دختر و پسری با یکدیگر ازدواج کرده اند زن میخواهد برای ادامه تحصیل به دانشگاه برود؛ شوهرش اجازه نمی دهد، وظیفه زن چیست؟ همه مراجع (به جز مکارم و تبریزی): بدون اجازه شوهر جایز نیست. امام، استفتاءات، ج 3، حقوق زوجیت، س 19 ؛ فاضل، توضیحالمسائل مراجع، م 2412 و جامعالمسائل، ج 2، س 1318 ؛ صافی، توضیحالمسائل مراجع، م 2412 و جامع الاحکام، ج 2، س 1334؛ وحید، توضیحالمسائل، م 2421 و خامنهای، استفتاء، س 368. آیةاللَّه تبریزی: بنابر احتیاط واجب، بدون اجازه شوهر جایز نیست. تبریزی، توضیحالمسائل مراجع، م 2412 و استفتاءات، س 1454. آیةاللَّه مکارم: اگر موجب تضییع حق شوهر نشود، اشکال ندارد (هر چند بهتر است رضایت او را جلب کند). مکارم، استفتاءات، ج 2، س 964 و 966. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 79/500033)
دختر و پسری با یکدیگر ازدواج کرده اند زن میخواهد برای ادامه تحصیل به دانشگاه برود؛ شوهرش اجازه نمی دهد، وظیفه زن چیست؟
دختر و پسری با یکدیگر ازدواج کرده اند زن میخواهد برای ادامه تحصیل به دانشگاه برود؛ شوهرش اجازه نمی دهد، وظیفه زن چیست؟
همه مراجع (به جز مکارم و تبریزی): بدون اجازه شوهر جایز نیست. امام، استفتاءات، ج 3، حقوق زوجیت، س 19 ؛ فاضل، توضیحالمسائل مراجع، م 2412 و جامعالمسائل، ج 2، س 1318 ؛ صافی، توضیحالمسائل مراجع، م 2412 و جامع الاحکام، ج 2، س 1334؛ وحید، توضیحالمسائل، م 2421 و خامنهای، استفتاء، س 368.
آیةاللَّه تبریزی: بنابر احتیاط واجب، بدون اجازه شوهر جایز نیست. تبریزی، توضیحالمسائل مراجع، م 2412 و استفتاءات، س 1454.
آیةاللَّه مکارم: اگر موجب تضییع حق شوهر نشود، اشکال ندارد (هر چند بهتر است رضایت او را جلب کند). مکارم، استفتاءات، ج 2، س 964 و 966.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 79/500033)
- [آیت الله نوری همدانی] در شب عقد، دختر میگوید من میخواهم ادامه تحصیل بدهم مرد موافقت میکند و بعد هم که ازدواج میکند در رشته پزشکی قبول میشود و میخواهد به دانشگاه برود شوهر مخالفت میکند، شرعاً وظیفه چیست؟
- [سایر] هنگام ازدواج (در ضمن عقد ) با شوهرم شرط کردم که اجازه ادامه تحصیل در دانشگاه را به من بدهد ؛ آیا اکنون می تواند از شرط خود دست بردارد و اجازه ندهد؟
- [امام خمینی] زنی که میخواهد به تحصیل خود ادامه دهد که بعدها شغلی انتخاب کند (البته شغل حلال) ولی فعلاً ادامه تحصیل ملازم با این است که با مرد نامحرم روبرو شود مثلاً در دانشگاه نزد مرد درس بخواند یا اینکه با مردها در یک کلاس باشد همچه تحصیل جایز است یا خیر؟
- [سایر] سلام شهاب جان بنده در حال تحصیل هستم در مقطع کارشناسی عمران در دانشگاه ازاد وجزبهترین دانشجویان دانشگاه ولی خانواده بسیار مسرندکه با دختر عمویم ازدواج کنم ولی با توجه به بیکاری تا بحال به ازدواج فکر نکردم و فقط قصد ادامه تحصیل را دارم ضمنا دختر عمویم به من علاقه دارد ولی من خیلی وقت است که عشق و عاشقی را پشت سر گذاشتم نمی دانم چه بکنم
- [سایر] اگر مرد به هر علتی اجازه ادامه تحصیل و مانند آن را به زن ندهد، آیا زن هم میتواند نسبت به او تمکین نکند؟
- [آیت الله خوئی] آیا ادامه تحصیل در دروس جدید و علوم جدید و دانشگاه برای ما جایز است و در صورت استخدام و اکنون که ما حقوق میگیریم آیا اجازه میدهید استفاده از آن حقوق دولت؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زن میتواند بدون اجازه شوهرش هر جا دلش خواست برود که باعث تحقیر شدن شود و وسایل زندگی را بدون اجازه شوهرش به هر کسی که دلش خواست بدهد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا زن اجازه دارد بدون اذن و اجازه شوهرش به سر کار برود و اگر رفت مال بدست آمده چه صورتی دارد. ضمنا آیا زن میتواند از نظر شرعی بدون اجازه شوهرش از منزل خارج شده و به بهانه دیدار با خانواده اش منزل را ترک کند. اگر زنی که در دادگاه محکوم به تمکین شده تمکین نکند و از شوهرش متابعت ننماید میتواند به بهانه زیارت مستحبی به سفر برود؟
- [سایر] با سلام من خودم لیسانس دارم و شوهرم دیپلم قبل از ازدواج دوست داشت ادامه تحصیل بده اما الان که ازدواج کردیم شریط سخت زندگی و مشغله کاری باعث شده با اینکه 2 بار دانشگاه قبول شده اما میگه وقت ندارم پس چه جوری زندگی مون رو بچرخونیم نمی دونم چجوری قانع کنم چون من خیلی علاقه به ادامه تحصیل دارم چون داداشم دکترا داره و من و خواهرم مهندسیم خواهش می کنم یه راهکار بدید ضمنا ما بی نهایت همدیگر رو دوست داریم بهمن ماه جواب دانشگاه میاد و من مطمئنم قبول میشه اما رفتن به دانشگاه....؟
- [آیت الله سیستانی] اگر دختر و پسری بخواهند با هم ازدواج کنند ولی برای شناخت و آشنایی بخواهند قبل از ازدواج دائم ازدواج موقتی داشته باشند ولی پدر دختر اجازه ندهد آیا دختر و پسر می توانند بدون اذن پدر دختر به عقد موقت یکدیگر درآیند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن به واسطه گرفتن روزه مستحبی، حق شوهرش از بین برود، روزه او حرام است و بنا بر احتیاط، از حقوق شوهر آن است که زن بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد.
- [آیت الله سبحانی] انسان نمی تواند بدون اذن زن خود، با زن هائی که به واسطه شیر خوردن، خواهرزاده یا برادرزاده زن او شده اند، ازدواج کند. و نیز اگر با پسری لواط کند، نمی تواند با دختر و خواهر و مادر و مادربزرگ آن پسر که رضاعی هستند یعنی به واسطه شیر خوردن، دختر و خواهر و مادر او شده اند، ازدواج نماید.
- [آیت الله سبحانی] انسان نمی تواند بدون اذن زن خود، با زن هائی که به واسطه شیر خوردن، خواهرزاده یا برادرزاده زن او شده اند، ازدواج کند. و نیز اگر با پسری لواط کند، نمی تواند با دختر و خواهر و مادر و مادربزرگ آن پسر که رضاعی هستند یعنی به واسطه شیر خوردن، دختر و خواهر و مادر او شده اند، ازدواج نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مرد نمی تواند بدون اذن همسر خود با خواهرزاده یا برادرزاده رضاعی زن خود ازدواج کند و نیز احتیاط واجب آن است که اگر با پسری (العیاذ بالله) لواط کرده با دختر و خواهر مادر رضاعی آن پسر ازدواج نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر با زنی که برای خود عقد کرده نزدیکی هم نکرده باشد، تا وقتی که آن زن در عقد اوست، نمیتواند بإ دختر و نوهی دختری و پسری آن زن هرچه پایین روند ازدواج کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زن انسان ، از شوهر سابقش دختری داشته باشد ؛ انسان می تواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست ، عقد کند و همچنین اگر زن انسان از شوهر سابقش پسری داشته باشد انسان می تواند دختر خود را که از آن زن نیست به ازدواج آن پسر در بیاورد . و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند می تواند با مادر آن دختر ازدواج نماید .
- [آیت الله نوری همدانی] انسان نمی تواند بدون اذن زن خود ، با زنهائی که به واسطة شیر خوردن، خواهر زاده و برادر زادة زن او شده اند ازدواج کند و نیز اگر با پسری لواط کند ، نمی تواند با دختر و خواهر و مادر و مادر بزرگ آن پسر که رضاعی هستند یعنی به واسطة شیر خوردن ، دختر و خواهر و مادر او شده اند ازدواج نماید .
- [امام خمینی] انسان نمیتواند بدون اذن زن خود با زنهایی که بهواسطة شیر خوردن خواهرزاده یا برادر زاده زن او شدهاند ازدواج کند و نیز اگر با پسری لواط کند نمیتواند با دختر و خواهر و مادر و مادربزرگ آن پسر که رضاعی هستند یعنی بهواسطه شیر خوردن دختر و خواهر و مادر او شدهاند ازدواج نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زن به واسطة گرفتن روزة مستحبی حق شوهرش از بین برود ، جایز نیست روزه بگیرد بلکه اگر حق شوهر هم از بین نرود ، احتیاط واجب آن است که بدون اجازة او روزه مستحبی نگیرد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن به واسطه گرفتن روزه مستحبی حق شوهرش از بین برود؛ روزه او باطل است؛ واحتیاط واجب آن است که اگر حق شوهر هم از بین نرود؛ بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد.