه روز یا بیشتر خون دیدن، یک روز یا بیشتر پاک شود و دوباره خون حیض ببیند، و مجموع روزهایی که خون دیده و روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشود و در هر دو ماه مجموع روزهایی که خون دیده و در وسط پاک بوده، به یک اندازه باشد، که در این صورت عادت او به اندازه مجموع روزهایی است که خون دیده و در وسط پاک بوده و لازم نیست روزهایی که در وسط پاک بوده در هر دو ماه به یک اندازه باشد؛ مثلاً اگر در ماه اوّل از روز اوّل تا سوم ماه خون ببیند و سه روز پاک شود و دوباره سه روز خون ببیند و در ماه دوم بعد از آن که سه روز اول ماه را خون دید، سه روز یا کمتر یا بیشتر پاک شود و دوباره خون ببیند و در مجموع نه روز شود، عادت این زن نه روز میشود.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت وقتیّه و عددیّه دارد ، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند ، خونی که در روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را نداشته باشد حیض است . و خونی که بعد از روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را داشته باشد استحاضه است . مثلاً زنی که عادت حیض او از اول ماه تا هفتم است اگر از اول ماه تا دوازدهم خون ببیند ، هفت روز اول آن حیض و پنج روز بعد استحاضه می باشد . 2 صاحب عادت وقتیّه :
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرار می دهد، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده، اول حیض خود قرار دهد، مثلاً زنی که هر ماه، روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک می شده چنانچه یک ماه، دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اول ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [امام خمینی] زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرار می دهد، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده، اول حیض خود قرار دهد.مثلا زنی که هر ماه، روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک می شده، چنانچه یک ماه، دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد،باید هفت روز اول ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله بروجردی] زنی که عادت وقتیه دارد و شمارهی عادت خویشان خود را حیض قرار میدهد، باید روزی را که در هر ماه اوّل عادت او بوده اوّلِ حیض خود قرار دهد، مثلاً زنی که هر ماه روز اوّلِ ماه خون میدیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک میشده، چنانچه یک ماه دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اوّل ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرار می دهد باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده اول حیض خود قرار دهد مثلا زنی که هر ماه روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم پاک می شده چنانچه یک ماه دوازده روز خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد باید هفت روز اول ماه را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که عادت وقتیه دارد و شماره عادت خویشان خود را حیض قرار می دهد، باید روزی را که در هر ماه اول عادت او بوده، اول حیض خود قرار دهد مثلاً زنی که هر ماه، روز اول ماه خون می دیده و گاهی روز هفتم و گاهی روز هشتم، پاک می شده چنان چه یک ماه، دوازده روز، خون ببیند و عادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اول ماه را، حیض و باقی را استحاضه قرار دهد.
- [آیت الله اردبیلی] زنهایی که عادت وقتیّه دارند سه دستهاند: اوّل: زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معین خون حیض ببیند و بعد از چند روز پاک شود، ولی شماره روزهای آن در هر دو ماه یک اندازه نباشد، مثلاً دو ماه پشت سر هم روز اوّل ماه خون ببیند ولی ماه اوّل در روز هفتم و ماه دوم در روز هشتم از خون پاک شود که این زن باید روز اوّل ماه را روز اوّل عادت حیض خود قرار دهد. دوم: زنی که از خون پاک نمیشود، ولی دو ماه پشت سر هم در وقت معین خون او نشانههای حیض را دارد (یعنی گرم، غلیظ و سرخ یا تیره است و با فشار و سوزش بیرون میآید) و بقیه خونهای او نشانه استحاضه را دارد و شماره روزهایی که خون او نشانه حیض را دارد، در هر دو ماه یک اندازه نیست، مثلاً در ماه اوّل، از اوّل تا هفتم ماه و در ماه دوم از اوّل تا هشتم ماه خون او نشانههای حیض و در بقیّه آن نشانه استحاضه را دارد که این زن نیز باید روز اوّل ماه را روز اوّل عادت حیض خود قرار دهد. سوم: زنی که دو ماه پشت سر هم در وقت معین، سه روز یا بیشتر خون حیض ببیند و بعد پاک شود و دو مرتبه خون ببیند و تمام روزهایی که خون دیده با روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز بیشتر نشود، ولی این مدّت در ماه دوم کمتر یا بیشتر از ماه اوّل باشد، مثلاً در ماه اوّل هشت روز و در ماه دوم نُه روز باشد و در هر دو ماه خون در اوّل ماه بیاید که این زن نیز باید روز اوّل ماه را روز اوّل عادت حیض خود قرار دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی که عادت وقتیّه دارد وشماره عادت خویشان خود را حیض قرار میدهد، باید روزی را که در هر ماه اوّل عادت او بوده، اوّل حیض خود قرار دهد، مثلاً زنی که هر ماه، روز اوّل ماه خون میدیده وگاهی روز هفتم وگاهی روز هشتم پاک میشده، چنانچه یک ماه دوازده روز خون ببیند وعادت خویشانش هفت روز باشد، باید هفت روز اوّل ماه را حیض وباقی را استحاضه قرار دهد.