چه دلیلی وجود دارد که ازدواج دائم با اهل کتاب باطل است؟ چرا ازدواج موقت با زنان اهل کتاب جائز است؟
چه دلیلی وجود دارد که ازدواج دائم با اهل کتاب باطل است؟ چرا ازدواج موقت با زنان اهل کتاب جائز است؟ دلیل فقهی جواز ازدواج موقت با زن کافر اهل کتاب و عدم جواز ازدواج دائم با زن کافر اهل کتاب به خاطر روایات و ایاتی است که در این زمینه وارد شده است. قرآن کریم در آیه 34 سوره نساء، آیه 10 سوره ممتحنه و آیه 221 سوره بقره ، برخی احکام و حکمت های این حکم را بیان می نماید. قرآن کریم در آیه 221 سوره بقره این زمینه می فرماید: (وَ لا تَنْکِحُوا الْمُشْرِکاتِ حَتَّی یُؤْمِنَّ وَ لَأَمَةٌ مُؤْمِنَةٌ خَیْرٌ مِنْ مُشْرِکَةٍ وَ لَوْ أَعْجَبَتْکُمْ وَ لا تُنْکِحُوا الْمُشْرِکینَ حَتَّی یُؤْمِنُوا وَ لَعَبْدٌ مُؤْمِنٌ خَیْرٌ مِنْ مُشْرِکٍ وَ لَوْ أَعْجَبَکُمْ أُولئِکَ یَدْعُونَ إِلَی النَّارِ وَ اللَّهُ یَدْعُوا إِلَی الْجَنَّةِ وَ الْمَغْفِرَةِ بِإِذْنِهِ وَ یُبَیِّنُ آیاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَتَذَکَّرُونَ ؛ با زنان مشرک ، تا ایمان نیاورده‌ اند، ازدواج نکنید! (اگر چه جز به ازدواج با کنیزان، دسترسی نداشته باشید زیرا) کنیز باایمان، از زن آزاد مشرک، بهتر است هر چند (زیبایی، یا ثروت، یا موقعیت او) شما را به شگفتی آورد. و زنان خود را به ازدواج مردان مشرک، تا ایمان نیاورده ‌اند، در نیاورید! (اگر چه ناچار شوید آنها را به همسری غلامان باایمان درآورید زیرا) یک غلام باایمان، از یک مرد آزاد مشرک، بهتر است هر چند (مال و موقعیت و زیبایی او،) شما را به شگفتی آورد. آنها دعوت به سوی آتش می ‌کنند و خدا دعوت به بهشت و آمرزش به فرمان خود می‌ نماید، و آیات خویش را برای مردم روشن می‌ سازد شاید متذکر شوند.) همان گونه که در این آیه اشاره شده است کافر، نقش تربیتی عمیق و خطرناکی بر زندگی مسلمانان و جامعه مسلمین می تواند به جا بگذارد. حکمت اصلی عدم جواز ازدواج دائم با زن یا مرد اهل کتاب نیز همین نکته است. اما در مورد جواز ازدواج موقت با زنان اهل کتاب ، می توان حکمت هایی را بیان کرد: 1.ازدواج موقت عمدتا به منظور کامجویی جنسی است ولی ازدواج دائم دارای مصالح فراوانی است. بسیاری از مصالح ازدواج دائم با ازدواج با کافر اهل کتاب قابل تحقق نیست. 2.زن نقش بنیادین و محوری از نظر تربیتی در قالب ازدواج دائم بر عهده دارد. کافر بودن زن لطمه شدیدی به این نقش تربیتی وارد می کند. نقش مادری ، نقش همسری از مهمترین نقش های تربیتی زن در ازدواج دائم است. بی شک فرزندان به شکل عمیقی از مادر خود متاثر می شوند. کفر مادر زمینه کفر فرزندان را نیز به طور حتم بالا می برد. 3.هم نشینی دائمی زمینه تاثیر پذیری عقیدتی را بالا می برد لذا خطر انحراف عقیدتی در ازدواج دائم با زن کافر بالاست. 4.در ازدواج دائم ، زن از شوهر و فرزندان ارث می برد، و این امر به مرور زمان زمینه تسلط اقتصادی کافر بر مسلمان را ایجاد می کند در حالی که یکی از قواعد مسلم فقهی نفی سلطه اقتصادی کافر از مسلمان است. نفی سلطه اقتصادی از زن کافر نیز با حق و جایگاه زن کافر به عنوان همسر و مادر منافات دارد. 5.در ازدواج دائم ، زن به عنوان مادر حق حضانت و سرپرستی کودکان را در شرایط خاص دارا می باشد ، در حالی که نفی سلطه فرهنگی و سرپرستی کافر بر مسلمان امری است که از نظر فقه اسلامی مسلم است. نفی این سلطه از مادر کافر ، نیز با لزوم احترام به حق و جایگاه مادر منافات دارد. 6.حکمت های فراوان دیگری نیز از نظر تعاملات خانوادگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و ... بر ازدواج دائم با زن کافر مترتب می شود که بررسی همه آن ها در مجال یک پرسش و پاسخ محدود نیست.
عنوان سوال:

چه دلیلی وجود دارد که ازدواج دائم با اهل کتاب باطل است؟ چرا ازدواج موقت با زنان اهل کتاب جائز است؟


پاسخ:

چه دلیلی وجود دارد که ازدواج دائم با اهل کتاب باطل است؟ چرا ازدواج موقت با زنان اهل کتاب جائز است؟

دلیل فقهی جواز ازدواج موقت با زن کافر اهل کتاب و عدم جواز ازدواج دائم با زن کافر اهل کتاب به خاطر روایات و ایاتی است که در این زمینه وارد شده است. قرآن کریم در آیه 34 سوره نساء، آیه 10 سوره ممتحنه و آیه 221 سوره بقره ، برخی احکام و حکمت های این حکم را بیان می نماید. قرآن کریم در آیه 221 سوره بقره این زمینه می فرماید: (وَ لا تَنْکِحُوا الْمُشْرِکاتِ حَتَّی یُؤْمِنَّ وَ لَأَمَةٌ مُؤْمِنَةٌ خَیْرٌ مِنْ مُشْرِکَةٍ وَ لَوْ أَعْجَبَتْکُمْ وَ لا تُنْکِحُوا الْمُشْرِکینَ حَتَّی یُؤْمِنُوا وَ لَعَبْدٌ مُؤْمِنٌ خَیْرٌ مِنْ مُشْرِکٍ وَ لَوْ أَعْجَبَکُمْ أُولئِکَ یَدْعُونَ إِلَی النَّارِ وَ اللَّهُ یَدْعُوا إِلَی الْجَنَّةِ وَ الْمَغْفِرَةِ بِإِذْنِهِ وَ یُبَیِّنُ آیاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَتَذَکَّرُونَ ؛ با زنان مشرک ، تا ایمان نیاورده‌ اند، ازدواج نکنید! (اگر چه جز به ازدواج با کنیزان، دسترسی نداشته باشید زیرا) کنیز باایمان، از زن آزاد مشرک، بهتر است هر چند (زیبایی، یا ثروت، یا موقعیت او) شما را به شگفتی آورد. و زنان خود را به ازدواج مردان مشرک، تا ایمان نیاورده ‌اند، در نیاورید! (اگر چه ناچار شوید آنها را به همسری غلامان باایمان درآورید زیرا) یک غلام باایمان، از یک مرد آزاد مشرک، بهتر است هر چند (مال و موقعیت و زیبایی او،) شما را به شگفتی آورد. آنها دعوت به سوی آتش می ‌کنند و خدا دعوت به بهشت و آمرزش به فرمان خود می‌ نماید، و آیات خویش را برای مردم روشن می‌ سازد شاید متذکر شوند.)
همان گونه که در این آیه اشاره شده است کافر، نقش تربیتی عمیق و خطرناکی بر زندگی مسلمانان و جامعه مسلمین می تواند به جا بگذارد. حکمت اصلی عدم جواز ازدواج دائم با زن یا مرد اهل کتاب نیز همین نکته است. اما در مورد جواز ازدواج موقت با زنان اهل کتاب ، می توان حکمت هایی را بیان کرد:
1.ازدواج موقت عمدتا به منظور کامجویی جنسی است ولی ازدواج دائم دارای مصالح فراوانی است. بسیاری از مصالح ازدواج دائم با ازدواج با کافر اهل کتاب قابل تحقق نیست.
2.زن نقش بنیادین و محوری از نظر تربیتی در قالب ازدواج دائم بر عهده دارد. کافر بودن زن لطمه شدیدی به این نقش تربیتی وارد می کند. نقش مادری ، نقش همسری از مهمترین نقش های تربیتی زن در ازدواج دائم است. بی شک فرزندان به شکل عمیقی از مادر خود متاثر می شوند. کفر مادر زمینه کفر فرزندان را نیز به طور حتم بالا می برد.
3.هم نشینی دائمی زمینه تاثیر پذیری عقیدتی را بالا می برد لذا خطر انحراف عقیدتی در ازدواج دائم با زن کافر بالاست.
4.در ازدواج دائم ، زن از شوهر و فرزندان ارث می برد، و این امر به مرور زمان زمینه تسلط اقتصادی کافر بر مسلمان را ایجاد می کند در حالی که یکی از قواعد مسلم فقهی نفی سلطه اقتصادی کافر از مسلمان است. نفی سلطه اقتصادی از زن کافر نیز با حق و جایگاه زن کافر به عنوان همسر و مادر منافات دارد.
5.در ازدواج دائم ، زن به عنوان مادر حق حضانت و سرپرستی کودکان را در شرایط خاص دارا می باشد ، در حالی که نفی سلطه فرهنگی و سرپرستی کافر بر مسلمان امری است که از نظر فقه اسلامی مسلم است. نفی این سلطه از مادر کافر ، نیز با لزوم احترام به حق و جایگاه مادر منافات دارد.
6.حکمت های فراوان دیگری نیز از نظر تعاملات خانوادگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و ... بر ازدواج دائم با زن کافر مترتب می شود که بررسی همه آن ها در مجال یک پرسش و پاسخ محدود نیست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین