آیا زن میتواند بدون اجازه شوهر، از منزل خارج شود؟ همه مراجع (به جز تبریزی و مکارم): خیر، بیرون رفتن از منزل، بدون اجازه شوهر جایز نیست؛ مگر اینکه برای واجب شرعی باشد و یا ضرورتی ایجاب کند. فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1625 و 1628 و 1634 ؛ صافی، توضیحالمسائل، م 2421 ؛ امام، استفتاءات، ج3، حقوق زوجیت، س 16 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 18 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 2476 ؛ نوری، توضیحالمسائل، م 2408 ؛ سیستانی، منهاجالصالحین، ج 2، م 337 و 338. آیات عظام تبریزی و مکارم: بنابر احتیاط واجب بیرون رفتن از منزل، بدون اجازه شوهر جایز نیست؛ مگر اینکه برای واجب شرعی باشد یا ضرورتی ایجاب کند. تبریزی، استفتاءات، س 1454 و توضیحالمسائل، م 2421 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 963. تبصره. هر چند در کلام برخی از مراجع تقلید، استثنای بالا بیان نشده است؛ ولی بیشک آن را قبول دارند. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 69/500033)
آیا زن میتواند بدون اجازه شوهر، از منزل خارج شود؟
همه مراجع (به جز تبریزی و مکارم): خیر، بیرون رفتن از منزل، بدون اجازه شوهر جایز نیست؛ مگر اینکه برای واجب شرعی باشد و یا ضرورتی ایجاب کند. فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1625 و 1628 و 1634 ؛ صافی، توضیحالمسائل، م 2421 ؛ امام، استفتاءات، ج3، حقوق زوجیت، س 16 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 18 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 2476 ؛ نوری، توضیحالمسائل، م 2408 ؛ سیستانی، منهاجالصالحین، ج 2، م 337 و 338.
آیات عظام تبریزی و مکارم: بنابر احتیاط واجب بیرون رفتن از منزل، بدون اجازه شوهر جایز نیست؛ مگر اینکه برای واجب شرعی باشد یا ضرورتی ایجاب کند. تبریزی، استفتاءات، س 1454 و توضیحالمسائل، م 2421 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 963.
تبصره. هر چند در کلام برخی از مراجع تقلید، استثنای بالا بیان نشده است؛ ولی بیشک آن را قبول دارند.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 69/500033)
- [سایر] آیا زن در ضمن عقد میتواند شرط کند که شوهر پس از عقد، اجازه خروج از منزل را به عهده او بگذارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در خروج زن از منزل، علم به رضایت شوهر کافی است یا باید اجازه بگیرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا زن برای یادگیری مسایل شرعی و دینی می تواند بدون اجازه شوهر از منزل خارج شود؟
- [آیت الله سبحانی] زنی بدون اجازه ی شوهر، به اتفاق بچه ها و بدون کدورتی بین زن و شوهر، از منزل شوهر به منزل پدرش رفته و تقاضای نفقه ی بچه ها را نموده است آیا شوهر می تواند از همسر بخواهد که بچه ها را به منزل بیاورد تا نفقه ی آنها را پرداخت کند؟ آیا این زن ناشزه است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا زن میتواند بدون اجازه شوهر خود روزه مستحبی یا اجاره ای بگیرد؟
- [سایر] آیا زن میتواند در اموال شوهر، بدون اجازه او تصرف کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زن میتواند برای فراگیری مسائل شرعی، بدون اجازه شوهر به مسجد یا کلاس برود؟
- [آیت الله بهجت] آیا زن بدون اجازه شوهر می تواند برای فعالیت های سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی از منزل خارج شود؟
- [سایر] <BR> آیا زن میتواند بعد از گذشت چند سال از ازدواج، اجرت کار در منزل را از شوهر مطالبه کند؟
- [سایر] اگر زن به کارهای منزل - از قبیل آشپزی و نظافت - رسیدگی نکند، آیا شوهر میتواند از پرداخت نفقه او امتناع ورزد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فرزند با اجازه پدر یا زن با اجازه شوهر قسم بخورد، بعداً پدر یا شوهر نمیتواند قسم فرزند یا زن را به هم بزند، مگر زن به کاری قسم خورده که انجام آن بدون اذن شوهر جایز نیست، در این صورت شوهر میتواند در هنگام عمل اجازه انجام آن را ندهد، در نتیجه عمل به قسم لازم نخواهد بود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که عقد دائمی شده، نباید بیعذر شرعی بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود و باید خود را برای هر لذّتی که او میخواهد و عذر شرعی برای زن در اجتناب آن نیست، تسلیم نماید و اگر در اینها از شوهر اطاعت کند، تهیّه غذا و لباس و منزل و سایر لوازم منزل او (با در نظر گرفتن شؤون زن) بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند؛ چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است. (گفتنیست که نزدیکی از راه دبر جزء حقوق مرد بر زن نیست و زن میتواند از تسلیم شدن در این زمینه امتناع ورزد. بلکه مرد نمیتواند بدون رضایت زن به این کار اقدام ورزد).
- [آیت الله اردبیلی] زن میتواند برای آن که از شیرش استفاده کنند اجیر شود و لازم نیست از شوهر خود اجازه بگیرد؛ ولی اگر به واسطه شیر دادن حقّ شوهر از بین برود، بدون اجازه او نمیتواند اجیر شود.
- [آیت الله مظاهری] زن میتواند برای آنکه از شیرش استفاده کنند اجیر شود و لازم نیست از شوهر خود اجازه بگیرد، ولی اگر به واسطه شیر دادن حقّ شوهر از بین برود بدون اجازه او نمیتواند اجیر شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زن میتواند برای آن که از شیرش استفاده کنند اجیر شود، و لازم نیست از شوهر خود اجازه بگیرد، ولی اگر به واسطه شیر دادن، حق شوهر از بین برود بدون اجازه او نمیتواند اجیر شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن میتواند برای شیر دادن اجیر شود و لازم نیست از شوهر خود اجازه بگیرد؛ ولی اگر نتواند بدون تضییع حقّی از حقوق شوهر به اجاره عمل کند، باید از وی برای اجیر شدن اجازه بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شوهر از نذر کردن زن جلوگیری نماید، زن نمیتواند نذر کند و اگر بدون اجازه شوهر نذر کند، نذر او صحیح است ولی اگر بخواهد میتواند نذر او را به هم بزند.
- [آیت الله بروجردی] زن میتواند برای آن که از شیرش استفاده کنند اجیر شود و لازم نیست از شوهر خود اجازه بگیرد، ولی اگر به واسطهی شیر دادن حق شوهر از بین برود، بدون اجازهی او نمیتواند اجیر شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن با اجازه شوهر نذر کند، شوهرش نمیتواند نذر او را به هم بزند یا او را از عمل کردن به نذر جلوگیری کند، مگر زن عملی را نذر کرده که انجام آن بدون اذن شوهر جایز نیست، در این صورت شوهر میتواند در هنگام عمل اجازه انجام آن را ندهد، در نتیجه عمل به نذر لازم نخواهد بود، هر چند در هنگام نذر اجازه داده باشد.
- [آیت الله مظاهری] زن باید برای هر لذّت جنسی متعارف تسلیم شوهر باشد مگر اینکه عذری داشته باشد، و اگر عقد دائمی است باید بیرون رفتن او از منزل با اجازه شوهر باشد ولی در کارهای دیگرش که منافی با لذّت جنسی شوهرش نیست اجازه او لازم نیست.