خانمی که عادت ماهانه (عددیه) دارد؛ اکنون به علت زایمان تا یک ماه یا بیشتر خون میبیند، تکلیف عباداتش چه میشود؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، سیستانی، فاضل و نوری: باید به اندازه روزهای عادتش نفاس قرار دهد و بعد از آن تا ده روز، به احکام استحاضه عمل کند (هر چند این ده روز در ایام عادتش باشد) بعد از گذشتن ده روز اگر خونی که میبیند در ایام عادتش باشد، خون حیض است و در غیر این صورت استحاضه است (هر چند نشانههای حیض را نیز داشته باشد). توضیحالمسائل مراجع، م 519 و بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 313 و سیستانی، توضیحالمسائل مراجع، م 519 و منهاجالصالحین، ج 1، م 257 و دفتر: خامنهای. آیات عظام تبریزی و وحید: باید به اندازه روزهای عادتش نفاس قرار دهد و بعد از آن تا ده روز به احکام استحاضه عمل کند (هر چند این ده روز در ایام عادتش باشد) و بعد از گذشتن ده روز اگر خونی که میبیند در ایام عادتش باشد، یا نشانههای حیض را داشته باشد، خون حیض است و در غیر اینصورت استحاضه است. توضیحالمسائل مراجع، م 519 و وحید، توضیحالمسائل، م 525. آیةاللَّه صافی: باید به اندازه روزهای عادتش نفاس قرار دهد و بعد از آن تا ده روز به احکام استحاضه عمل کند (هر چند این ده روز در ایام عادتش باشد) و بعد از گذشتن ده روز اگر خونی که میبیند در ایام عادتش باشد یا نشانههای حیض را داشته باشد، خون حیض است. در غیر این صورت تا هنگامی که ممکن است آن خون حیض باشد، بنابر احتیاط باید آنچه را که بر حائض حرام است، ترک کند و کارهای مستحاضه را انجام دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 519. آیةاللَّه مکارم: اگر عادت او در حیض کمتر از ده روز است، اگر بیشتر از روزهای عادتش خون نفاس ببیند باید به اندازه روزهای عادت خود نفاس قرار دهد و بعد از آن، تا روز دهم بنا بر احتیاط واجب ترک عبادت کند، اگر خون از ده روز گذشت، فقط به اندازه روزهای عادتش نفاس است و بقیه استحاضه و عباداتی را که در این چند روز ترک کرده، باید قضا کند. توضیح المسائل، م 493. تبصره 1 . به عنوان مثال زنی که عادت ماهانهاش از بیستم هر ماه تا بیست و ششم است، اگر روز هشتم ماه زایید و تا یک ماه یا بیشتر، به طور متوالی خون دید تا روز چهاردهم نفاس است و بعد از آن تا روز بیست و چهارم استحاضه و بعد از آن طبق فتوای مرجع تقلیدش عمل کند. تبصره 2 . آیةاللَّه سیستانی در مسئله یاد شده فروعاتی دارند برای آگاهی از آن به آدرس پاورقی مراجعه شود. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 229/500032)
خانمی که عادت ماهانه (عددیه) دارد؛ اکنون به علت زایمان تا یک ماه یا بیشتر خون میبیند، تکلیف عباداتش چه میشود؟
خانمی که عادت ماهانه (عددیه) دارد؛ اکنون به علت زایمان تا یک ماه یا بیشتر خون میبیند، تکلیف عباداتش چه میشود؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، سیستانی، فاضل و نوری: باید به اندازه روزهای عادتش نفاس قرار دهد و بعد از آن تا ده روز، به احکام استحاضه عمل کند (هر چند این ده روز در ایام عادتش باشد) بعد از گذشتن ده روز اگر خونی که میبیند در ایام عادتش باشد، خون حیض است و در غیر این صورت استحاضه است (هر چند نشانههای حیض را نیز داشته باشد). توضیحالمسائل مراجع، م 519 و بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 313 و سیستانی، توضیحالمسائل مراجع، م 519 و منهاجالصالحین، ج 1، م 257 و دفتر: خامنهای.
آیات عظام تبریزی و وحید: باید به اندازه روزهای عادتش نفاس قرار دهد و بعد از آن تا ده روز به احکام استحاضه عمل کند (هر چند این ده روز در ایام عادتش باشد) و بعد از گذشتن ده روز اگر خونی که میبیند در ایام عادتش باشد، یا نشانههای حیض را داشته باشد، خون حیض است و در غیر اینصورت استحاضه است. توضیحالمسائل مراجع، م 519 و وحید، توضیحالمسائل، م 525.
آیةاللَّه صافی: باید به اندازه روزهای عادتش نفاس قرار دهد و بعد از آن تا ده روز به احکام استحاضه عمل کند (هر چند این ده روز در ایام عادتش باشد) و بعد از گذشتن ده روز اگر خونی که میبیند در ایام عادتش باشد یا نشانههای حیض را داشته باشد، خون حیض است. در غیر این صورت تا هنگامی که ممکن است آن خون حیض باشد، بنابر احتیاط باید آنچه را که بر حائض حرام است، ترک کند و کارهای مستحاضه را انجام دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 519.
آیةاللَّه مکارم: اگر عادت او در حیض کمتر از ده روز است، اگر بیشتر از روزهای عادتش خون نفاس ببیند باید به اندازه روزهای عادت خود نفاس قرار دهد و بعد از آن، تا روز دهم بنا بر احتیاط واجب ترک عبادت کند، اگر خون از ده روز گذشت، فقط به اندازه روزهای عادتش نفاس است و بقیه استحاضه و عباداتی را که در این چند روز ترک کرده، باید قضا کند. توضیح المسائل، م 493.
تبصره 1 . به عنوان مثال زنی که عادت ماهانهاش از بیستم هر ماه تا بیست و ششم است، اگر روز هشتم ماه زایید و تا یک ماه یا بیشتر، به طور متوالی خون دید تا روز چهاردهم نفاس است و بعد از آن تا روز بیست و چهارم استحاضه و بعد از آن طبق فتوای مرجع تقلیدش عمل کند.
تبصره 2 . آیةاللَّه سیستانی در مسئله یاد شده فروعاتی دارند برای آگاهی از آن به آدرس پاورقی مراجعه شود. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 229/500032)
- [سایر] خانمی است که عادت ماهانه ثابتی ندارد بعد از زایمان به طور پی در پی تا یک ماه یا بیشتر خون میبیند، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله بهجت] خانمی همیشه ماهی یک بار حیض می شده اگر در یک ماه دو بار خون ببیند که هر دو خارج از ایام عادت او باشد کدام حیض است؟
- [سایر] خانمی که ماهی یک مرتبه خون میدیده، اگر در ماه دو مرتبه خون ببنید، آیا هر دو حیض محسوب میشود؟
- [آیت الله سبحانی] خانمی دارای عادت عددیه بوده و اکنون بیش از یک سال است حیض او متجاوز از ده روز است آیا هنوز عادت عددیه اش باقی است؟
- [آیت الله سبحانی] زنی که صاحب عادت عددیه است اگر در طول ماه لکه بینی های منقطع داشت و بعد از سه روز لکه بینی خون با شرایط حیض دید و تا ده روز ادامه یافت. کدام خون را حیض قرار دهد؟
- [آیت الله بهجت] عادت عددیه خانمی 7 روز است. دو ماه پی در پی است که ایشان 12 روز خون می بیند آیا عادت عددیه سابق ایشان به هم خورده است؟ وظیفه ایشان چیست؟
- [امام خمینی] زنی که 50 یا 60 سال قمری را تمام کرده و باز خون میبیند با اوصاف حیض در غیر ایام عادت تکلیف او در طواف و نماز چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] خانمی نیم ساعت بعد از اذان مغرب خون حیض میبیند حال شکّ دارد که قبل از اذان گرفتار حیض بوده یا بعد از اذان آیا روزه آن روزش صحیح است یا باطل؟
- [آیت الله بهجت] خانمی که صاحب عادت عددیه یا وقتیه و عددیه می باشد، اگر چند ماه (بیشتر از دو ماه) پشت سرهم بیش از ده روز خون ببیند، آیا عادت او به هم خورده و عادت جدیدی برایش مستقر شده است؟ در این صورت حکم خون هایی که می بیند چیست؟
- [سایر] خانمی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر در خارج از وقت خونی با نشانههای حیض ببیند، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله بروجردی] زنی که در حیض عادت ندارد، اگر بعد از زایمان تا یک ماه یا بیشتر از یک ماه خون ببیند، ده روزِ اوّل آن نفاس و ده روز دوم آن استحاضه است و خونی که بعد از آن میبیند، اگر نشانهی حیض را داشته باشد حیض و گرنه آن هم استحاضه میباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که در حیض عادت عددیه ندارد اگر بعد از زایمان تا یک ماه یا بیشتر پی درپی خون ببیند ده روز اول نفاس است و ده روز دوم استحاضه می باشد و خونی که بعد از ان می بیند اگر نشانه حیض را داشته باشد یا در وقت عادتش باشد حیض و اگر نداشته باشد ان هم استحاضه می باشد
- [آیت الله مظاهری] زنی که در حیض عادت ندارد، اگر بعد از زایمان تا یک ماه یا بیشتر خون ببیند، ده روز اوّل آن نفاس و ده روز دوّم آن استحاضه است، و خونی که بعد از آن میبیند، اگر نشانه حیض را داشته باشد حیض و گرنه آن هم استحاضه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که در حیض عادت عددیه ندارد اگر بعد از زایمان تا یک ماه یا بیشتر پی درپی خون ببیند ده روز اول نفاس است و ده روز دوم استحاضه می باشد و خونی که بعد از ان می بیند اگر نشانه حیض را داشته باشد یا در وقت عادتش باشد حیض و اگر نداشته باشد ان هم استحاضه می باشد
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که در حیض عادت ندارد، یا عادت خود را فراموش کرده است، خونی را که تا ده روز بعد از زایمان میبیند خون نفاس و پس از آن تا ده روز استحاضه و پس از آن اگر خون نشانه حیض را داشته باشد، حیض وگرنه استحاضه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که معمولاً ماهی یک مرتبه خون میبیند، اگر در یک ماه دو مرتبه خون ببیند و آن خون نشانههای حیض را داشته باشد، چنانچه روزهایی که در وسط پاک بوده از ده روز کمتر نباشد، باید هر دو را حیض قرار دهد؛ بلی در مورد زنی که عادت وقتیه دارد و عادت وی به وسیله نشانههای حیض مشخّص نشده باشد خونی که بعد از ایام عادت میبیند هر چند نشانه حیض را داشته و ده روز فاصله هم شده باشد، حیض نیست.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که در حیض عادت دارد، اگر بعد از زایمان خون ببیند و از ده روز بیشتر شود و استمرار پیدا کند، به اندازه روزهای عادت او نفاس است و ده روز از خونی که بعد از نفاس میبیند، اگرچه در روزهای عادت ماهانهاش باشد، استحاضه است؛ مثلاً زنی که عادت حیض او از بیستم هر ماه تا بیست و هفتم آن است، اگر روز دهم ماه زایید و تا یک ماه یا بیشتر پی در پی خون دید، تا روز هفدهم نفاس و از هفدهم تا ده روز حتی در روزهای عادت او که از بیستم تا بیست و هفتم است استحاضه میباشد و بعد از گذشتن ده روز، اگر خونی که میبیند در روزهای عادت او باشد، خون حیض است، چه نشانههای حیض را داشته باشد و چه نداشته باشد و اگر در روزهای عادت او نباشد، اگر نشانههای حیض را داشته باشد، حیض وگرنه استحاضه است.
- [آیت الله سیستانی] زنی که در حیض عادت عددیّه ندارد ، اگر بعد از زایمان تا یک ماه یا بیشتر از یک ماه خون ببیند ، ده روز اول آن نفاس ، و ده روز دوم آن استحاضه است . و أما خونی که بعد از آن می بیند ممکن است حیض باشد و ممکن است استحاضه باشد ، و برای تعیین حیض باید به دستوری که در مسأله پیش گفته شد عمل نماید .
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت وقتیّه و عددیّه دارد ، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند ، خونی که در روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را نداشته باشد حیض است . و خونی که بعد از روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را داشته باشد استحاضه است . مثلاً زنی که عادت حیض او از اول ماه تا هفتم است اگر از اول ماه تا دوازدهم خون ببیند ، هفت روز اول آن حیض و پنج روز بعد استحاضه می باشد . 2 صاحب عادت وقتیّه :
- [آیت الله بروجردی] زنی که باید شمارهی عادت خویشان خود را حیض قرار دهد، چنانچه خویش نداشته باشد یا شمارهی عادت آنان مثل هم نباشد، باید در هر ماه از روزی که خون میبیند هفت روز را حیض و بقیه را استحاضه قرار دهد، ولی اگر در خون روزهای وسط یا آخر نشانههای حیض بیشتر باشد، باید هفت روز وسط یا آخر را حیض قرار دهد.