سؤال شما، از ابهام برخوردار است و در واقع می توان آن را به دو سؤال برگرداند، گرچه به نظر می رسد مراد شما همان باشد که ما آن را به عنوان سؤال اول مطرح کردیم: 1- آیا باید یکی از خطبه های نماز جمعه قبل از وقت اذان و زوال باشد و آیا می توان هر دو خطبه را قبل از اذان یا بعد از اذان اقامه کرد؟ 2- آیا بین دو خطبه اذان واجب است؟ پیرامون سؤال اول، مراجع عظام تقلید فرموده اند: حضرت امام خمینی (ره): وقت نماز جمعه با زوال خورشید شروع می‏شود و تا وقتی که سایه شخص به اندازه دو قدم «پا» متعارف برسد امتداد دارد. ولی احتیاط واجب آن است که از اوائل عرفی زوال ظهر تأخیر نیاندازند و اگر تأخیر افتاد احتیاط مستحب آن است که نماز ظهر را بخوانند. جائز است دو خطبه نماز جمعه قبل از ظهر شرعی ایراد شود به طوری که پایان خطبه‏ها با ظهر شرعی مصادف باشد ولی احتیاط مستحب آن است که آنها را در وقت ظهر بخواند. اگر امام خطبه‏ها را قبلًا شروع کرده و هنگام زوال به پایان برساند و نماز جمعه را شروع کند صحیح است. حضرت آیت الله العظمی مکارم (مدظله العالی): وقت نماز جمعه از اول ظهر است به مقداری که اذان و خطبه‏ها و نماز مطابق معمول انجام شود و با گذشتن آن، وقت نماز جمعه پایان می‏یابد. احتیاط واجب آن است که دو خطبه ی نماز جمعه را بعد از ظهر بخوانند. حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (مدظله العالی): خیر لازم نیست و اگر امام خطبه ها را قبل از زوال شروع کند و هنگام زوال به پایان برساند نماز جمعه صحیح است و فرقی نمی کند که هنگام اذان در کجای دو خطبه باشد. حضرت آیت الله العظمی تبریزی (ره): بنا بر احتیاط واجب دو خطبه نماز جمعه باید بعد از ظهر شرعی ایراد شود و خواندن آنها قبل از ظهر جایز نیست حتی اگر پایان خطبه‏ها با ظهر شرعی مصادف باشد. [1] حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): داخل شدن وقت یکی شرایط وجوب نماز جمعه است و داخل شدن وقت عبارت از زوال آفتاب یعنی ظهر است، و وقتش اول عرفی زوال است، پس هر گاه از این وقت نماز جمعه را تأخیر انداخت، وقتش تمام شده و نماز ظهر را باید به جا آورد . خواندن خطبه پیش از ظهر اشکال دارد.[2] و هم چنین در باره ی سؤال دوم فرموده اند: حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): اذان بین دو خطبه ی نماز جمعه، واجب نیست و کافیست فاصله یک جلوس بین دو خطبه. والله العالم حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (مدظله العالی): نباید یک اذان قبل از خطبه و یک اذان بعد از خطبه بگویند.[3] [1] نک: توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 847، احکام نماز جمعه، مساله ی 15 و 16و 27. [2] همان، ص 861. [3] همان، ص 854، مساله ی 40.
سؤال شما، از ابهام برخوردار است و در واقع می توان آن را به دو سؤال برگرداند، گرچه به نظر می رسد مراد شما همان باشد که ما آن را به عنوان سؤال اول مطرح کردیم: 1- آیا باید یکی از خطبه های نماز جمعه قبل از وقت اذان و زوال باشد و آیا می توان هر دو خطبه را قبل از اذان یا بعد از اذان اقامه کرد؟ 2- آیا بین دو خطبه اذان واجب است؟ پیرامون سؤال اول، مراجع عظام تقلید فرموده اند: حضرت امام خمینی (ره): وقت نماز جمعه با زوال خورشید شروع میشود و تا وقتی که سایه شخص به اندازه دو قدم «پا» متعارف برسد امتداد دارد. ولی احتیاط واجب آن است که از اوائل عرفی زوال ظهر تأخیر نیاندازند و اگر تأخیر افتاد احتیاط مستحب آن است که نماز ظهر را بخوانند. جائز است دو خطبه نماز جمعه قبل از ظهر شرعی ایراد شود به طوری که پایان خطبهها با ظهر شرعی مصادف باشد ولی احتیاط مستحب آن است که آنها را در وقت ظهر بخواند. اگر امام خطبهها را قبلًا شروع کرده و هنگام زوال به پایان برساند و نماز جمعه را شروع کند صحیح است. حضرت آیت الله العظمی مکارم (مدظله العالی): وقت نماز جمعه از اول ظهر است به مقداری که اذان و خطبهها و نماز مطابق معمول انجام شود و با گذشتن آن، وقت نماز جمعه پایان مییابد. احتیاط واجب آن است که دو خطبه ی نماز جمعه را بعد از ظهر بخوانند. حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (مدظله العالی): خیر لازم نیست و اگر امام خطبه ها را قبل از زوال شروع کند و هنگام زوال به پایان برساند نماز جمعه صحیح است و فرقی نمی کند که هنگام اذان در کجای دو خطبه باشد. حضرت آیت الله العظمی تبریزی (ره): بنا بر احتیاط واجب دو خطبه نماز جمعه باید بعد از ظهر شرعی ایراد شود و خواندن آنها قبل از ظهر جایز نیست حتی اگر پایان خطبهها با ظهر شرعی مصادف باشد. [1] حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): داخل شدن وقت یکی شرایط وجوب نماز جمعه است و داخل شدن وقت عبارت از زوال آفتاب یعنی ظهر است، و وقتش اول عرفی زوال است، پس هر گاه از این وقت نماز جمعه را تأخیر انداخت، وقتش تمام شده و نماز ظهر را باید به جا آورد . خواندن خطبه پیش از ظهر اشکال دارد.[2] و هم چنین در باره ی سؤال دوم فرموده اند: حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): اذان بین دو خطبه ی نماز جمعه، واجب نیست و کافیست فاصله یک جلوس بین دو خطبه. والله العالم حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (مدظله العالی): نباید یک اذان قبل از خطبه و یک اذان بعد از خطبه بگویند.[3] [1] نک: توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 847، احکام نماز جمعه، مساله ی 15 و 16و 27. [2] همان، ص 861. [3] همان، ص 854، مساله ی 40.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خطبه اول نماز جمعه تهران قبل از اذان ظهر خوانده می شود. آیا نماز جمعه در این حالت صحیح است؟ اگر خیر تکلیف چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر خطیب جمعه خطبه ها را قبل از زوال شروع کند و پس از زوال به پایان برد، آیا گفتن اذان و اقامه، پس از خطبه ها برای نماز جمعه استحباب دارد یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] واجبات خطبه های نماز جمعه چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] محضر جنابعالی عرض می شود که آیا می شود در نماز جمعه یک نفر خطبه نماز جمعه را بخواند و نفر دیگری نماز جمعه را بخواند؟
- [آیت الله بهجت] کسی که به خطبه های نماز جمعه نرسیده، آیا نماز جمعه اش به جای نماز ظهر حساب می شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا در روز جمعه ممکن است اذان ظهر 15 دقیقه قبل از دخول وقت شروع شود؟ بخاطر اینکه در خطبه جمعه زیاد وقت حاصل شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا واجب است خطبه های نماز جمعه را ایستاده خواند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی به خطبه های نماز جمعه نرسید و فقط به نماز جمعه رسید و اقتدا کرد، آیا از نماز ظهرش کفایت می کند؟
- [آیت الله بهجت] آیا گوش دادن به خطبه های نماز جمعه واجب است؟ و در صورت عدم گوش دادن یا تأخیر عمدی برای شرکت در خطبه ها، نماز جمعه دچار اشکال می شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می شود در حین خطبه های نماز جمعه، نماز قضا خواند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اذان دوم در روز جمعه بدعت و حرام است. یعنی نباید یک اذان قبل از خطبه و یک اذان بعد از خطبه بگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ح: باید قبل از نماز جمعه دو خطبه به وسیله امام جمعه خوانده شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه دارای دو خطبه است که مانند اصل نماز، واجب بوده و باید توسط امام جمعه ایراد شود و بدون این دو خطبه نماز جمعه محقق نمی شود.
- [آیت الله سبحانی] نماز جمعه دارای دو خطبه است که مانند اصل نماز واجب است، و باید هر دو خطبه توسط امام جمعه ایراد شود.
- [آیت الله نوری همدانی] واجب است دو خطبه را قبل از نماز جمعه بخواند و اگر اوّل ، نماز جمعه را بجا آورد ، باطل است و در صورتی که وقت باقی است باید پس از ایراد خطبه ها مُجَدَّداً نماز جمعه را بخواند ، ولی اگر نسبت به حکم مسأله جاهل بوده یا اشتباه کرده ، اعادة خطبه ها لازم نیست ، بلکه اعادة نماز هم لازم نیست .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] واجب است دو خطبه را قبل از نماز جمعه بخواند و اگر اول نماز جمعه را بجا آورد باطل است، و در صورتی که وقت باقی است باید پس از ایراد خطبه ها مجدداً نماز جمعه را بخواند ولی اگر نسبت به حکم مسأله جاهل بوده یا اشتباه کرده، اعاده خطبه ها لازم نیست بلکه اعاده نماز هم لازم نیست.
- [آیت الله سبحانی] وقت نماز جمعه از اوّل ظهر است به مقداری که اذان و خطبه ها و نماز مطابق معمول انجام گیرد. از این جهت نباید خطبه ها را به قدری طول داد که از حدّ متعارف بیشتر باشد.
- [آیت الله اردبیلی] خطبههای نماز جمعه را باید شخص امام جمعه در حال ایستاده و با صدای رسا بخواند و میان دو خطبه هرچند با اندکی نشستن فاصله شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] واجب است امام جمعه شخصاً و در حال ایستاده به ایراد خطبه بپردازد. و اگر نتواند خطبه ها را در حال ایستاده بخواند، باید دیگری به ایراد خطبه بپردازد و امامت نماز را هم به عهده گیرد. و اگر هیچکس برای ایراد خطبه ها در حال ایستاده پیدا نشود. نماز جمعه ساقط و نماز ظهر واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] در نماز جمعه علاوه بر شرایطی که برای صحّت نماز گفته شده است، پنج شرط دیگر نیز وجود دارد: 1 نماز جمعه باید به جماعت خوانده شود. 2 حداقل تعداد نمازگزاران با امام جمعه باید پنج نفر مرد عاقل و بالغ و بنابر احتیاط غیر مسافر باشند. 3 امام جمعه قبل از نماز دو خطبه بخواند. 4 بین دو محلّی که نماز جمعه برگزار میشود، حداقل یک فرسخ شرعی فاصله باشد. 5 امام جمعه واجد شرایط باشد.