اگر کسی جنب شود تنها آن بخشی از بدن او که به نجاست (منی) آلوده شده است نجس است، که اگر فقط همان قسمت را آب بکشد، کافی‌ است و عرق او (ناشی از گرمای هوا، فشار کار و یا ناشی از شستن لباس با آب داغ و ...) نیز نجس نیست و چیزی را نجس نمی‌کند. بله اگر کسی از راه حرام (استمناء، زنا، لواط و یا جماع با زن حایض) جنب شده و حین عمل و یا بعد از آن عرق کند، اگر چه از نظر فقهای معاصر، چنین عرقی نجس نیست،[1] اما نسبت به این مسئله که آیا می‌شود با بدن یا لباسی که به آن آلوده شده، نماز خواند؟ اکثر مراجع تقلید می‌گویند: به احتیاط واجب با بدن یا لباسی که به آن عرق آلوده شده، تا از بین نرفته و خشک نشده است نماز نخوانند.[2] ولی برخی از فقها، نماز با آن را صحیح می‌شمارند.[3] [1] . ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج‌1، ص 82، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ آیات عظام شبیری و مکارم: (بنا بر احتیاط مستحب از آن اجتناب کنند و برای رعایت این احتیاط، بهتر است با آب ملایم غسل کنند که به هنگام غسل بدن عرق نکند). [2] . آیات عظام امام خمینی، اراکی، گلپایگانی، فاضل، خامنه‌ای، صافی، وحید خراسانی، بهجت و مکارم؛ البته آیت الله اراکی در این زمینه دارای فتوا هستند؛ ر.ک: توضیح المسائل (المحشی للامام خمینی)، ج‌1، ص 82 - 83؛ وحید خراسانی، حسین، توضیح المسائل، بخش دوم، ص 25، م 117، مدرسه امام باقر علیه السلام، قم، نهم، 1428 ه‍ ق؛ صافی گلپایگانی، لطف الله، جامع الأحکام، ج‌1، ص 40، س 122، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ه‍ ق؛ امام خمینی، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج‌1، ص 139، س 43‌ ، دفتر انتشارات اسلامی، قم، پنجم، 1422 ه‍ ق؛ گلپایگانی، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌4، ص 92، س 244، دار القرآن الکریم، قم - ایران، دوم، 1409 ه‍ ق. [3] . آیات عظام خویی، تبریزی و سیستانی؛ ر.ک: توضیح المسائل (المحشی للامام خمینی)، ص 83؛ هر چند آیات عظام خویی و تبریزی: (بنا بر احتیاط مستحب، با آن نماز نخوانند).
اگر کسی درحالی که جنب است لباسهایش را با آب داغ بشوید و دستش عرق کند و با آب و لباس مخلوط شود چه حکمی دارد؟
اگر کسی جنب شود تنها آن بخشی از بدن او که به نجاست (منی) آلوده شده است نجس است، که اگر فقط همان قسمت را آب بکشد، کافی است و عرق او (ناشی از گرمای هوا، فشار کار و یا ناشی از شستن لباس با آب داغ و ...) نیز نجس نیست و چیزی را نجس نمیکند.
بله اگر کسی از راه حرام (استمناء، زنا، لواط و یا جماع با زن حایض) جنب شده و حین عمل و یا بعد از آن عرق کند، اگر چه از نظر فقهای معاصر، چنین عرقی نجس نیست،[1] اما نسبت به این مسئله که آیا میشود با بدن یا لباسی که به آن آلوده شده، نماز خواند؟ اکثر مراجع تقلید میگویند: به احتیاط واجب با بدن یا لباسی که به آن عرق آلوده شده، تا از بین نرفته و خشک نشده است نماز نخوانند.[2] ولی برخی از فقها، نماز با آن را صحیح میشمارند.[3] [1] . ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، توضیح المسائل (محشی - امام خمینی)، ج1، ص 82، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ آیات عظام شبیری و مکارم: (بنا بر احتیاط مستحب از آن اجتناب کنند و برای رعایت این احتیاط، بهتر است با آب ملایم غسل کنند که به هنگام غسل بدن عرق نکند). [2] . آیات عظام امام خمینی، اراکی، گلپایگانی، فاضل، خامنهای، صافی، وحید خراسانی، بهجت و مکارم؛ البته آیت الله اراکی در این زمینه دارای فتوا هستند؛ ر.ک: توضیح المسائل (المحشی للامام خمینی)، ج1، ص 82 - 83؛ وحید خراسانی، حسین، توضیح المسائل، بخش دوم، ص 25، م 117، مدرسه امام باقر علیه السلام، قم، نهم، 1428 ه ق؛ صافی گلپایگانی، لطف الله، جامع الأحکام، ج1، ص 40، س 122، انتشارات حضرت معصومه، قم، چهارم، 1417 ه ق؛ امام خمینی، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج1، ص 139، س 43 ، دفتر انتشارات اسلامی، قم، پنجم، 1422 ه ق؛ گلپایگانی، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج4، ص 92، س 244، دار القرآن الکریم، قم - ایران، دوم، 1409 ه ق. [3] . آیات عظام خویی، تبریزی و سیستانی؛ ر.ک: توضیح المسائل (المحشی للامام خمینی)، ص 83؛ هر چند آیات عظام خویی و تبریزی: (بنا بر احتیاط مستحب، با آن نماز نخوانند).
- [آیت الله اردبیلی] آیا بدن شخص جنب نجس است؟ یعنی اگر دستش خیس باشد و با کسی دست بدهد و یا به شیئی دست بزند، آن شیء یا آن شخص، نجس میشود؟ و یا اگر بدن جنب بر اثر یک فعالیت بدنی عرق کند، لباس جنب یا هر چیزی که ممکن است با این عرق در تماس باشد نجس است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا منظور از عرقِ جنب از حرام، عرق خود شخص در بدن و لباسِ خویش میباشد و یا عرق هر شخص دیگری هم در بدن و لباس شخصِ دیگری مورد نظر است.
- [آیت الله خوئی] شخصی که از حرام جنب شده و عرق بدن او به پیراهن و لباس زیرش رسیده آیا بعد از غسل صحیح، اگر همان لباس را بپوشد نمازش چه صورت دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر لباس جنب با منی نجس شود، اولاً: حکم دست زدن به آن با وجود رطوبت چیست؟ ثانیاً: آیا جایز است جنب لباسهای خود را برای آب کشیدن به کس دیگری بدهد؟ آیا شخص محتلم باید نجس بودن لباسهایش را به کسی که می خواهد آنها را بشوید، اطلاع دهد؟
- [آیت الله سیستانی] عرق کسی که از حرام جنب شده چه حکمی دارد و آیا با آن می توان نماز خواند و غسل جنابت از حرام با آب گرم چگونه است ؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان از حرام جنب شود و پس از غسل لباسی که قبلاً به عرق جنابت از حرام آلوده بوده و خشک گردیده را بپوشد، اگر در این حالت دوباره عرق کند و لباس مرطوب به عرق جدید گردد، نماز خواندن با آن چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بروجردی] هر گاه جنب از حرام به جهت عدم تمکّن از غسل، تیمّم بدل از غسل نمود و چند روز به همین عذر نماز خواند، در صورتی که بدنش عرق نموده و لباس او آلوده به عرق شده، آیا نمازهایی که در این چند روز خوانده از جهت این که لباسش آلوده به عرق جنابت از حرام بوده، باید اعاده نماید یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی لباسِ جنازه ای را گرفته و از آب خارج کرده است ولی دستش به بدن میت نرسیده، وظیفه او چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] هرگاه شخصی از راه حرام جنب شود، و بدن خود را با آب گرم تطهیر نماید، و به خاطر گرمای حمام مجدداً در حین تطهیر یا بعد از آن عرق کند آیا این عرق وی حکم عرق جنابت از حرام را دارد و اگر در این حال و بدون تطهیر مجدد، غسل کند غسل او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا در عرق جنب از حرام فقط در نماز، اجتناب لازم است، یا در هر جایی که طهارت بدن و لباس لازم است مثل طواف نیز اجتناب لازم است؟
- [آیت الله نوری همدانی] عرق جنب از حرام نجس نیست و کسی که از حرام جنب شده اگر با آب گرم هم غسل کند ، صحیح است .
- [امام خمینی] عرق جنب از حرام نجس نیست و کسی که از حرام جنب شده اگر با آب گرم هم غسل کند، صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از حرام جنب شده و بخواهد با آب گرم غسل کند عرق می کند؛ مانعی ندارد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که از حرام جنب شده ، چنانچه با آب گرم غسل کند اگر چه عرق میکند ، غسل او صحیح است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عرق جنب از حرام نجس نیست و کسی که از حرام جنب شده اگر با آب گرم هم غسل کند صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] عرق جنب از حرام نجس نیست و کسی که از حرام جنب شده اگر با آب گرم هم غسل کند، صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سابقاً گفتیم عرق جنب از حرام نجس نیست و چنین کسی می تواند با آب گرم غسل کند، ولی بهتر است با آب ملایم غسل کند که عرق ننماید.
- [آیت الله سبحانی] سابقاً گفته شد عرق جنب از حرام نجس نیست و کسی که از حرام جنب شده اگر با آب گرم هم غسل کند صحیح است. ولی بهتر آن است که با آب ملایم غسل کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که از حرام جنب شده غسل او با اب گرم اگر چه عرق کند صحیح است و احتیاط مستحب ان است که با اب سرد غسل کند
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که از حرام جنب شده غسل او با اب گرم اگر چه عرق کند صحیح است و احتیاط مستحب ان است که با اب سرد غسل کند