مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال که: آیا کار کردن در کارخانه کنسرو گوشت خوک یا کاباره های شبانه و یا مراکز فساد جایز است؟ و درآمد حاصل از آن چه حکمی دارد؟، فرموده اند: اشتغال به کارهای حرام مثل فروش گوشت خوک، شراب، ایجاد و اداره کابارههای شبانه، مراکز فساد و فحشا و قمار و شراب خواری و مانند آن، جایز نیست و کسب درآمد از طریق آنها حرام است و انسان، مالک اجرتی که در برابر آن میگیرد، نمیشود[1] . در پاسخ به مورد دوم، متن سؤال و جواب حضرت امام ره به شرح ذیل است: سؤال: استخدام مسلمانها در مؤسسات کلیمیها در صورتی که بدانند به اسرائیل کمک مینمایند جایز است یا نه و هرگاه ندانند کمک میکنند به طور روزمزد استخدام چطور است؟ جواب: استخدام جایز نیست. و حقوق و اجرت آنها حرام است، و در مورد شک هم در این مؤسسات وارد نشوند.[2] [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی ره)، ج2، ص: 956، أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص239، س 1088. همچنین، نک: س 1095، ص242و س 1096، ص243. [2] - توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص: 813
آیا شغل های ذیل حرام می باشند:
1. شغلی که در آن انسان باید از مسلمان و غیر مسلمان با گوشت حرام و یا شراب پذیرائی کند.
2. کار کردن در شرکتی که که از اسرائیل حمایت می کند (به اسرائیل پول می دهد).
مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال که: آیا کار کردن در کارخانه کنسرو گوشت خوک یا کاباره های شبانه و یا مراکز فساد جایز است؟ و درآمد حاصل از آن چه حکمی دارد؟، فرموده اند: اشتغال به کارهای حرام مثل فروش گوشت خوک، شراب، ایجاد و اداره کابارههای شبانه، مراکز فساد و فحشا و قمار و شراب خواری و مانند آن، جایز نیست و کسب درآمد از طریق آنها حرام است و انسان، مالک اجرتی که در برابر آن میگیرد، نمیشود[1] . در پاسخ به مورد دوم، متن سؤال و جواب حضرت امام ره به شرح ذیل است: سؤال: استخدام مسلمانها در مؤسسات کلیمیها در صورتی که بدانند به اسرائیل کمک مینمایند جایز است یا نه و هرگاه ندانند کمک میکنند به طور روزمزد استخدام چطور است؟ جواب: استخدام جایز نیست. و حقوق و اجرت آنها حرام است، و در مورد شک هم در این مؤسسات وارد نشوند.[2]
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی ره)، ج2، ص: 956، أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، ص239، س 1088. همچنین، نک: س 1095، ص242و س 1096، ص243. [2] - توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص: 813
- [آیت الله نوری همدانی] استخدام شدن مسلمان در رستورانهای کفار جهت پذیرائی از آنان با محرمات از قبیل گوشت خوک و مسکرات چه حکمی دارد؟
- [سایر] من می خواهم که آیات قرانی و احادیث از پیامبر گرامی اسلام (ص) در رابطه به موضوعات ذیل دریافت کنم: 1- جبران خدمت کارکنان 2- صحت و مصونیت کارکنان
- [آیت الله سیستانی] آیا برای یک مسلمان جایز است در یک بقالی و یا سوپر مارکتی که در گوشه ای از آن شراب فروخته می شود، کار کند در حالی که کار او فقط صندوقداری گرفتن پول است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی به شغل قلم زنی مشغول است اگر تصویر انسان را قلم زنی کند آیا این کار حرام است و اجرت آن چه حکمی دارد؟
- [سایر] 1. آیا ساخت شراب و فروش آن به کشور های غیر مسلمان، به انگیزه ورود ارز بیشتر به کشور جایز است؟ 2. بر فرض عدم جواز، اگر خود انگور، به این کشور ها فروخته شود در حالی که می دانیم از آن شراب می سازند، چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1 آیا زنی که در عده است می تواند به عقد موقت شخص دیگری درآید؟ 2 آیا اگر این کار انجام شود حرمت ابدی برای دو نفر که نادانسته این کار را کرده اند ایجاد میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] قطع اعضای مرده در صورتهای ذیل چه حکمی دارد؟ 1: وصیت کرده بر اینکه اعضای او را پس از مرگ برای پیوند جدا کنند؟ ج) با اجازه ولیّ میّت مانع ندارد. 2: وصیت نکرده ولی حفظ جان مسلمان بر آن متوقف است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گروهی از خیرین هر کدام متناسب با توان مالی خود مبلغی پول به موسسه ای صلح می کنند مشروط بر اینکه با آن پول ها بیمارستانی (برای مثال) ساخته شود، سپس از طرف صاحبان پول وقف گردد لطفا به سوالات ذیل پاسخ دهید: 1.آیا در طول مدت احداث بیمارستان، صاحب پول می تواند قرارداد را فسخ نماید؟ 2.اگر در مدت اجرا، صاحب پول فوت کند آیا ورثه حق فسخ و تقاضای پول را دارند؟ 3.در طول مدت احداث بیمارستان، مالکیت پول از کیست؟ 4.حین اجرای صیغه وقف، وقف از طرف صاحب پول است یا ورثه یا پیمانکار؟
- [آیت الله خامنه ای] جوانی بعنوان مربّی و داور بین المللیِ بعضی از ورزشها بکار اشتغال دارد. شغل او اقتضا می کند که به بعضی از باشگاههایی وارد شود که غنا و موسیقی حرام در آنها پخش می شود، با توجه به اینکه این کار مقداری از هزینه های زندگی او را تأمین می کند و فرصتهای شغلی هم در محل زندگی او کم است، آیا این کار برای او جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا از بین بردن نطفه منعقدشده ای که در رحم مستقر شده، قبل رسیدن به مرحله علقه که تقریباً چهل روز طول می کشد، جایز است؟ و اصولاً در کدامیک از مراحل ذیل سقط جنین حرام است: 1 نطفه استقرار یافته در رحم ، 2 علقه، 3 مضغه ، 4 عظام (قبل از دمیدن روح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چند مورد ربا گرفتن حرام نیست: 1 ربا گرفتن مسلمانان از کفاری که در پناه اسلام نیستند. 2 ربا گرفتن پدر و فرزند از یکدیگر. 3 ربا گرفتن زن و شوهر از یکدیگر.
- [آیت الله اردبیلی] تمایل فکری و عملی به فاسدان و ستمگران و خود را به شکل آنها در آوردن و حمایت از آنان در انجام گناه و تجاوز به حقوق دیگران و کار کردن و فعالیّت در دستگاه دولتهای کافر یا ظالم، اگر موجب حمایت از کفر و ظلم و اعانت به کافر یا ظالم باشد، حرام است، مگر این که در شرایط ویژهای برای پشتیبانی از اسلام و مسلمانان و با اجازه حاکم جامع شرایط باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خمس در هفت چیز واجب است: 1 منافع کسب و کار 2 معدن 3 گنج 4 مال حلال مخلوط به حرام 5 جواهراتی که با غواصی از دریا به دست می آید. 6 غنیمت جنگی 7 زمینی که کافر ذمی از مسلمان می خرد (بنابر احتیاط واجب).
- [آیت الله مکارم شیرازی] لباس نمازگزار شش شرط دارد: 1 پاک بودن. 2 غصبی نبودن، بنابراحتیاط واجب. 3 ازاجزاء مردار نباشد. 4 از حیوان حرام گوشت نباشد. 5 و 6 اگر نمازگزار مرد است لباس او از ابریشم خالص یا طلا بافت نباشد و شرح اینها در مسائل آینده خواهد آمد.
- [آیت الله اردبیلی] خرید و فروش گوشت و پیه و چرمی که از دست مسلمان گرفته شود اشکال ندارد، ولی اگر انسان بداند که آن مسلمان آن را از دست کافر گرفته و تحقیق نکرده که از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده یا نه، خریدن آن حرام و معامله آن باطل است.
- [آیت الله بروجردی] خرید و فروش گوشت و پیه و چرمی که از دست مسلمان گرفته شود اشکال ندارد، ولی اگر انسان بداند که آن مسلمان آن را از دست کافر گرفته و تحقیق نکرده که از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده یا نه، خریدن آن حرام و معاملهی آن باطل است.
- [آیت الله بهجت] خرید و فروش گوشت، پیه و چرمی که از دست مسلمان گرفته شود اشکال ندارد، ولی اگر انسان بداند که آن مسلمان آن را از دست کافر گرفته و تحقیق نکرده که از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده یا نه، خریدن آن حرام و معامله آن باطل است.
- [امام خمینی] خرید و فروش گوشت و پیه و چرمی که از دست مسلمان گرفته شود اشکال ندارد، ولی اگر انسان بداند که آن مسلمان آن را از دست کافر گرفته و تحقیق نکرده که از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده یا نه، خریدن آن حرام و معامله آن باطل است.
- [آیت الله سیستانی] - کسی که در حالِ اعتکاف میباشد، باید از محرّمات اعتکاف که در ذیل میآید اجتناب نماید و ارتکاب آنها اعتکاف را باطل میکند، ولی وجوب اجتناب از آنها در اعتکافی که واجبِ معیّن نیست، در غیر جماع، بنا بر احتیاط است: 1 بوی خوش. 2 جماع و آمیزش با همسر. 3 استمناء و لمس و بوسیدن از روی شهوت (بنا بر احتیاط واجب). 4 ممارات و مجادله کردن. 5 خرید و فروش.
- [آیت الله مکارم شیرازی] منافعی که مال را برای آن اجاره می دهند چند شرط دارد: 1 حلال بودن، بنابراین اجاره دادن مغازه یا ماشین برای شراب فروشی یا حمل شراب باطل است. 2 پول دادن در مقابل چنان منفعتی در نظر مردم بیهوده نباشد. 3 اگر آن مال فایده های مختلفی دارد باید معین کنند برای کدام فایده آن را اجاره می دهند، مثلاً حیوانی که به درد سواری و باربری هر دو می خورد باید معین کنند که اجاره آن برای کدام یک از این دو است، و اگر هر دو در نظر باشد باز باید روشن سازند. 4 باید مدت اجاره را نیز معین کنند.