اگر هلال ماه رمضان یا شوال، در کشوری دیده شود - که افق آنها یک یا دو ساعت با شهر ما تفاوت دارد - آیا اول ماه برای ما هم ثابت می شود؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنه ای و مکارم: اگر شهر یا کشوری که ماه در آن دیده شده از بلاد شرقی باشد، اول ماه ثابت می شود و اگر از بلاد شرقی نباشد (مانند عربستان)، اول ماه ثابت نمی شود. آیه اللّه صافی: به طور کلی در هر نقطه از زمین که ماه رؤیت شود برای همه نقاطی که روزشان بعد از آن است آن روز، روز اول ماه است. آیات عظام تبریزی، فاضل، نوری و وحید: اگر در شب مشترک باشند، اول ماه ثابت می شود؛ هر چند در افق یکی نباشند و از بلاد شرقی نباشد. تبصره 1. به عنوان مثال کشور افغانستان در بخش شرقی ایران قرار دارد ؛ اگر ماه در آنجا دیده شود، برای کشور ایران نیز ثابت می شود و یا اگر ماه در شهر مشهد دیده شود، برای شهر تهران نیز ثابت می شود. تبصره 2. باید رؤیت هلال در آنجا از راه های شرعی و معتبر ثابت شود، تا برای کشور ما نیز اول ماه ثابت شود.
اگر هلال ماه رمضان یا شوال، در کشوری دیده شود - که افق آنها یک یا دو ساعت با شهر ما تفاوت دارد - آیا اول ماه برای ما هم ثابت می شود؟
اگر هلال ماه رمضان یا شوال، در کشوری دیده شود - که افق آنها یک یا دو ساعت با شهر ما تفاوت دارد - آیا اول ماه برای ما هم ثابت می شود؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنه ای و مکارم: اگر شهر یا کشوری که ماه در آن دیده شده از بلاد شرقی باشد، اول ماه ثابت می شود و اگر از بلاد شرقی نباشد (مانند عربستان)، اول ماه ثابت نمی شود.
آیه اللّه صافی: به طور کلی در هر نقطه از زمین که ماه رؤیت شود برای همه نقاطی که روزشان بعد از آن است آن روز، روز اول ماه است.
آیات عظام تبریزی، فاضل، نوری و وحید: اگر در شب مشترک باشند، اول ماه ثابت می شود؛ هر چند در افق یکی نباشند و از بلاد شرقی نباشد.
تبصره 1. به عنوان مثال کشور افغانستان در بخش شرقی ایران قرار دارد ؛ اگر ماه در آنجا دیده شود، برای کشور ایران نیز ثابت می شود و یا اگر ماه در شهر مشهد دیده شود، برای شهر تهران نیز ثابت می شود.
تبصره 2. باید رؤیت هلال در آنجا از راه های شرعی و معتبر ثابت شود، تا برای کشور ما نیز اول ماه ثابت شود.
- [سایر] اگر هلال ماه رمضان یا شوال، در کشوری دیده شود - که افق آنها یک یا دو ساعت با شهر ما تفاوت دارد آیا اول ماه برای ما هم ثابت می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در منطقهای هلال ماه مبارک رمضان یا هلال شوال ثابت شود، آیا برای کسانی که در غرب این منطقه واقع شدهاند، هلال ثابت میشود یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر هلال ماه مبارک رمضان در شهری دیده شود، آیا در شهرهای دیگری که افق آنها یکسان بوده یا دو ساعت فرق دارند، اول ماه ثابت می شود یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر چند نفر عادل شهادت بدهند که دو نفر عادل ماه را دیده اند؛ آیا اول ماه رمضان یا شوال ثابت می شود؟
- [سایر] اگر چند نفر عادل شهادت بدهند که دو نفر عادل ماه را دیدهاند ؛ آیا اول ماه رمضان یا شوال ثابت میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر ماه رمضان در شهری دیده شود، در شهرها دیگری که افق آنها یکسان و یا دو ساعت فرق دارند اول ماه ثابت می شود یا نه؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر ماه رمضان در شهری دیده شود، در شهرهای دیگر که افق آنها یکسان و یا دو ساعت فرق دارند اول ماه ثابت میشود یا نه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر هلال ماه مبارک، در شهری دیده شد، آیا برای شهرهای دیگر که افق آنها یک الی دو ساعت فرق دارد ثابت است؟
- [آیت الله سبحانی] کسی در ایران 30 روزه ماه رمضان را روزه گرفته و روز عید فطر به کشوری سفر می کند که در آنجا هنوز ماه شوال رؤیت نشده است آیا در آن مکان باید روزه بگیرد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر هلال ماه شوال در یک شهر دیده نشود، ولی تلویزیون و رادیو از حلول آن خبر دهند، آیا کافی است یا تحقیق بیشتری واجب است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی که وظیفهاش روزه گرفتن در سفر است، از شهر خودش که هلال رمضان در آن دیده شده به شهری سفر کند که به دلیل اختلاف افق هنوز هلال در آن دیده نشده است، روزه آن روز بر او واجب نیست. و اگر در شهری که هلال ماه شوّال در آن دیده شده عید کند و سپس به شهری سفر کند که به دلیل اختلاف افق، هنوز هلال در آن دیده نشده است، بنا بر احتیاط واجب باید بقیه آن روز را امساک کند و قضای آن را نیز بجای آورد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان شک کند که آخر ماه رمضان است یا اول شوال، یا یقین کند که آخر ماه رمضان است و عمداً روزه خود را باطل کند بعد معلوم شود اول شوال بوده، کفاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] روزی را که انسان نمی داند آخر رمضان است یا اول شوال، باید روزه بگیرد ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اول شوال است، باید افطار کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزی را که انسان نمی داند آخر رمضان است یا اول شوال، باید روزه بگیرد ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] روزی را که انسان نمی داند آخر رمضان است یا اول شوال؛ باید روزه بگیرد؛ ولی اگر در اثناء روز بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله بروجردی] روزی را که انسان نمیداند آخر ماه رمضان است یا اوّل شوال، باید روزه بگیرد، ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اوّل شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله بهجت] روزی را که انسان نمیداند آخر رمضان است یا اول شوال، باید روزه بگیرد، ولی اگر تا پیش از مغرب بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان شک کند که آخر رمضان است یا اوّل شوّال وعمداً روزه خود را باطل کند، بعد معلوم شود اوّل شوّال بوده کفّاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزی را که انسان نمیداند آخر رمضان است یا اوّل شوّال باید روزه بگیرد ولی اگر پیش از مغرب بفهمد که اوّل شوّال است باید افطارکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزی را که انسان نمیداند آخر ماه رمضان است یا اول شوال باید روزه بگیرد، ولی اگر در اثناء روز بفهمد که اول شوال است باید افطار کند.