کافر بر دو قسم است: 1.کافر اهل کتاب 2.کافر غیر اهل کتاب. بر طبق نظر همه ی مراجع معظم تقلید شیعه، مرد مسلمان نمی‏تواند با زن های کافر غیر اهل کتاب ازدواج دایم یا موقت داشته باشد. حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه فرموده اند:"... مرد مسلمان هم نمی‏تواند با زن های کافره ی غیر کتابیه به طور دایم ازدواج کند و به احتیاط واجب ازدواج دایم با زن های کافره ی اهل کتاب نیز جایز نیست."[1]. البته، حضرت امام خمینی(ره) در این مسئله (ازدواج دایم با زنان کافر اهل کتاب) فرموده اند: «به احتیاط واجب» به این معناست که مقلدان ایشان می توانند در این مسئله به فتوای مجتهد دیگری که در این مسئله فتوا داده است و چنین ازدواجی را جایز می داند عمل کنند.[2]. ازدواج موقت با زنان کافر اهل کتاب طبق نظر همه ی مراجع تقلید فعلی و معاصر، جایز است.[3] اما این که آیا در ازدواج موقت با دختر باکره ی کافر اهل کتاب اذن والدین او شرط است یا نه ؟ فرموده اند: این حکم به مذهب آنان بستگی دارد و اگر در مذهب آنان اجازه ی پدر شرط نیست، لازم نیست با اجازه او باشد.[4]-[5] -[1] نک: توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص، 468مسئله ی 2397 . [2]آیت الله نوری همدانی: بلکه ازدواج آنها بطور دوام نیز بنا بر أقوی جایز است ولی این احتیاط ترک نشود که در صورتی اقدام به ازدواج بطور دوام با آنها بکند که متمکن از ازدواج با زن مسلمان نباشد، آیات عظام گلپایگانی و صافی: جواز ازدواج با زن اهل کتاب به طور دوام نیز خالی از قوت نیست ولی در صورت تمکّن از ازدواج مسلمه کراهت شدیده دارد. بلکه در این صورت احتیاط ترک نشود؛ آیت الله زنجانی: مرد مسلمان نمی‏تواند با غیر اهل کتاب و مجوس ازدواج کند، نه به صورت ازدواج دائم و نه به صورت ازدواج موقّت و ظاهراً ازدواج دائم یا موقّت با زن یهودی و نصرانی باطل نیست بلکه مکروه و مخالف احتیاط استحبابی است بویژه ازدواج دائم. نک: توضیح المسائل مراجع( المحشی)،ج2، ص 468. [3]همان، برای آگاهی از دیدگاه های فقهای گذشته، نک: الفقه علی المذاهب الخمسة، محمد جواد مغنیه، ج2، صص 47-49. [4]تحریرالوسیله،ج2، ص، 285،مسئله ی 2. [5]برای اطلاع بیشتر نک: نمایه ی: ازدواج با مسیحیان، سؤال 826.
حکم و شرایط ازدواج با زنان غیر مسلمان چیست؟ آیا دختر باکره ی غیر مسلمان برای ازدواج اذن والدین را لازم دارد؟
کافر بر دو قسم است: 1.کافر اهل کتاب 2.کافر غیر اهل کتاب. بر طبق نظر همه ی مراجع معظم تقلید شیعه، مرد مسلمان نمیتواند با زن های کافر غیر اهل کتاب ازدواج دایم یا موقت داشته باشد.
حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه فرموده اند:"... مرد مسلمان هم نمیتواند با زن های کافره ی غیر کتابیه به طور دایم ازدواج کند و به احتیاط واجب ازدواج دایم با زن های کافره ی اهل کتاب نیز جایز نیست."[1].
البته، حضرت امام خمینی(ره) در این مسئله (ازدواج دایم با زنان کافر اهل کتاب) فرموده اند: «به احتیاط واجب» به این معناست که مقلدان ایشان می توانند در این مسئله به فتوای مجتهد دیگری که در این مسئله فتوا داده است و چنین ازدواجی را جایز می داند عمل کنند.[2].
ازدواج موقت با زنان کافر اهل کتاب طبق نظر همه ی مراجع تقلید فعلی و معاصر، جایز است.[3]
اما این که آیا در ازدواج موقت با دختر باکره ی کافر اهل کتاب اذن والدین او شرط است یا نه ؟ فرموده اند: این حکم به مذهب آنان بستگی دارد و اگر در مذهب آنان اجازه ی پدر شرط نیست، لازم نیست با اجازه او باشد.[4]-[5]
-[1] نک: توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص، 468مسئله ی 2397 .
[2]آیت الله نوری همدانی: بلکه ازدواج آنها بطور دوام نیز بنا بر أقوی جایز است ولی این احتیاط ترک نشود که در صورتی اقدام به ازدواج بطور دوام با آنها بکند که متمکن از ازدواج با زن مسلمان نباشد، آیات عظام گلپایگانی و صافی: جواز ازدواج با زن اهل کتاب به طور دوام نیز خالی از قوت نیست ولی در صورت تمکّن از ازدواج مسلمه کراهت شدیده دارد. بلکه در این صورت احتیاط ترک نشود؛ آیت الله زنجانی: مرد مسلمان نمیتواند با غیر اهل کتاب و مجوس ازدواج کند، نه به صورت ازدواج دائم و نه به صورت ازدواج موقّت و ظاهراً ازدواج دائم یا موقّت با زن یهودی و نصرانی باطل نیست بلکه مکروه و مخالف احتیاط استحبابی است بویژه ازدواج دائم. نک: توضیح المسائل مراجع( المحشی)،ج2، ص 468.
[3]همان، برای آگاهی از دیدگاه های فقهای گذشته، نک: الفقه علی المذاهب الخمسة، محمد جواد مغنیه، ج2، صص 47-49.
[4]تحریرالوسیله،ج2، ص، 285،مسئله ی 2.
[5]برای اطلاع بیشتر نک: نمایه ی: ازدواج با مسیحیان، سؤال 826.
- [آیت الله اردبیلی] آیا اذن پدر دختر در ازدواج موقت دختر باکره لازم است؟ اگر دختر رشیده باشد چطور؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا اذن پدر دختر در ازدواج موقت دختر باکره لازم است؟ اگر دختر رشیده باشد چطور؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا اذن پدر دختر در ازدواج موقت دختر باکره لازم است؟ اگر دختر رشیده باشد چطور؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا اذن پدر دختر در ازدواج موقت دختر باکره لازم است؟ اگر دختر رشیده باشد چطور؟
- [آیت الله خامنه ای] اذن ولیّ نسبت به ازدواج دختر باکره
- [آیت الله بهجت] دختر باکره با اذن پدر ازدواج کرده و قبل از دخول مطلّقه شده، اگر دوباره بخواهد ازدواج کند، آیا باز هم اذن پدر لازم است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا برای ازدواج دختر باکره که سن او بیش از چهل سال است، اذن پدر لازم است؟
- [سایر] برای عقد دختر باکره ، اذن پدر لازم است؟
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است برای دختر باکره ازدواج منقطع نماید بدون اذن ولی خود یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در ازدواج ( موقت یا دائم) با دختران باکره اهل تسنن اذن پدر دختر شرط است؟ مراد از دختر باکره چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پدر وجدّ پدری غائب باشند . به طوری که نشود ازآنان اذن گرفت ودختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر وجدّ پدری اجازه بگیرند وهمچنین اگر از ازدواج با کسی که با دختر کفو است ، را شرعاً و عرفاً منع کنند و دختر احتیاج به شوهر کردن داشته باشد و نیز اگر دختر باکره نباشد ، در صورتی که بکارتش به واسطة شوهر کردن از بین رفته باشد ، اجازه پدر و جدّ لازم نیست .
- [آیت الله بهجت] اگر پدر و جد پدری غایب باشند، بهطوریکه نشود از آنان اذن گرفت و ازدواج برای دختر لازم باشد، یا در ازدواج نکردن ضرر یا حرج (یعنی مشقّت شدیدی) باشد، و همچنین اگر پدر یا جد پدری از ازدواج او با کسی که همکفو اوست، با وجود تمام مقدمات و شرایط، ممانعت کنند، و او نیز تمایل به ازدواج دارد و ازدواج هم به مصلحت او باشد، با اجتماع تمام شرایط میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدر یا جدّ پدری میتوانند دختری را که به حدّ بلوغ رسیده و رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد در صورتی که باکره باشد شوهر دهند و مستحبّ و مطابق احتیاط استحبابی آن است که رضایت دختر را در این مورد جلب کنند و اجازه مادر و برادر لازم نیست و اگر دختر باکره بالغه رشیده بخواهد با کسی ازدواج کند و پدر و جدّ پدری اجازه نمیدهند، چنانچه ممانعت ایشان بدون رعایت مصلحت دختر باشد، اجازه آنان لازم نیست، ولی اگر آنها ازدواج را به صلاح دختر ندانسته لذا ممانعت به عمل آورند، ازدواج دختر بدون اجازه پدر یا جدّ پدری باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر دختر باکره نباشد یا این که باکره باشد ولی اجازه گرفتن از پدر یا جد پدری ممکن نباشد یا حرجی باشد و دختر حاجت به شوهر کردن داشته باشد اجازه پدر و جد پدری لازم نیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر دختر باکره نباشد یا اینکه باکره باشد؛ ولی اجازه گرفتن از پدر و جد پدری به جهت غائب بودن یا غیر آن ممکن نباشد و دختر حاجت به شوهر کردن داشته باشد اجازه پدر و جد لازم نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر دختر باکره نباشد یا باکره باشد ولی اجازه گرفتن از پدر یا جد پدری به جهت غایب بودن یا غیر آن ممکن نباشد، و دختر حاجت به شوهر کردن داشته باشد اجاز پدر و جد لازم نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر پدر و جد پدری غائب باشند، به طوری که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، اجازه پدر و جد پدری ساقط است و نیز اگر دختر باکره نباشد در صورتی که بکارتش به واسطه شوهر کردن از بین رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر پدر و جد پدری غائب باشند، یا دختر باکره نباشد، اجازهی پدر و جد لازم نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدر و جدّ پدری غائب باشند و دختر نیز احتیاج به تزویج داشته باشد یا دختر باکره نباشد، اجازه پدر وجدّ لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا جدّ پدری غایب باشند، به طوری که نتوان از آنها اذن گرفت و دختر احتیاج به ازدواج داشته باشد، اجازه پدر و جدّ لازم نیست و همچنین اگر دختر باکره نباشد اجازه پدر و جدّ لازم نیست، ولی اگر بکارت دختر به سببی غیر از شوهر از بین رفته باشد، مثل آن که در اثر پرش یا نعوذ باللَّه زنای وی یا نزدیکی غیر شوهر با وی از روی اشتباه، از بین رفته باشد، اجازه پدر یا جدّ پدری لازم است.